Fox News: Идеята на французите да се обединят с Русия е глупава, но опасно притегателна

** FILE ** In a file photo John Bolton, former U.S. Ambassador to the United Nations, takes a question from the media at the Japan press club in Tokyo Wednesday, Jan. 17, 2007.  Bolton said Tuesday March  20, 2007, "I believe that ultimately the only real prospect of getting Iran to give up nuclear weapons is to change the regime." (AP Photo/David Guttenfelder)

** FILE ** In a file photo John Bolton, former U.S. Ambassador to the United Nations, takes a question from the media at the Japan press club in Tokyo Wednesday, Jan. 17, 2007. Bolton said Tuesday March 20, 2007, „I believe that ultimately the only real prospect of getting Iran to give up nuclear weapons is to change the regime.“ (AP Photo/David Guttenfelder)

Идеята на президента на Франция Оланд да се създаде широка коалиция срещу Ислямска държава не съответства на американските интереси, макар за французите тя да е “опасно притегателна”, – призна в ефира на Fox News бившият постоянен представител на САЩ към ООН Джон Болтън.

Заедно със съюза между Русия и Иран той предложи да се присъединят към борбата с тероризма монархиите от Арабския полуостров, а също турците, кюрдите и египтяните.

След терористичните актове в Париж президентът Обама обеща “да удвои усилията на САЩ в борбата срещу ИД”. Но подробностите и изпълнението на тази нова стратегия не са особено ясни. Ситуацията може да се промени във вторник, когато президентът на Франция Фр. Оланд ще пристигне в Белия дом. Визитата ще бъде част от пътуването му за създаването на това, което господин Оланд нарича широка и единна коалиция, включваща САЩ, Франция и Русия, срещу радикалните ислямистки терористи. После той ще замине за Москва за подобна среща с президента Владимир Путин.

  • Какво да очаква светът от тези срещи?

Към нас, както винаги, се присъединява посланик Джон Болтън. Той е бивш постоянен представител на САЩ в ООН, анализатор за Fox News и старши научен сътрудник в Американския институт за предприемачество. Господин посланик, какво цели френският президент от срещата си с президента Обама, а също и от срещата си с президента Путин?

Джон Болтън: Мисля, че тези срещи на президента Оланд са по-скоро важни само за него самия, отколкото за Съединените щати или дори за Русия. По време на управлението му се случи трагедията в Париж. И той няма търпение да направи всичко, за да се опита да противодейства на случилото се, да предотврати терористични актове и в бъдеще, както и да отмъсти. Но Франция няма нито сили, нито средства, за да предприеме нещо по-сериозно по отношение на ИД.

Но тук има още един момент, който е нещо като историческо ядро на френското държавническо мислене. И двамата предишни президенти на Франция – Фр. Митеран и Жак Ширак – считаха, че между Русия и Франция има особени отношения. Всъщност още от времето на де Гол Франция в някаква степен стоеше между САЩ и Русия.

Затова Оланд предложи този крупен алианс.

Това е глупава идея в много отношения, но тя е опасно привлекателна за много хора. Това е опасно, защото целите на Русия в Близкия Изток силно се различават от целите на САЩ. Непосредствената цел да се унищожи ИД маскира, според мен, от значително по-сериозни различия.

Мисля, че точно такава ще бъде реакцията, която във вторник ще види Оланд дори от администрацията на Обама.

  • Защо наричате идеята глупава? Нима светът не може да се обедини, както ние се обединихме в борбата срещу нацистите по времето на Втората световна война или както направихме по времето на Първата световна? Нима светът не може да направи тази широка коалиция с цел ликвидирането на ислямистите-радикали от ИД, които заплашват не само нас – видяхме какво се случи в Москва, а и по целия свят, видяхме и случилото се в Мали?

Джон Болтън: Въпросът е в следното: в наш интерес ли е да позволяваме това да се случва. Отговорът е – не. Путин контролира алианса, в който влизат муллите от Техеран, техният сателитен режим в Багдад, режимът на Башар Асад в Сирия, ливанската “Хизбулла”.

Руснаците имат съвсем различна представа за това, какъв Близък Изток те искат след победата над ИД.

И отговорът на настоящия въпрос се крие именно в това.

Всички могат да тръбят, че искат унищожаването на ИД. Барак Обама го твърди това вече 18 месеца, но просто не прави нищо по въпроса. Всъщност след няколкото авиональота Франция също няма да предприеме нищо в това направление.

Това е само риторика, само демонстрация на намерения.

Въпросът е в следното: ако някой все пак се обедини и унищожи…ИД, то как ще бъде направено това? Каква коалиция ще създадат?

Нашата много силно ще се различава от тази, която ще имат руснаците.

И следва ключовият въпрос – какво ще стане след това? Както казах,

нашето виждане за Близкия Изток много силно се различава от кремълското.

  • А как трябва да постъпим?

Джон Болтън: Според мен, коалицията трябва да се състои от араби, които пряко ще засегнат ИД: нефтените монархии от Арабския полуостров, Йордания, Египет. Трябва да привлечем кюрдите, турците. И едните, и другите пряко са засегнати от ИД, а нашата цел е те да бъдат използвани за унищожаването на ИД.

Според мен, ИД трябва да се замени с нова държава.

Определено не трябва да правим стъпки, които ще засилят влиянието на Русия и Иран в този регион.

  • Какво ще се случи, според Вас?

Джон Болтън: Мисля, че след срещата във вторник президентите Обама и Оланд ще кажат пред медиите, че между тях цари съгласие. Ще споделят какви крути мерки ще предприемат по отношение на ИД, ще разкажат, че решително са решили да унищожат ИД. А после Барак Обама ще се върне към вътрешната политика, а Оланд ще седне на самолета и ще отлети в Москва, където в четвъртък ще се сблъска със същата риторика и със същия недостиг на желание да се доведат нещата до края.

  • Надявам се светът в определен момент все пак да доведе нещата до някакъв край, защото виждаме, че в момента столицата на Белгия, Брюксел, една от главните западни столици, е в огромна изолация заради ислямистите-радикали. Именно с такава заплаха се сблъскваме. Посланик Болтън, винаги се радваме да Ви видим. Благодаря за експертното Ви мнение.
  • Джон Болтън: Благодаря, Ерик.

В ефир на 23 ноември 2015 година.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s