Руската авиация помогна на сирийската армия да запази контрола над авиобаза Дейр-ез-Зор

Авиобаза Дейр ез Зор Терористите от Ислямска държава, които през последните 14 месеца обсаждат летище Дейр-ез-Зор, осъществиха няколко настъпателни операции, опитвайки се да унищожат правителствената авиация, която им пречи за по-нататъшното придвижване. Независимо от задействаните значителни сили, метежниците не успяха да постигнат успех. Сирийската Арабска армия, която отбранява авиобазата, запази контрола си над нея.

Във вторник формирования на ИД извършиха три терористични акта в югоизточна посока на летище Дейр-ез-Зор, но опитите им завършиха неуспешно. Автомобилите, натъпкани с взривни вещества и управлявани от смъртници, бяха взривени преди приближаването им до охранявания периметър. След всеки подобен опит метежниците предприемаха атака срещу САА, но не постигнаха положителен резултат. Точно обратното, след появата на руските самолети терористите панически бягаха, захвърляйки оръжието и техниката си.

На помощ на гарнизона в Дейр-ез-Зор пристигнаха фронтовите бомбардировачи Су-24М и щурмоваците Су-25 от ВКС на Русия, които нанесоха удар по настъпващите части на Ислямска държава, а по-късно, обръщайки ги в бягство, осъществиха нальот върху частите им в град Hatla и нанесоха щурмови удар по настъпващата по пътя колона с подкрепления от жива сила и въоръжение.

Според информация от високопоставен офицер от 137-а артилерийска бригада, част от 17-та дивизия на САА, след вчерашното нападение в околностите на летище Дейр-ез-Зор са останали телата на над 40 метежници и значително количество изгоряла военна техника.

Отрядите на ИД са били принудени да отстъпят и да се върнат обратно в старите казарми, където се скрили от авиоударите. Руската авиация виси постоянно над главите на терористите в югоизточната част на авиобазата и не им позволява да напуснат укритието си. Подкрепата на руските съюзници е високо оценена от командването на САА, а и от обикновените войници, чийто войнски дух е повдигнат до невиждано високо ниво след появата на руските самолети, отбелязват сирийските медии.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s