Сирийските специални части пробиха отбраната на ИД в Латакия

Militants advance just outside Kurdish town on Turkish borderСирийските специални части проведоха грамотно планирана военна операция срещу ислямистките метежници от 1-ва Крайбрежна бригада на Свободната сирийска армия и терористите от сирийската Ал-Кайда “Джебхат ал-Нусра” в Джебел Ал-Akrad, разположен в североизточната част на провинция Латакия.

В събота сутринта специалните части на САА, подкрепени от партийния батальон Ал-Баас, отрядите на NDF и Muqawama Souri пробиха отбраната на групировката “Джебхат Ал-Нусра” в Джебел Ал- Akrad по посока Kataf —  Ал-Ghaddar. Операцията е продължение на настъплението на САА, започнало в началото на тази седмица в посочения район, в който е освободена значителна част от провинцията.

Даденият участък се счита за един от стратегически важните сред планинските части на Джебел Ал-Akrad, защото позволява контрола над околната местност. Преди това САА и сирийското опълчение почти две години безуспешно се опитваха да завладеят местността, но в момента се използват специални части, които с минимални загуби осъществиха завземането на територията.

Освен освобождаването на Kataf Ал-Ghaddar, спецчастите на САА проникнаха в град Салма, където завзеха няколко стратегически пункта, което дава контрола над основната част от населеното място и не позволява на ислямистите да затегнат подкрепленията си, защото опитите им се блокират от артилерийски огън.

Град Салма е една от целите и за ВКС на Русия, поради близостта му до едно от “гнездата” на ислямистките метежници Джиср ал- Shughour и височините наоколо. Контролът над града по-рано гарантираше  на метежниците свободен достъп до обширна планинска област североизточно от Латакия.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s