Терорът в Украйна – Международна конференция в Москва

Конференция Москва 31_nНа 18.11.2015 г. в Централния дом на журналиста, гр. Москва се проведе Международна Кръгла маса на тема „Правата на Човека в Украйна: съвременни положения“ Организатори бяха: „Съюз на политемигрантите и политзатворниците в Украйна“, Съюз на журналистите – гр. Москва, с подкрепата на Московския филиал на фонда „Роза Люксембург“ – Германия. На срещата присъстваха депутати от Руската Дума, представители на Обществената палата на Руската Федерация, депутати от Конфенция Москва 73_nВърховната Рада на Украйна в лицето на Владимир Николаевич Олейник, представители от ДНР, членове на „Съюза на политемигрантите и политзатворниците в Украйна“, журналисти, общественици. Специални гости бяха депутатите от Европейския парламент и Бундестага, членовете на Лявата партия в Германия – Волфганг Герке и Андрей Хунко, които след срещата потеглиха директно към зоните на боевите действия в ДНР. Конфереция Москва 830_nСъщите са поели кампания за осветляване престъпленията на фашистката хунта в Украйна. Много от участниците във форума са изпитвали сами на гърба си издевателствата на тази власт, лежали са в местата за задържане, понесли са цялата тежест на физическата разправа.

Конференцията откриха председателката на „Съюза на политемигрантите и политзатворниците в Украйна“ (СППУ) Лариса Шеслер и ръководителката на московския филиал на фонда „Роза Люксембург“ – Тина Фарин. Те приветстваха участниците и гостите, акцентирайки вниманието на присъстващите върху беззаконието, произтичащо в момента в Украйна. Също обърнаха внимание на това, че дискусията трябва да се придържа плътно към фактите и проверената информация.

Самата конференция беше разделена на три тематични раздела. В първия от тях, вниманието на аудиторията бе насочено към положението на журналистите и свободата на словото в Украйна.

Виталий Скороходов – украински журналист и блогър, информира присъстващите за тоталната чистка в информационното поле, която се прилага спрямо „инакомислещите“. Сподели факта, че телевизионният канал „Канал 112“ в момента го грози закриване, само заради това, че е показал кадри с ръкостискане между Путин и Порошенко. По думите на Скороходов, в момента в Украйна няма журналисти. Мястото им е заето от пропагандисти, обслужващи киевския режим. С инакомислещите журналисти се разправят по следните начини: ръководителят на Първи украински канал – Александър Пантелеймонов е пребит от симпатизанти на партия „Свобода“, журналистът Руслан Коцаб е в затвора, защото е отказал да воюва в състава на украинската армия, а писателя Олеся Бузин беше застрелян. Всички опити да се даде обективна информация за ставащото в Украйна, биват унищожавани още в зародиш.

Журналистката от град Лвов, Западна Украйна – Елена Бойко подчерта, че независимите журналисти от Западна Украйна са изпитали първи на гърба си терора от страна на киевската власт. Уволненията, побоищата, заплахите над такива журналисти са станали масова практика. Според Бойко, независима журналистика в Украйна вече не съществува, тъй като представителите на средствата за масова информация (СМИ) са изправени пред избора да пишат това, което им заповяда властта или да бъдат уволнени. Изход от тази ситуация скоро не се вижда. Украйна е потопена в полето на репресиите. Срещу Бойко през месец юли 2015 г. е заведено дело с мотив: „За приятелски отношения с вражески СМИ“ и това само заради нейните статии ! Журналистката сподели също, че в Украйна е приет закон за забрана на комунистическите партии и всички символи на комунизма, а много от лидерите и дейците на комунистическите партии са в неизвестност по затворите.

