Русия “разчисти” района на сваления руски самолет, Ердоган не вдигна самолетите си

Русия тюркмени cРазплатата за убийството на руския пилот все пак настигна виновниците. Според информация от сирийски източници, вчера вечерта авиацията на Русия е нанесла щурмови удар по отрядите на т.нар. туркомани (сирийски тюркмени), които Турция подкрепя, и които разстреляха във въздуха руския пилот и убиха морския пехотинец от спасителната група.

„От тази зона едва ли някой може да се скрие“, – съобщи източник от щаба на ВС на САА.

Ракетният крайцер “Москва” вече е на брега на Латакия, за да гарантира ПВО на региона. „Москва“ е снабден със зенитно-ракетни комплекси с морско базиране, аналогични на сухопътните С-300. Според непотвърдена информация, Русия разполага там и със ЗРК С-400, за чието наличие в Сирия Министерството на отбраната на Русия отричаше.

На радарите вече е видно, че всички цели във въздушното пространство на Сирия и прилежащите й територии се засичат от два различни типа ПВО.

Ердоган се изплаши от последствията и побърза да потърси подкрепата на НАТО, но Алиансът няма единна позиция по инцидента със сваления самолет, защото част от членовете му осъждат провокацията на Анкара, която може да разруши формиращата се коалиция срещу ИД.

Във връзка със създалата се ситуация и с факта, че всички турски самолети веднага след излитането си се засичат от руските радари, Ердоган се разпореди да не се вдигат във въздуха турски изтребители. След гневното изявление на МО на Русия, Турция се изплаши, че всичко, което се приближи до Сирия, ще бъде моментално ликвидирано.

На свой ред сирийците са убедени, че сега ВКС на Русия ще започнат планомерно унищожаване на всички бази на терористите в пограничната зона, а също на конвоите бензиновози, насочени към Турция и превозващи нефт за продажба и финансиране на Ислямска държава.

Фактически Ердоган не пожали и верните му джихадисти, които разстреляха руския пилот във въздуха, и даде заден. Путин, обаче, даде ясно да се разбере, че разплатата е неизбежна.

Турция де факто се лиши от възможността да използва авиацията си срещу кюрдите, които се сражават срещу ИД, а също имат намерение да извоюват независимостта си и да създадат своя държава.

По този начин, постигайки епизодична победа, и с надеждата да защити нефтения бизнес, Анкара загуби от стратегически гледна точка, защото инцидентът предполага опасност от гражданска война в Турция или успешен преврат срещу самия Ердоган.

Петя Паликрушева

 

8 отговора на “Русия “разчисти” района на сваления руски самолет, Ердоган не вдигна самолетите си

  1. Няма ли Русия нещо с което да ги напръска там и тотално да реши проблема в района то от арабите смисъл няма така че как се борим срещу паразитите

  2. ЕРДОГАН АКО МИСЛИ ЧЕ НАТО ЩЕ СЕ ЗАТИЧА ДА МУ ПОМАГА ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕ ТЕ НЕ СИ МРЪДНАХА ПРЪСТА ЗА ЕВРОПА А ПЪК ЗА ТУРЦИЯ -ДА ЗАБРАВИ!

  3. Живея за деня, в който ще прочета безпристратно написана статия, по какъвто и да е въпрос.

  4. Лошо е ,че Турция проигра своя шанс по български ! Добре е , че Русия разбра колко са гадни турчолята . Оттук нататък става много сложно , но се надявам Русия да реши проблемите , както винаги . Тежко и горко на фесовете !!!

  5. Имаме ли Национална Стратегия? Дори и една “тиква“ може да проумее, че Турция е стар, но и бъдещ враг на България и има планове – да ни отнеме от територията!!! Какво повече му трябва на “народния“ избранник???

  6. Всички участници изглежда играят „ва банк“ – залагат всичко, с огромен риск – ако загубят, загубите ще са отромни, невъзстановими. И САЩ, и „Велико“британия, НАТО, ЕС, Турция, че и Русия… Само могъщите вдъхновители на радикалния ислям не губят – в дългосрочен план. За тях никой човешки живот няма стойност, парите им са безкрай, волята за разпространяване на исляма непоклатима – поколение след поколение…

  7. Малко избързваме тук… Но общо взето, вярно е, да – напълно е възможно и така да стане.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s