Китай предупреди САЩ за риска от война

Китай Спратли SaКомандващият военно-морските сили на Китай адмирал У Шенли нарече действията на САЩ в Южно-Китайско море “провокация”, подчертавайки, че “незначителният инцидент може да провокира началото на война” в региона.

Китайският адмирал направи изявлението по време на състоялата се в четвъртък видеоконференция с американския му колега адмирал Джон Ричардсън, предаде Ройтерс.

Представителят на САЩ отбеляза, че страните са се договорили да проведат преговори, за да избегнат конфликтни ситуации в региона.

В сряда Китай отказа да участва в международния арбитраж в Хага по териториалните спорове в Южно-Китайско море.

В четвъртък сутринта в Южно-Китайско море на фона на нарасналото напрежение между Вашингтон и Пекин започна военно-морско учение, в което участват САЩ и Япония. Китай заяви, че ще вземе всички необходими мерки за защита на своя суверенитет в случай на повторно изпращане на американски кораби за патрулиране в Южно-Китайско море.

В сряда американският боен кораб “Лесен” демонстративно влезе в зоната от 12 мили в архипелага Спратли в Южно-Китайско море, където Пекин стои изкуствен остров с летателна полоса.

Във вторник министърът на икономиката на Китай Ван И, коментирайки съобщенията за патрулирането на есминец на САЩ в района на островите Спратли (Нанша) в Южно-Китайско море, заяви, че САЩ не бива да създават “инцидент напразно”.

Китай призова САЩ да се въздържат от провокации в Южно-Китайско море. В отговор Пентагонът заяви, че приближаването на американския есминец до китайските изкуствени острови съответства на международните закони. След което представителят на американското военно командване в Япония съобщи, че есминецът наистина е започнал патрулиране в района на архипелага Спратли.

За островите Спратли претендират, освен Китай, също Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван. Китай призна, че китайските специалисти са завършили работата си по изкуственото увеличаване площта на спорните острови.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Китай предупреди САЩ за риска от война

  1. Всяка наглост би трябвало да има някакви граници! Но „янките“ не вдяват тази простичка истина… Може би си мислят, че КИТАЙ е онзи „книжен тайгър“ от комиксите на булевардните им издания… Ами – никога не е късно да усетят една яка китайска военна тояга върху тъпоглавите си англо-саксонски кратуни… Пък и – не дай си, боже – ако се стигне до употреба на междуконтинентални ядрени балистични ракети – чия ГЪСТОТА на населението ще се окаже Решаващият фактор… Какво ще остане от Уошингтън и Ню Йоок при евентуален ядрен конфликт с „Чайна“ и „Раша“ – както някога презрително наричаха тези страни „янки-дудлите“…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s