Давутоглу: Сваленият самолет не бива да отклонява света от борбата срещу ИД

Пилот спасен 64В своя статия за The Times министър-председателят на Турция заяви, че напрежението, създало се след инцидента с руския самолет, не трябва да отклонява вниманието на света, в това число и на Русия, от борбата с Ислямска държава. Той отново обвини Русия, че тя не се концентрира срещу ислямистите, а бомбардира силите, които се борят срещу Асад.

“Фактът, че в турското въздушно пространство е бил свален неразпознат самолет, не е бил и не е акт срещу която и да е конкретна държава”, – заяви в своя статия за The Times министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу.

Турският премиер отбеляза, че Турция и в бъдеще ще защитава неприкосновеността на територията си. Той подчерта, че неговата държава и съюзниците й смятат да си сътрудничат с Русия за намаляване на напрежението.

Давутоглу заяви, че инцидентът не трябва да “отклонява вниманието ни от целта, която ни обединява”.

“Членовете на международната общност не бива да започват вражда помежду си. В противен случай единствените победители ще бъдат Ислямска държава и сирийският режим”, – пише премиерът на Турция, отбелязвайки, че както ИД, така и Асад съществуват на базата на “симбиоза” помежду си.

Давутоглу заяви, че международната общност не е успяла да се концентрира върху борбата с ИД. Вместо това “се бомбардират позиции на сили, които нямат нищо общо с Ислямска държава”, а също групи, борещи се срещу режима на Асад. Давутоглу определи Русия като държава, която, според него, не се бори с Ислямска държава.

Премиерът на Турция пише, че е необходимо “да не се поддаваме на изкушението да започнем взаимни обвинения”, а “да се концентрираме върху съгласувани действия”.

“Настана време да дадем сериозен отпор на Ислямска държава. Съвместните действия на различни страни – САЩ, ЕС, Русия, Турция и други – могат да преобърнат ситуацията и да пречупят всичко”, – пише Давутоглу.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Давутоглу: Сваленият самолет не бива да отклонява света от борбата срещу ИД

  1. Ма туй бясното куче няма ли да престане да скимти най-после…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s