Политологът Виктор Шапинов, известен в Украйна и като активист от движение „Боротьба“, обобщи че до ден днешен отсъстват данни за точното количество политзатворници в Украйна, намиращи се зад стените на местата за задържане. По данни на омбудсманите на Донецката Народна Република (ДНР) и Луганската Народна Република (ЛНР), в списъците за обмен на военопленници се намират повече от 1300 човека, обвинени от Киев в тероризъм, сепаратизъм и т.н. По данни на негови познати, намиращи се в затворите, количеството на тези лица достига до 4000. Шапинов сподели с присъстващите за методите на преследване, използвани от киевската хунта, а именно: подслушване на телефоните, нелегални проверки помещенията на заподозрените, мъчения – целта на които е да се изтръгнат самопризнания. „Вчера (18.11.2015 г.) ние получихме обръщение от другарите ни, намиращи се в затворите. Като най-важни задачи в него, те поставят следното: да се признае наличието на политически репресии в Украйна; отделяне в отделна категория на „политическите“ от „углавните“ затворници, както и отделяне на едните от другите в местата за излежаване на присъдите; свободен достъп на представители от правозащитни организации до затворите; да се закрият незабавно всички места за нелегално задържане; организиране на движение от доброволци и правозащитници в подкрепа на украинските политзатворници“ – обобщи той. Също сподели, че само за телефонен разговор с роднина или познат от ДНР или ЛНР, веднага може да се предяви обвинение и да бъдете задържан от властите в Украйна.

Вторият тематичен раздел засегна въпроса за нелегалните места за задържане, затворите и незаконните действия на националистическите групировки. По тази тема пръв взе думата Николай Машкин – депутат в Областния съвет на град Николаев, бивш политзатворник. Той беше възмутен от факта, че до ден днешен нито една международна правозащитна организация не се е изказала против целия този безпорядък, който става в Украйна. „Всички те са много добре осведомени, но въпреки това не предприемат абсолютно нищо. Мисля, че да се надяваме на някоя от тях да вземе отношение по въпроса е нереално.“ – каза той. Машкин сподели, че бандеровците имат тренировъчни лагери в Прибалтика, Полша и Чехия, където се подготвят за бъдещите си зверства. Според него, Европа винаги ще подкрепя фашизма, колкото и това да остава незабелязано за нейните жители. От него също научихме, че в Украйна е създадена специална служба за безопастност, която се занимава с отвличания на лица, несъгласни със системата. Схемата била следната: неудобното за киевската хунта лице се вика първо за справка в съда, която е фиктивна и на излизане, му се нахлузва на главата качулка, след което бива отведено в неизвестна посока. Тези лица в последствие се използват при размяна с пленени, доверени лица на хунтата в Киев. Само в Харков, където е лежал Машкин има около 60 човека, за които близките не знаят нищо. Машкин сподели, че самият той е бил разменен. Разказа и как се постъпва, когато в тези места за задържане идват наблюдатели от Организацията за безопастност и сътрудничество в Европа (ОБСЕ). На голяма част от задържаните са слагат отново качулки на главите и се отвеждат на друго място, докато мине проверката. Остават малко на брой задържани, които се представят като временно или току-що задържани.

Адвокатът от Харков, Евгений Надоля, занимаващ се с адвокатската защита на харковските политзатворници, запозна присъстващите с обстановката в региона. „Съдът често избира изчаквателна позиция и така на практика делото се „замразява“. За това, да се говори за оправдателни присъди към настоящия момент е нереално. Що се касае до обмена – законодателството не урегулирва настоящата процедура. Даже и да се получи да бъде обменен някой политзатворник с помощта на ДНР и ЛНР, хората се сблъскват с огромни проблеми, за които нищо не се говори, а именно: те се оказват отхвърлени от съвременното украинско общество, в тях липсват документи за самоличност и фактически те се оказват извън закона, което предизвиква усложнения и при процеса на интеграцията им в Русия. Не трябва да се забравя и факта, че в Украйна, освен независимите адвокати, съществуват и така наречените центрове за безплатна юридическа помощ. В тази връзка давам следния пример: изпратиха ми повиквателна за встъпване в армията, за да ме откъснат от работата ми. През това време се опитаха да прикрепят към клиента ми, адвокат от такъв център, за да може да променят показанията му. Има огромни проблеми и ситуацията остава тежка. Надявам се, че съвместната ни работа ще донесе нужните резултати и хората, които незаконно са задържани в затворите, ще бъдат освободени.“ – каза той. Според него, истинската причина за обмяната на пленници е станал факта, че местата за задържане и затворите са вече препълнени.

