TV5 Monde; Русия и Иран излизат напред на фона на неуспехите на Вашингтон

Виена преговори 54С руската операция в Сирия Владимир Путин зае “централното място в дипломатическата игра”, той създава стабилни контакти с регионални съюзници, в това число с Иран, съобщи TV5 Monde.

Както отбелязва телевизията, провъзгласените от Москва и Техеран дипломатически успехи рязко контрастират с неуспехите на САЩ на същото поприще.

Армията на Башар Асад затвори пътя към Алепо, вторият град в Сирия. В същото време Йордания неочаквано се съгласи да подкрепи руската въздушна операция в Сирия. Това бе заявено във Виена, където руските дипломати за пореден път защитиха сирийския диктатор, а Америка, Саудитска Арабия и Турция отново изразиха напълно противоположно мнение, – твърди репортерката Софи Голщейн.

Виена, която дълго време беше столица на преговорите за ядрената програма на Иран, в петък се превърна в център на преговорите за Сирия. Тук се събраха немногобройни активисти, а също журналисти от целия свят, защото в града започнаха безпрецедентни по мащабите си четиристранни преговори между САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Русия. На четиристранната среща, която стана факт четири и половина години след началото на гражданската война в Сирия, се обсъди интернационализацията на сирийския конфликт.

Започналата през септември военна операция на Русия промени ситуацията: Владимир Путин си гарантира централно място в дипломатическата игра, измествайки от първото място Вашингтон. Руският президент публично подкрепи идеята за създаването на крупна международна коалиция за борба с всички ислямисти в Сирия.

Руският лидер вече все по-често се среща със своите съюзници. В петък пореден участник в обмяната на любезности стана представител на Иран, – твърди Голщейн.

Владимир Путин:

„Иран има голяма и конструктивна роля в решаването на проблема в борбата с тероризма, в това число в Сирия. Ние оценяваме високо съвместната ни работа в тази посока, включително в рамките на информационния център в Багдад“.

Али Лариджани, спикер на Ислямския консултативен съвет на Иран;

„Вашата роля в региона е много важна. Ние приветстваме вашите усилия, насочени към подкрепа на стабилността и сигурността“.

Провъзгласяваните успехи на оста “Русия-Иран” – съюзници на сирийския режим – рязко контрастират с неуспешната реализация на другата дипломатическа инициатива – тази на Вашингтон. От гледна точка на Ер-Рияд и Анкара, които финансират и снабдяват въоръжените въстаници срещу Асад, руската операция само ще затегне конфликта, а бъдещето на Сирия ще се реши само след свалянето на сирийския президент.

Кремъл на свой ред твърди, че в Сирия е невъзможно да се намери умерена опозиция.

Източник: TV5 Monde, в ефир на 24 октомври 2015 година.

Петя Паликрушева

Един отговор на “TV5 Monde; Русия и Иран излизат напред на фона на неуспехите на Вашингтон

 1. Много ми е интересно, ако действително е така – ако Йордания е решила да промени политиката си спрямо Сирия, на какво може да се дължи това?

  Ясно е, че Йордания вероятно се е надявала да участва в катарския газопровод и затова е подкрепяла лагера на негодниците (Катар, СА и естествено, САЩ). А ако се построи алтернативният газопровод през Иран, Ирак и Сирия, от него ще отпаднат СА, вероятно даже Турция и, съвсем естествено, отпада Йордания.

  Какво обещание може да са получили йорданците? И от кого? Това е много интересна подробност. Да не би т.нар. „арабски газопровод“ да е бил счетен за несигурен източник? По него досега се снабдяваше с газ Йордания и Израел, даже и Сирия. Газът идва от Египет. Но наскоро (през 2011 г.) този газопровод беше взривен… Странно защо… В момента Израел е останал почти без газ, доколкото знам. Има някакво свое находище, което почти е изчерпано. Кани се да добива свой газ от друго новооткрито находище и даже иска да го изнася. Но засега това не се е случило, въпросът явно е сложен.

  Накратко, да не би Йордания (и Израел?) да са получили някакво обещание от „руската“ коалиция? Може би – че ще получат разклонение откъм Сирия (откъм север), за да си дублират източниците на газ? Или, че ще им дойде газ от Египет, от новото му находище „Зор“? Египет в момента играе комбина с Русия… Как в цялата тази работа може да се е включил Израел?…

  Ако йорданците са получили някаква гаранция, че „тяхното не се губи“, то биха могли и да се озаптят. Те разбират, че в бъдещия свят силите ще са разпределени по друг начин и няма смисъл да се обвързват прекалено със Саудитска Арабия. Тя и без това си има големи проблеми. Войната в Йемен май се оказа капан, който разкатава фамилията на СА. Очакват се и климатични промени, които направо ще довършат саудитците. А запасите на нефт даже и там не са безгранични. Петродоларът скоро може да престане да бъде световна резервна валута – на самите САЩ им се клати табуретката. И т.н. и т.н., и пр… Та, нормално си е Йордания да се замисли кого трябва да подкрепя – стига при това нищо да не губи, разбира се.

  Ако някой знае нещо по въпроса, да каже!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s