Жестоки боеве около авиобаза Kuweries в източно Алепо

Силите на гепарда Сирия ii_12Във вторник сутринта части на Сирийската Арабска армия, част от “Силите на гепарда”, с подкрепата на националните сили за отбрана (NDF) от град Алепо и Партийните батальони Kataeb Ал- Баас, продължиха широкомащабното настъпление в източно Алепо. Удрят се позициите на Ислямска държава в равнината Дейр Хафер в района на града Шейх Ахмад, намиращ се недалеко от военното летище Кuweries.

“Силите на гепарда” и техните съюзници сутринта осъществиха масиран минометен обстрел по укрепените пунктове към подстъпите на Шейх Ахмад, след което последва наземна настъпателна операция. Щурмът на града бе ръководен от командващия «Tiger Forces» полковник Сухейл Ал-Хасан и неговия колега от «Cheetah Forces» — полковник Shady Isma’eel.

На следващия ден метежниците от ИД осъществиха нападение над позициите на силоваците в равнината Дейр Хафер, но атаката не повлия на настъплението на САА, защото бе осъществена спрямо авиобаза Kuweries.

Целта на терористичната групировка беше град Jabboul, който се намира на 12 км южно от гореспоменатото военно летище.

Независимо от изявленията за завземането на населеното място, ИД не успя да вземе контрола над града и след интензивна престрелка с частите на САА «Tiger Forces» терористите бяха принудени да отстъпят в източна посока, защото в небето се появи руската авиация.

Липсата на видим прогрес на правителствените войски в източно Алепо в значителна степен е свързано с намаляване броя на полетите на руските ВКС. Във връзка с влошаването на метеорологичните условия (в северна Сирия започна пясъчна буря) руската авиация намали броя на бойните полети.

На 27 октомври частите на САА за първи път останаха няколко часа без въздушно прикритие. Независимо от това, «Cheetah Forces» удържаха контрола над позициите си. Частите се укрепиха на 4 км от намиращата се под обсада авиобаза Kuweires. Всички опити на терористите да завземат околностите на града Шейх Ахмад претърпяха крах.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s