Галина Запорожцева – координатор в „Съюза на майките в Украйна“ и член на СППУ, акцентира вниманието ни на Конституцията на Украйна и анализира събитията от 2013 и 2014 година. „В Украйна не е проведено нито едно разследване на престъпление и никой не е наказан. Днес там наричат героизъм това, което е прието да се счита за престъпление. Въоръжени банди и частни армии действат от името на властта и обслужват интересите на олигархията. Бойците преминават подготовка под ръководството на американски инструктори. В Украйна поощряват фашизма и даже не се притесняват да го правят открито. С други думи: ситуацията там е същата, като тази в Германия през 1933 година, когато се е разпространявала „кафявата чума““ – заяви тя. Запорожцева е имала изказване по тази тема и в Европейския парламент, но полските депутати прекъсват речта й. Сподели също, че са намерени в масов гроб в Украйна 286 женски тела, застреляни от упор в тила, като преди това са били изнасилени. Разказа и за религиозната война, която водят неонацистите в Украйна, обявявайки вярата си за „единствено правилната“.

Вера Кубриченко – депутат от Градския Съвет на град Славянск, намиращ се в момента под окупацията на украинската армия, разказа за това с какви средства си служи тази армия. „Свидетелствата на младежите, успели да се измъкнат живи от лапите на бойните наказателни батальони, рисуват картина на страшни зверства и престъпления против човека… Имената на всички загинали в резултат от мъчения и изчезнали се слагат в графата „секретно“. Затворите в Краматорск, Изюм, Артемовск, Мариупол и други градове са препълнени. Кой ще открие и накаже виновниците ? Приветствам факта, че немските депутати са критикували Канцлера на Германия, Ангела Меркел за нейното бездействие по отношение очевидните нарушения правата на човека в затворите на САЩ. Отношението обаче към жителите на Украйна е много по-лошо от отношението към американските затворници. За това е нужно да се потърси сметка не само от Обама, но и от Порошенко. Трябва да се борим не с измислените „терористи“ – народа на Донбас, а с истинските, които необезпокоявани влизат в Евросъюза. Терористичните актове във Франция са красноречиво доказателство за това.“ – отбеляза тя. Кубриченко обърна внимание и на факта, че много хора не издържат на мъченията и сами слагат край на живота си. В момента в Украйна се събарят масово паметниците от близкото минало, преименуват се улици като се стига до пълни абсурди. За пример тя даде, как улица в град Славянск е преименувана на името на летец, бомбандирал точно този град.

Членът на Обществената Палата на Руската Федерация, Георгий Федоров подчерта, че в създадената от тях организация „Право против фашизма“, вече са се обърнали с молба за помощ стотици пострадали от бойните действия в ДНР и ЛНР, и от репресиите в различните региони на Украйна. „Открили сме приемни в Донецк и Луганск, както и в граничните градове на територията на Руската Федерация. Вече сме подготвили повече от 600 иска за Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от жители не само от Донбас, а и от Одеса, Харков, Днепропетровск. Незаконни арести, мъчения, убийства, отвличания, заграбено имущество са честа практика. Също така, неотменна част от работата ни е да направим обществено достояние картината на престъпленията, извършвани от нацисткия режим в Украйна. Към днешна дата са готови още около 17 000 човека да подадат искове.“ – отбеляза той.

Наталия Павловна от град Николаев, член на СППУ разказа, че 7 човека от нейния град са арестувани само заради това, че в тях са открити руски флагове и листовки с информация на руски език.

Депутатът от Руската Дума, Михаил Маркелов повдигна въпроса за получаването на руско гражданство от политемигрантите (в момента в Руската Федерация няма такъв правен статус като „политемигрант“). „Ситуацията в момента не позволява въвеждането на такъв статус. Трябва да е ясно, че под прикритието на „политемигрант“, в нашата страна ще започнат да проникват лица, целящи дестабилизацията й. Русия, както и целия свят, в момента живее във форс-мажорни обстоятелства. Въпросът изисква много внимателен и детайлен подход. Що се касае до нарушаване правата на гражданите в Украйна, смятам че гласът на Обществеността е в състояние да доведе истината до световната общественост. Украйна е уникална в това отношение, тъй като на нейна територия съществуват 7-8 пъти повече обществени организации, отколкото в Руската Федерация, но да се очаква помощ от тях в настоящия момент не си заслужава, въпреки че може да се направи поне опит за диалог, в това число и на територията на европейските държави. Обезателно трябва да се концентрираме на пробив в информационната блокада.“ – подчерта той.

