ИД в Сирия в обръч, стотици терористи бягат към Турция

Обръч Сирия САА 6Ситуацията около Ислямска държава в Сирия с всеки ден се влошава. Авиоударите на ВКС на Русия нанесоха сериозни поражения върху ИД и напълно разрушиха системите за управление и координация на бандитските групировки.

В същото време авиацията на САЩ унищожава нефтените сонди и бомбардира нефтените находища, което лишава ИД от източник на доходи, без които е невъзможно продължаването на бойните действия.

Вчера вечерта към адиоударите се присъединиха и ВВС на Франция, които хвърлиха 20 бомби върху столицата на терористите – град Рака, унищожавайки щаба, склада и лагера за подготовка на терористите.

В същото време сирийската правителствена войска изтласква ислямистите във всички провинции в страната. В Латакия 103-та бригада на ВС на Сирийската арабска армия освободи няколко района в северо-източните провинции, завземайки няколко населени места по оста Латакия-Идлиб. 105-та бригада от сирийската армия напълно изчисти от терористи стратегическия път Хомс-Дамаск, по-рано блокиран от метежниците от “Армията на исляма”, което позволи напълно да се възобнови снабдяването за някои региони.

В източно Алепо се наблюдава масово бягство на терористи от по-раните им позиции. Войските на Башар Асад се придвижват напред без да бързат, завземайки едно населено място след друго. Бавното придвижване е предизвикано от почти пълното миниране на пътищата и населените места. В тази посока действат 2-а дивизия от ВС на Сирийската арабска армия, бригадата на “Хизбулла”, иракското формирование “Харакат Ал-Нуджаба” и опълчението NDF.

Ситуацията около Палмира внушава определен опитимизъм. 67-а танкова бригада и 550-ти полк, част от 18-та дивизия на ВС на САА, с подкрепата на опълченците от гр. Хомс, пробиха отбраната на ИД в селището Ал-Байарат и се насочиха на запад с цел завземането на Ал-Тамтеел и Ал-Канарат, което означава, че ИД е обкръжена в “котел”.

Около авиобаза Куейрис силоваците овладяха Расм ал-Абуд и изтласкаха терористите 40 км източно от Алепо. След позорното бягство командването на ИД откри, че липсват няколко отряда метежници. Скоро местонахождението им беше установено. Зарязаните джипове с тежки картечници и зенитни установки бяха намерени край турско-сирийската граница от турски граничари.

Независимо от пристигането на подкрепления от Идлиб и Хам, в това число чуждестранни наемници, терористите продължават да отстъпват назад. Хълмовете около Бирна са завзети от метежниците и те бяха принудени да отстъпят към Серакабу. Правителствената артилерия вече може да обстрелва шосето Алепо-Идлиб, които ще прекрати каквото и да е снабдяване към ИД от странични отряди на терористите. Заради бягството на личния състав, терористите от ИД обявиха тотална мобилизация. На фронтовата линия се изпращат дори подрастващи.

В провинция Дамаск ислямистите изгубиха контрола над шосето в посока Кунейтри и бяха разгромени в Джобар. В Мардж-Султан отряд терористи, губейки напълно боеспособността си, се предадоха в плен на правителствената войска.

В Дераа ситуацията е нажежена. Положението в тази провинция може да са охарактеризира като пълна “каша”. Тук с променлив успех се сражават едновременно сирийските подразделения, формированията на “Сирийската свободна армия” и групировките ислямисти от различен вид, които се променят в зависимост от ситуацията. Джихадистите и опозицията не престават да се обстрелват помежду си с цел завземането и контрола над стратегически точки.

Из арабския печат

Петя Паликрушева

2 отговора на “ИД в Сирия в обръч, стотици терористи бягат към Турция

 1. „Стотиците терористи“, бягащи към Турция ще се прехвърлят към развитите от ЕС, Русия и зад океана – т.е. ще се приберат по родните си места. Свършили са си кървавите и подривни задачи и услужливо са пропускани да „бягат панически“. Останалите „терористи“, които са искали независим от имперските сили живот за мюсюлманите, ще бъдат унищожени.

  • Свършили са те едни задачи, сега отиват да вършат други. Сега им предстои още по-отговорна задача: да завладеят християнските страни. Главно чрез половите си органи – като се плодят и множат, докато паразитират върху коренното население. А когато му дойде времето, ще започнат и в Европа да правят същото, което правят сега в Сирия – ще колят и ще рушат.

   Но те не са виновни, че са чудовища – виновни са фашингтонските изроди, които ги създадоха и на които служат.

   Впрочем, не ви ли прави впечатление, че „националистите“ в Украйна, които уж се борят за „независимост“ на страната, всъщност радостно и смело я бутат под чепиците на Брюксел, а чрез това и под ботуша на Фашингтон? От „малък брат“ (па даже и „васал“ да го наречем) на Русия, всъщност я правят колония, обречена на ограбване и унищожение? Тоест, понижават статута на страната от „елитен слуга“ на „долнопробен роб“? Та това е очевидно. Да си мислим ли, че там просто нещо са се пообъркали в своя (уж, де) „национализъм“?…

   И не ви ли прави впечатление също така, че арабите, които уж искали „независим от имперските сили живот за мюсюлманите“, всъщност вземат пари от същите тези имперски сили и им служат, като изпълняват именно техните заповеди? И в резултат вместо поне относителна независимост, арабските страни получават разруха, хаос, колонизация и тотално ограбване? И ние какво – да си мислим, че онея там „въоръжени опозиционери“ са арабски и ислямски патриоти?… Които просто нещо са се пообъркали?… Хааайде бе!

   Няма такива „националисти“ и такива „ислямски патриоти“. Тези са всъщност лъжци, подлеци и предатели. Същите като нашите тукашни борци за „права, свободи и демокрация“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s