ИД печели от контрабанда на нефт, наркотици, търговия с хора и органи, данъци, грантове…

ИД 4bРазузнаването на Ирак обнародва свежи данни за печалбата на Ислямска държава от нелегалната продажба на нефт. Основната печалба от контрабандата отива в Турция. Но експортът на нефт съвсем не е единственият начин за печалба на най-богатата терористична организация в света.

“Ислямска държава получава ежемесечно печалба от продажбата на сирийски и иракски нефт в размер на 50 млн долара. Това са свежите данни от иракското разузнаване“, – съобщи агенция АР.

Според данните на агенцията, ислямистите понастоящем контролират 253 нефтени кладенеца в Сирия, от които над 160 са в добро състояние. Те осигуряват около 30 хиляди барела нефт за денонощие от Сирия и от 10 до 20 хиляди барела от Ирак. Т.е. общо 40-50 хиляди барела на ден.

По-рано изтече информация, че ИД контролира седем находища в Сирия плюс два в Ирак. В началото на септември Дамаск съобщи, че терористите от ИД са завзели находището на нефт в Джазал – последното, което бе под контрола на официален Дамаск.

Оценките за добива на нефт от терористите съществено се разминават. Доходите на ИД от експорта на нефт през 2014 година се оценяваха два пъти по-високо – в рамките на 100 млн долара. Неотдавна руският блогър Spydell, който не желае да разкрие името си, но се позовава в материалите си на изследвания от официални източници и секретни документи, посочва още по-големи обеми от доставка на нефт от терористите и още по-високи доходи от продажба.

Според него, обемът на доставки е около 100-150 хиляди барела на ден с цена около 25 долара за барел. Така терористите получават не по-малко от 2.5 млн долара на ден. От данните на блогъра следва, че за година терористите от ИД получават почти 900 млн долара от експорта на контрабанден нефт.

Не бива да забравяме, че заради военната обстановка добивът на нефт вероятно е нестабилен. При всички положения обаче дори 100 хиляди барела на световния пазар са мизерен обем, който не може да повлияе върху световните цени на нефта. За сравнение: само три крупни производителя на нефт – Саудитска Арабия, Русия и САЩ – добиват по 88.7 млн барела на ден.

Доходите от продажбата на нефт са важен източник за финансиране на терористите. Затова терористичната организация не само охранява нефтената инфраструктура в регионите, които завладява, но закупува ново оборудване и кани чуждестранни специалисти от нефтената промишленост, отбелязва АР.

Миналата година, например, в Мрежата се появи вакантно работно място за мениджър, който трябваше да умее да контролира производството и преработката на нефт. Терористите обещаваха годишна заплата в рамките на 255 хиляди долара, което означава по 21 хиляди долара на месец, съобщи The Times.

В този смисъл ИД има характеристиката на крупна корпорация. Но с една уговорка – дейността й е нелегална. Добивът на нефт и продажбата му са само източник на доходи за армията на терористите и работещите за джихадистите мениджъри не винаги остават живи.

The Times твърди, че за привличането на западни специалисти тази заплата не е достатъчна. Възнаграждението по-скоро предизвиква интереса на местни нефтени специалисти. Първоначално сътрудниците са принуждавани да работят под страх, че ще бъдат убити близките им, а в момента им предлагат финансова въдичка, твърди британската преса.

Преди две години един барел нефт струваше на световния легален пазар 100 долара. Днес, когато барелът струва в района 40-50 долара, терористите продават нефта по 35 долара, а понякога снижават цената и до 10 долара за барел, отбелязва АР.

“Основните продажби се извършват в Турция чрез протекцията на канали на ЦРУ и САЩ”, – отбелязва руският блогър Spydell.

Контрабандният нефт се извозва към Йордания и в Иран чрез Кюрдистан. ИД пренася нефт и нефтопродукти чрез автомобили в близките региони. Част от черното злато те преработват в завзетите нефтопреработвателни заводи в подконтролните територии.

Така терористите създават нужното им за войната гориво. Именно затова се водят ожесточени боеве за териториите, в които има нефтопреработвателни заводи. Вече няколко години се воюва за Баиджи (на 200 км от Багдад), където се намира най-големият нефтопреработвателен завод. Заводът преминава ту в ръцете на терористите, ту в ръцете на правителствените войски.

Източник от американските кръгове твърди пред АР, че енергийната инфраструктура, а също оборудването за преработката и транспортирането на нефт за терористите са доставени от тези правителства в региона, включително Турция, които купуват евтиния контрабанден нефт от ИД.

Продажбата на нефт е един от основните източници на доход за ИД, но съвсем не е единственият.

Общият годишен доход на ИД се оценява по различни източници в рамките над 1.5-2 млрд долара. Според версията на израелския Форбс, ИД заема първо място сред най-богатите терористични групировки с доходи от 2 млрд долара на година. Изхождайки от данните на Spydell, можем да твърдим, че терористичната организация печели около 3 млрд долара на година.

