Ердоган: F-16 сами са решили да свалят Су-24

Ердоган ayТурските изтребители F-16 самостоятелно са решили да свалят руския самолет, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

“Турция няма интерес от възникване на напрежение с Русия. Нашите държави имат консултативен съвет на високо ниво, имаме високо развити икономически отношения. Ние не можем да желаем напрежение, подобно на днешното, в отношенията с държава като Русия, – цитира думите му France 24. – За Турция този инцидент е абсолютно нежелателен, но за съжаление той е факт. Но ние не оценяваме това като източник на напрежение. Нашите държави трябва да си стиснат ръцете и да продължат сътрудничеството си”, – счита турският президент.

“Това са били два самолета, чиято принадлежност не е била установена. Те са летели откъм Сирия в посока навътре в турска територия. В продължение на 10 минути са им пускани предупреждения, за да не пресекат турската граница. Въпреки това, те са продължили полета си в същата посока. Веднага след като са навлезли в турското въздушно пространство, към тях са насочени два наши изтребители F-16. Първият от самолетите, забелязвайки изтребителите, незабавно е напуснал турското въздушно пространство, влизайки обратно в Сирия. Вторият самолет не е направил това”, – казва Ердоган.

Ердоган Хитлер 21Според него, турските изтребители самостоятелно са решили да свалят руския самолет.

“Според установените от нас правила за откриване на огън, изтребителите F-16 самостоятелно са започнали обстрел на руския самолет”, – съобщи президентът на Турция.

“Абсолютно невъзможно е всичко това да се оценява като повод за начало на война, защото всяка държава има подобни правила за откриване на огън”, – подчерта Ердоган, отговаряйки на въпрос „предстои ли война с Русия”.

Ердоган lТурският президент припомни в тази връзка, че “подобни случаи на нарушаване на въздушното пространство между двете държави вече е имало на 3 и 4 октомври”.

“По онова време ние реагирахме по друг начин, аз позвъних в Русия, за да подчертая, че това са некоректни действия. И че има правила за откриване на огън, които въоръжените сили на Турция могат да приложат. И че всичко това може да създаде сериозни проблеми”, – каза той.

“Подобни неща са се случвали и в района на Черно море, когато в продължение на 15 минути имаше нарушаване на въздушното пространство на страната. Тогава ние също проведохме разговор с руската страна. По време на срещата с господин Путин на G20 обяснихме, че не следва да се постъпва така, за да не се създават бъдещи проблеми. Не трябва да забравяме, че намиращият се в небето летец е задължен “автоматично” да изпълни задачата си. За това не му трябва втора заповед, той има установени правила за откриване на огън”, – каза турският президент.

“Моята задача е да защитавам въздушното пространство на страната от нарушители”, – каза президентът на Турция.

Ердоган 46Той припомни в тази връзка, че границата със Сирия е 911 километра.

“Не бива да допускаме подобни нарушения на въздушното пространство.Мисля, че същите мнения има и в Русия – едва ли тя ще каже “добре дошъл” на чужд самолет, който влезе в нейното въздушно пространство. Сигурен съм, че няма да каже това. Те ще го предупредят. И ако той се подчини – добре. Ако не се подчини, то те ще постъпят по съответния начин. Затова става дума – за правото на държавен суверенитет. Нито една държава не бива да се отказва от суверенитета си нито по море, нито във въздушното си пространство. В тази сфера трябва да сме много внимателни”, – каза Ердоган.

Той счита, че “Русия е подходила откъм неправилен ъгъл към проблема”.

“Става дума не да се намери конкретният виновник за случилото се. Ние имаме всички записи на летците. Подобни конкретни данни имат и нашите съюзници от НАТО. Но Русия има ли такива данни?”, – попита той.

“Данните на съюзниците, както и данните на НАТО, потвърждават съществуващите сведения в Турция”, – подчерта Ердоган.

“Руските летци в продължение на 5 минути да предупредени 10 пъти, всичко това е записано и се излъчва по турските телевизии. Русия следва да има предвид това”, – каза той.

Посолство Турция 755Ердоган квалифицира като “провокация” събитията около посолството на Турция в Москва.

Посолство Турция e7“Това са погрешни действия. Те могат да се случат и в моята страна, но аз няма да разреша това. На мястото на произшествието незабавно ще бъдат насочени правоохранителите и подобни действия няма да се допуснат по отношение на посолства”, – каза президентът на Турция.

Посолство Турция 64b“Дипломатическите представителства се замират под защита на държавата, Посолство Турция c1ebна територията на която са разположени. Да не гарантираш това – означава да нарушиш правилата на международната дипломация”, – каза Ердоган.

“Полицията в Русия не трябваше да допуска демонстрантите да чупят прозорците на турското посолство, все едно са отишли на футболен мач”, – отбеляза той.

“Опечалени сме от подобен подход. Ще запазим спокойствие, но няма да променим позицията си”, – каза Ердоган.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Ердоган: F-16 сами са решили да свалят Су-24

  1. Ха-ха-ха, на това място – след такива речи, всички вече се търкалят по земята от смях!… 😀
    Този психопат освен, че е ислямо-фашистки грандоман и агресивен империалист, се оказва и смешник! Хората ще си разчекнат устите да се смеят на такива изказвания!
    Явно, Пърдоганчо, за да не си „загуби лицето“, предпочита да го замаже с фъшкии. Не само, че ще го загуби, ами вече го е загубил. А накрая, както е тръгнало, ще си загуби и главата – веднага, след като загуби и властта.
    Ето, започна вече да върши репресии над журналисти… Те пък вече започнаха да го изобличават, независимо от опасността… Да… Когато задуха северният вятър и започне да клати турското дърво, даже и най-упоритата маймуна не може да се задържи на клона. Ще бъде изтръскана, а пък долу какво я чака – леле, мале… Вай-вай, аман-аман.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s