Руската авиация унищожи командването на “умерената опозиция” в Латакия

Русия Латакия 3Вчера руската авиация нанесе няколко удара по фиксираните от разузнаването места на дислокация на метежниците и командните им пунктове в провинция Латакия. Една от целите на бомбардировките бе насочена към щабния бункер в т.нар. Кюрдски планини ( Джебел Ал-Акrad). В резултат е бил разрушен центърът за управление и унищожен личният състав на антиправителствените формирования, в това число цялото командване на 1-ва Крайбрежна бригада от т.нар. Сирийска свободна армия, – съобщи арабската преса.

В списъка на ликвидираните метежници се е оказал и избягалият от Сирийската Арабска армия капитан Басел Zimmo, издигнат до началник щаб на опозиционната групировка. Той дезертира от правителствената армия още през 2011 година. По време на инспекция на 1-ва Крайбрежна бригада той е попаднал под ударите на авиацията и заедно с други трима високопоставени офицери от Сирийската свободна армия е бил убит.

Възползвайки се от суматохата и дезорганизацията в редиците на метежниците след руските удари, спецчастите от Сирийската Арабска армия с подкрепата на опълчението NDF, на партийния батальон на Баас и отряда на сирийската съпротива (Muqawama Souri) щурмуваха град Tartiyah и принудиха въоръжените опозиционни групи да отстъпят. Сирийското подразделение на Ал- Кайда “Джебхат ал-Нусра” вече няма контрол над комуникациите на територията Кафр – Dulbeh — Tartiyah.

Военната операция премина успешно. Унищожени са над 30 терористи от “Джебхат ал-Нусра”, сред които се оказали голям брой наемници от Чечня, Дагестан, Саудитска Арабия, Кувейт, Турция и Ливан.

Според информация от щаба на Сирийската арабска армия в Slunfeh, сирийските въоръжени сили и ислямистките метежници понастоящем водят ожесточена престрелка в населените места Tartiyah и Салма, но нито една от страните не предприема активни действия, защото в нощните часове са понесли тежки загуби.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s