“Като цяло външнотърговските операции (контрабандата) носи на ИД не по-малко от 8 млн долара на ден, без да броим грантовете и даренията. За една 100 хилядна групировка това е напълно достатъчно”, – пише в блога си Spydell.

Според него, един от източниците на доход за ИД са сенчестите американски грантове, както и такива от Саудитска Арабия и Турция, плюс подкрепата на т.нар. съидейници от целия свят.

Не по-малък източник е наркотърговията.

ИД печели от продажбата на афганистански хероин, твърди шефът на ФСКН на Русия Виктор Иванов.

“В този смисъл ИД е част от наркотранзитните престъпни групировки, които безконтролно набраха сила, в това число от афганистанския наркотрафик”, – твърди Иванов.

Производството на опиум продължава да расте в Афганистан. Тази година има нарастване с 20 %, до 8 млн тона, – такива са очакванията на Генералния щаб на Русия.

Освен контрабандата на нефт и наркотърговията към “делата” на ИД трябва да се добави и търговията с хора (сексуално и трудово робство), търговията с човешки органи и отвличането на хора с цел получаване на откуп, твърди руският блогър.

Така, през 2014 година ИД е получила 20 млн долара откуп от заложници, посочва в доклада си Министерството на финансите на САЩ.

Терористите търгуват и с предмети на изкуството, заграбени от завзетите територии.

“Само от грабежите около град Набук на различни културни артефакти (някои от които са на 8 000 години), според различни източници, ИД е получавала от 20 до 50 000 долара за брой артефакт от представители на западния черен пазар на предмети на изкуството”, – казва в колонката си арабистът Надежда Глебова.

ИД попълва бюджета си и чрез грабежа на държавните банки от завзетите територии, както и от облагането на населението с данъци.

Според Министерството на финансите на САЩ, за 2014 година терористите са източили от банки над 500 млн долара, а от населението са получили 600 млн долара. Данъци се плащат буквално за всичко – банките плащат за своята безопасност, гражданите – за продажбата на каквато и да е стока, за влагането на парите си в банките, за връзки, за пътуване…Например, пътният данък в Северен Ирак е 200 долара, граничният данък за камион, пресичащ границата между Ирак и Йордания е 800 долара, твърди Глебова.

Петя Паликрушева

Един отговор на “ИД печели от контрабанда на нефт, наркотици, търговия с хора и органи, данъци, грантове…

 1. Чета и си мисля: ами то, същото като в Косово! Може да се каже, че в голяма степен, косовските главорези бяха нещо като учебна версия на ИД – демо-вариант, или експериментален образец – наречете го както искате. А при ИД нещата са вече по-добре развити, явно оттренирани. По-мащабни, по-диверсифицирани. Но иначе, логиката си е същата. И мръсниците са същите, и делата им, и господарите им. Колко хитро: защо трябва да се напрягате и да финансирате цялата банда, щом тя може да се самофинансира? А как ще го прави? Ами как може да го прави една банда убийци, главорези, криминални типове? Както е прието при зверските общности… Чрез престъпления, естествено.

  Ето, че днес Фашингтон извива ръцете на света да признае „държавата“ Косово, и повечето щатски гъзомийници действително я признаха. В това число и българското правителство. (О, дайте ми една лопата да се закопая, или ми кажете де да ида да се скрия, Боже какъв срам и позор!)

  Дълбоко съм убеден, че ако ИД бъде оставена на мира и успее да се закрепи териториално в някакви граници, то ФАЩ ще направят отново същото. Ще приложат максимални усилия, за да я отмият от терористичния й имидж, да я представят уж „реформирана“, така, че вече да бъде „приемлива“. И после ще натиснат света да я признае официално.

  А иначе, в Китай било имало проблеми с „правата на човека“, па даже и в Русия ги било имало. Какъв вой надават само тамошните „правозащитници“, като една глутница бесни кучки, на плет вързани! А това, дето се върши в Саудитска арабия – много важно… Такива им били „традициите“ там, какви сте нетолерантни пък и вие, бейййй…

  А при това, в СА едва ли се върши нещо по-различно от това, което правят главорезите на ИД. Само дето в СА се върши „по закон“ (шариат) и след „съд“ (ха-ха), а в ИД (засега) режат глави стихийно, по вдъхновение. Нищо, ще си направят и те там един „съд“ и ще станат „цивилизовани“. Рязането на глави ще стане нормална „законова практика“ – и ето ти го, новият НИ (!) „партньор“ и „съюзник“ готов…

  Само дето, тази няма да я бъде. Не и този път.

  Учебниците са едни и същи, и зверовете – едни и същи, и господарите им – задокеанските демони, и те са си същите. Технологията е все същата… Но Русия е тази, която вече не е същата. И това, дето краварите го оттренираха в Косово, този път може и да не мине.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s