Русия удари авиобаза Мардж ал-Султан и ликвидира главатаря на Ал-Кайда

Адско оръжие Русия 1За първи път от началото на операцията си в Сирия руската авиация нанесе редица авиоудари в покрайнините на столицата Дамаск, която територия бе завзета по-рано от ислямистите от «Jaysh ал-Ислам» и «Faylaq Ал-Рахман» (Корпус Ал-Рахман), а също и по няколко прилежащи селскостопански района източно от Гута.

Според доклади от командирите на сирийските подразделения, в събота и неделя ВКС на Русия са осъществили редица въздушни атаки по позициите на ислямистите в авиобаза Мардж ал-Султан, разположена на югоизток от Дамаск. Руските самолети са поразили склад за оръжие и боеприпаси, унищожили са главатаря на Ал-Кайда в този район Мохамад Сирхан («Абу Qaa’qaa»). Осъществявайки няколко захода, руските самолети са подкрепили настъпващите части на Сирийската Арабска армия. Възползвайки се от подкрепата на руските изтребители, подразделенията от 105-та републиканска гвардейска бригада са щурмували позициите на «Jaysh ал-Ислам» в окръг Ал-Nushabiyah и за завзели населеното място.

Авиоударите на руската авиация са се оказали толкова ефективни, че войската на Башар Асад и техните съюзници – палестинските отряди (PLA), а също опълченските подразделения (NDF) са успели да установят контрол над няколко района в град Nawlah, намиращ се в окръг Ал-Nushabiyah. Боевете в тази посока продължават, но вече може да се каже, че правителствената армия има значителен прогрес в югоизточната част на селската местност в провинцията източно от Гута.

В град Harasta подразделенията на Републиканската гвардия и опълченците (NDF) отблъснаха атаката на терористите и преминаха в контранастъпление, завземайки голяма територия около «Jaysh ал-Ислам».

В събота сутринта части от Републиканската гвардия към Сирийската Арабска армия и формированията на опълченците след продължителен бой установиха контрол над северните стопанства в региона. Понасяйки значителни загуби, ислямистите от «Jaysh ал-Ислам» отстъпиха, което позволи на армията на Асад да освободи значителна територия. Преди това, в края на миналата седмица, след серия от ожесточени сблъсъци с терористите от същата групировка, правителствените сили завзеха местността в селскостопанския район Duwayr, което позволи на правителствената армия да се закрепи в източната част на провинция Гута.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s