Александър Албу – депутат в Одеския областен съвет разказа за ситуацията в региона, за убийствата, отвличанията и психологическия, и морален натиск от страна на режима върху политическите му опоненти. „Вие даже не можете да си представите, какво творят бандеровците там всяко второ число от месеца, когато одесистите (привържениците на излизането на Одеска област от състава на Украйна) идват, за да почетат паметта на загиналите в Профсъюзния Дом. Бият хората, унищожават импровизираните мемориали. Оказва се голям натиск върху роднините на загиналите от месец май 2014г. Одесистите се нуждаят от максимално огласяване на всичко ставащо, правна защита, поддръжка от международните правозащитни организации, тъй като много от активистите се намират зад решетките.“ – отбеляза той. Албу сподели, че по телата на повечето от жертвите в Профсъюзния дом са открити рани от хладно и огнестрелно оръжие. Това говори за факта, че са били убити предварително, а после са хвърлени в Профсъюзния дом, след което самият той е запален, за да се прикрият следите.

Третата тематична секция беше под надслов „Съблюдаване правата на човека и правозащитна дейност“. Специално отношение по темата вземаха немските гости – заместник председателят на фракцията на Лявата партия в Бундестага, Волфганг Герке, депутатът от Бундестага от фракцията на Лявата партия и член на ПАСЕ (Парламентарната асамблея на съвета на Европа), Андрей Хунко и научният сътрудник към бюрото на депутата Волфганг Герке във Франкфурт, Ахим Кеслер. Тук трябва да отбележим, че имената и на тримата се намират в така наречения „черен списък“, съставен от настоящето ръководство на Украйна. Причината за това е преди всичко във факта, че въпреки европейското си гражданство, те отчетливо разбират всичко ставащо в Украйна, в това число и трагедията на украинския народ.

„Според мен, тази Конституция на Украйна, която се обсъжда там в момента, не съответства на международните стандарти. Ние ще проверим, включени ли са в нея правото на свобода, социалните права, тъй като всичко това не се спазва в момента в Украйна. Ако говориш за права на човека, преди всичко трябва да се стремиш към ликвидиране на военното насилие. Ние много се зарадвахме на сключеното примирие, но уви, то се оказа твърде крехко. Никога няма да позволим Киев да ни направлява и да ни казва какво трябва да правим и какво не. В това се състои и политиката. Странно е, че в 21 век някои хора си мислят, че чрез някакви забрани могат да ликвидират Левите Идеи.“ – отбеляза депутата от Бундестага, Волфганг Герке.

„За нас особено важен е процеса на комуникация, тъй като посредством него, ние можем да се свързваме и общуваме. При това, ние трябва да разполагаме с достоверна информация. В момента живеем на границата на нова Студена война, съпровождана обаче и от информационна война. За нас е много важно да получваме информация от различни нива, за да можем да я ползваме при изявите си в Европа. Желанието ни е, колкото се може повече наши колеги в Бундестага да научават истината за това, което се случва в Украйна.“ – подчерта депутатът от Бундестага и член на ПАСЕ, Андрей Хунко. Интересен факт, който той сподели за себе си е, че неговите далечни корени са точно от Украйна. Според него, правителството на Украйна пречи за безпристрастно разследване на случващото се там. Хунко се спря и частично на Закона за декомунизацията, приет в Украйна. Сподели, че преди три години подобен закон е бил приет и в Молдова. Молдовският Върховен Съд се обръща за потвърждение на неговата международна законосъобразност към Венецианската комисия. Последната обаче изказва отрицателно становище, че законът е несъвместим с международното право, с което законът е отхвърлен в Молдова. В момента Хунко е сезирал Венецианската комисия във връзка със Закона за декомунизация в Украйна и сега се чака нейното решение.

