Жителите на Кипър помолиха за руска военна база

13.02.2013. Portrait of Nikos Anastasiadis during the last speech before the elections for Cypriot President in capital Nicosia on February 13, 2013

13.02.2013. Portrait of Nikos Anastasiadis during the last speech before the elections for Cypriot President in capital Nicosia on February 13, 2013

Кипърският православен център се обърна към президента на страната Никос Анастасиадис с молба на острова да бъде разположена руска база.

Инициативата е на лидера на центъра Мариус Фотиу и на активисти на движението. Те се страхуват от Ислямска държава и считат, че Русия ще може да ги защити, – съобщиха кипърските медии.

В обръщението към президента се отбелязва, че активистите не виждат “необходимия резултат” от усилията на страните от НАТО в борбата срещу тероризма.

Организацията вече събира подписи от гражданите в подкрепа на инициативата си.

Фотиу отбеляза, че много киприоти приветстват действията на Русия в Сирия.

Припомняме, че министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън сред преговорите в Елисейския дворец съобщи, че Лондон ще преотстъпи на Франция военната база в Кипър за борба срещу Ислямска държава.

След преврата през 1974 година и нахлуването на турски войски Кипър беше разделен на три части: 60 % от територията на острова се контролира от властите на Република Кипър, 38 % – от Турската република Северен Кипър, 2% – от британските въоръжени сили.

Турската Република Северен Кипър е призната само от Турция.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Жителите на Кипър помолиха за руска военна база

  1. Русия няма да ги защити.База на НАТО трябва да искат.

    • Аха, да, може даже да поискат от Турция, да вземе да окупира и Южен Кипър. Хептен сигурни и защитени ще станат! От Русия пък може да поискат да им продава вазелин (в промишлени количества). 😀

  2. Сетиха се… След като дълго-дълго лизаха брюкселския задник и си свиркаха доволно… След като живяха от банкерство, „приютило“ капиталите на крадливи офшорни предатели… След като ограбиха една камара едри руски вложители (не че ми е много жал за тях, но тук става въпрос за принципи) – сега се лигавят, ама дайте ни база… Ама поне една… Ма многу въ молим…
    Ей-сега, чакайте! Точно в момента вие сте последната грижа на Русия. Трябваше да мислите по-рано – и с главите си, а не със задниците. Тяхната работа е май, като нашата – след като плюхме на АЕЦ, след като изгорихме Южен поток, изведнъж взехме, че съжалихме! Охо, какво още ни чака… Глупостта и подлостта сами се наказват. И то жестоко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s