Одеса забрани знамето на Победата

Знаме на победата 0Представителите на украинската партия “Свобода” се добраха до съдебна забрана за използването на знамето на Победата в Одеса.

Така партия “Свобода” успя да отмени решението на Одеския градски съвет за използване на червените знамена в Деня на освобождаването на Одеса 10 април и в Деня на Победата 9 май, предаде информационният портал “Одесская жизнь”, позовавайки се на прессъобщение на националистическата партия “Свобода”.

“На 19 октомври 2015 година встъпи в сила постановлението на Приморския районен съд за признаването на незаконно и отмяна на решението на Одеския градски съвет Номер 398-VI от 28.02.2015 г. “За използване на копия на Знамената на Победата по време на мероприятията за увековечаване паметта за победата във Втората световна война и освобождаването на града-герой Одеса от немско-фашистките агресори”.

Знаме на Победата 9„Отмяната на антиукраинското решение на градския съвет е дело на партия “Свобода”, за която отмяна от съда партията полагаше усилия над четири години”, – се казва в съобщението.

Партия “Свобода” счита, че според закона за декомунизацията, знамената са символи на комунистическия тоталитарен режим.

“Най-накрая е свършено с червената вакханалия в града, – заяви председателят на Одеската областна организация на “Свобода” Павел Кириленко. – Отсега нататък появата по улиците на червените парцали ще се смята за нарушение на закона, което закононарушение гражданите могат да пресекат на място”.

Постановлението влезе в сила на 19 октомври, отбелязва изданието Timer.

Знаме на Победата ltЗаконът за декомунизацията е подписан на 15 май от президента на Украйна Петр Порошенко.

През април Върховната рада на Украйна прие закон, забраняващ публичното използване и пропаганда на комунистическата и национал-социалистическата символика в страната, а също призна тези режими за престъпни.

В Украйна борбата със съветското минало продължава вече повече от година – продължава демонтажът и унищожаването на паметници. Радикалите започнаха да рушат паметниците на Ленин в Украйна от декември 2013 година.

Знаме на Победата paradУкраинският институт за национална памет препоръча преименуването на 908 градове и села в страната във връзка с приетия от Върховната рада закон за “осъждане на комунистическия режим”.

Според председателя на комитета на Държавната дума на Русия по международната политика Алексей Пушков, действията на Киев могат да се охарактеризират като политическа шизофрения.

Петя Паликрушева

Знаме на Победата Москва d__1Знамето на победата 9 май 00

Един отговор на “Одеса забрани знамето на Победата

  1. Поредното идиотско решение на майдауните. Отсега нататък няма да има друго по-популярно знаме от червеното. Именно забраната ще го направи такова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s