Научният сътрудник от Франкфурт, Ахим Кеслер говори подробно за така наречената декомунизация. Той започна своето изказване с цитат от Ленин: „Демокрация се нарича борбата за освобождение на работническата класа. Демокрацията това е равенство…“, подчертавайки по този начин колко е важна борбата за равенство. „В Украйна, за цитиране на Ленин бих получил от 5 до 10 години лишаване от свобода. Ако обаче бях цитирал Мусолини или Бандера, то не подлежа на наказание.“ – отбеляза Ахим Кеслер. Той остро критикува действията на украинските Министерство на правосъдието, Института за национална памет, както и други ведомства и учреждения. Сподели също, че са подели кампания в Европейския парламент за осветляване на всички тези престъпления в Украйна. Тук трябва да отбележим, че тримата както и техни другари от немската Лява партия помагат не само морално на украинския народ. Оказва се, че предоставят финансови средства, консумативи и материали за болница в Донецк, която до скоро е нямала дори нужните средства за лечения и на много хора са правени принудителни ампутации на части и органи, само и само за да останат живи.

Представителите от Института за Иновационно Развитие, Денис Зоммер и Дмитрий Родионов връчиха на Герке, Хунко и Кеслер почетни грамоти за съдействие в развитието на антифашисткото движение, защита правата и свободите на човека и за усилията им за съхранение и укрепване на мира.

Депутатът от Върховната Рада на Украйна, Владимир Олейник, един от лидерите на „Комитета за спасение на Украйна“ (другият лидер е Николай Азаров – бивш премиер-министър на Украйна), започна своето изказване със цитат от Карл Маркс: „В демокрацията не човекът служи на закона, а законът служи на човека.“ Той акцентира вниманието върху масовото обедняване на населението в Украйна и безправието на украинските граждани, на съдилищата без следствие и акциите по сплашване народа на Украйна. „Трябва да започнем да наричаме нещата със собствените им имена: украинският режим днес е терористична организация, взела властта, колкото и да се опитват да легализират всичко това. С тази власт трябва да се разговаря като с терористична организация. Длъжни сме да признаем: в Украйна липсва свобода на словото, липсват независими СМИ, унищожена е парламентарната опозиция. Ще посоча следния пример: в продължение на 24 години във Върховната Рада действат 15 комитета. Винаги представителите на властта са оглавявали с един комитет повече от опозицията, т.е. 8 към 7. При сегашната власт, всичките 15 комитета се оглавяват от управляващата власт. Създавайте подобни информационни площадки навсякъде, където можете по света, ние сме готови да идваме и присъстваме на тях, нека цяла Европа и Германия в частност има възможността да чуе нашата позиция !“ – заяви той. Олейник е убеден, че САЩ имат пряко участие в ставащото в Украйна. Той даде и следния пример за духовната и материална нищета, в която се намират огромни слоеве от населението в Украйна: в Черкаска област, пенсионерка се обесва, защото няма пари да си плати газта. Оставя предсмъртна бележка, в която пише, че вини за смъртта си Порошенко и Яценюк, а към нея прикрепва и фаталната квитанция за газ. Олейник сподели, че 2 000 000 украински граждани, под една или друга форма са били лишени от право да гласуват на последните избори. Обнадеждаващото е, че постепенно Европа започва да променя отношението си към Украйна, научавайки за зверствата на властта там.

Първият заместник-председател на Управителния съвет на Руския фонд за мир, Елена Сутормина подчерта, че сегашното ръководство на Украйна се намира под външно управление. При пътуванията си в Европа за участия в различни мероприятия, тя е забелязала, че хората там разполагат с оскъдна информация за истинския характер на събитията, ставащи в Украйна. „През месец януари 2016 г. ще се състои сесия на ПАСЕ. Русия там е лишавана вече няколко пъти от право на глас. Това не е конструктивно, и има по-скоро характер на санкционираща политика, отчитайки и факта, че украинските власти подкрепят Ислямска държава, а нас ни лишават от правото на глас, потвърждавайки по този начин, че не искат да чуят мнението ни по въпроса. Нашите експерти дават изявления и в ОБСЕ, и в ООН, опитвайки се да изкажат вижданията ни по въпроса за случващото се.“ – отбеляза тя.

