САЩ отхвърлиха критиката на Путин за политиката им към Сирия

Марк Тонер origВашингтон не е съгласен с изказаната от президента на Русия Владимир Путин критика по отношение на американските методи за борба с международния тероризъм, заяви заместник началникът на пресслужбата на държавния департамент на САЩ Марк Тонер.

“Оставаме верни на методите си на борба с тероризма, дори в контекста на борбата с Ал-Кайда и Ислямска държава в близкоизточния регион”, – заяви Тонер.

Според него, Вашингтон “създаде това, което смятаме за ефективна коалиция” за борба с терористичната групировка Ислямска държава в Ирак и Сирия. “А това е само един компонент” от американската антитерористична стратегия, отбеляза дипломатът.

Според него, САЩ, “ако говорим искрено, са съгласни с Русия, че ИД трябва да бъде унищожена”. Но американската власт изхожда от тезата, че Сирия се нуждае от “политически процес”, който “не може да включва президента Башар Асад”, – продължи Тонер.

Дипломатът каза още, че Вашингтон счита, както американските власти вече нееднократно и публично сигнализират, че “сирийският режим не може да бъде жизнеспособен или заслужаващ доверие в лицето на действащия президент при каквито и да било коалиционни усилия, насочени срещу ИД”.

Така Тонер реагира на призива на руския лидер

“да се обединят всички сили: армиите на Ирак и Сирия, отрядите на кюрдското опълчение, различните опозиционни групи, които са готови да внесат своя реален принос за разгрома на терористите”.

Тонер изрази увереност, че

“умерената опозиция в Сирия” действително съществува. Необходимо е да се направи така, че тя “да има шанс и да се превърне в част от значим и изключителен политически преход” към новата власт в Дамаск, – допълни представителят на държавния департамент на САЩ.

По време на речта ни на 12-та ежегодна сесия на Международния дискусионен клуб “Валдай” Владимир Путин заяви за недопустимото деление на терористичните групировки на “умерени” и “неумерени”. Путин също подложи на критика американските доставки за сирийската опозиция на комплекси за противотанкова борба и зенитно-ракетни комплекси.

Русия нееднократно призовава международната коалиция към сътрудничество със сирийската власт под егидата на Съвета за сигурност към ООН за борба срещу ИД.

На 20 септември Москва заяви, че “няма да предаде” президента на Сирия Башар Асад, но и няма да запази властта му на база на “личните симпатии”.

Владимир Путин заяви, че без участието на сирийската власт в борбата с терористичната групировка ИД метежниците от страната няма как да бъдат победени.

Петя Паликрушева

Един отговор на “САЩ отхвърлиха критиката на Путин за политиката им към Сирия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s