Депутатът в Московската Градска Дума от район Якиманка, Дмитрий Захаров покани всички желаещи да се присъединят към акциите против „бандеровските ятаци“ в Русия и съобщи за първите успехи в това направление. „Ние вече успяхме да предотвратим създаването на бандеровски нелегален център в Библиотеката по украинска литература. Сега насочваме вниманието си към Украинския културен център, разположен на Арбат, тъй като вече имаме информация за формиран бандеровски нелегален център там. Мисля си, че на подобни нелегални центрове започва да им става неуютно в Русия. Също така съм изпратил писмо до кмета на Москва – Сергей Собянин с молба за съдействие по откриването на културни центрове на ДНР и ЛНР. Имаме идея, да наименоваме Украинската библиотека в Москва на името на убития в Киев журналист и писател Олеся Бузин. Присъединявайте се към нас, заедно ще можем да направим много повече.“ – заяви той.

В работата на конференцията взеха участие още: Секретарят на „Съюза на журналистите в Москва“ Виктор Черемухин, политологът Денис Денисов, журналистът Иля Карпенко, журналистката от град Николаев, Украйна – Наталия Павлова. Главният редактор на „Форум МСК“, Анатолий Баранов сподели интересни факти. На фона на постоянните жалби от страна на Европа по повод обхваналата я мигрантска вълна, Баранов даде пример с Ростовска област в Руската Федерация, която от началото на конфликта в Украйна до сега е приела около 1 200 000 бежанци, прогонени от киевската хунта !!!

Заместник председателят на СППУ и бивш политзатворник, Алексей Самойлов лично поблагодари на депутатката от Бундестага, Сара Вагенкнехт за нейната достойна позиция по ставащото в Украйна и света, и отстояването на тези виждания във всичките си изказвания и политическа дейност като цяло в Германия.

На финала на своята работа, Международната конференция прие Обръщение от страна на СППУ към депутатите от Бундестага на Германия, ПАСЕ и депутатите от Държавната Дума на Руската Федерация. Публикувам пълния текст на обръщението:

„В продължение на година и половина, на територията на Украйна масово се нарушават правата на човека. Нарушават се свободата на словото и на събранията, свободата на изказване на личната си обществена позиция, нарушава се правото на справедливо съдебно производство и свободата от посегателство на физическата неприкосновеност. Преследванията над журналисти заради тяхната дейност доведе до това, че много от тях вече се намират в затворите (Бондарчук, Коцаба, Пигарев и др.), много от тях бяха принудени да напуснат Родината си в резултат на заплахите, които получиха от радикални националисти, много от тях загинаха, като Олеся Бузин, или изчезнаха безследно, като Сергей Долгов.

            Продължава задържането на хора в незаконни затвори и лагери, в резултат на което, арестуваните се лишават от възможността да контактуват с адвокат и роднини, ставайки често жертви на затворнически произвол. Остават безнаказани и не се разследват многочислени престъпления против гражданите, извършвани от служители на ВСУ (Въоръжените сили на Украйна).

            Радикалните националистически групировки, поощрявани и направлявани от официалните лица в държавата, отвличат и задържат, пребиват и преследват граждани на Украйна. Арестуват се мирни граждани за изказани мнения в социалните мрежи, Фейсбук или Твитер, за намерени в тях знамена на ДНР, за листовки в поддържка на Донбас и т.н.

            Украйна загуби правото да се нарича държава, съблюдаваща правата на човека, демократичните свободи и европейските ценности.

Считаме, че за разследването на тези масови нарушения е необходимо да се създаде Международна комисия, която да може обективно и всестранно да разгледа и изучи всички случаи на подобни нарушения и престъпления.

Световната общественост, въведена в заблуждение от риториката на украинската власт е длъжна, да види реалната картина и да изправи пред съда виновниците за всичко това.“    

Какво можем да кажем в заключение: Наистина не е за вярване, че след такава кървава война, като Втората Световна, 70 години по-късно, Европа още не си е взела необходимите поуки и е на път да повтори една съдбоносна грешка, този път като фарс.

Хора, бдете и пазете Мира !!!

гр. Москва                                                                                    Алексей Политкор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s