Stratfor: Русия може да размаже Турция

Стратфор bРусия има начини да размаже Турция икономически, пише Stratfor.

Но всички военни методи са опасни в условията на днешната й битка със Запада.

Затова на Кремъл ще му се наложи да се държи с турците внимателно, отбелязва американското издание.

И Путин, и турският президент прекрасно разбират, че има конкуренция по много фронтове между държавите им. Но преди инцидента с руския бомбардировач те се стараеха да избягват конфронтацията.

“Турция и Русия не могат да не се настъпват взаимно по мазолите”, – пишат аналитиците на Stratfor.

 

“Турция охранява входа в Средиземно море”, което означава, че ако който и да е руски кораб се отправи на запад, то той трябва да премине през Турция. И ако НАТО иска да сплаши Русия, то може много лесно да направи това чрез Черно море, – пишат аналитиците.

И Турция, и Русия имат имперско минало, и затова техните сфери на влияние понякога се пресичат, например на Балканите, в Кавказ, в Централна Азия и Близкия Изток. Двете държави са воювали неведнъж в историята си. Турция се е чувствала крайно неуютно по време на грузинския конфликт през 2008 година и по време на присъединяването на Крим. Но именно Русия обезпечава повече от половината потребности на Турция по отношение на газта. Затова Анкара отстъпи на колегите си от НАТО лидерството да критикуват Москва.

В последно време, обаче, както считат аналитиците, Русия твърде близо се приближи до зоната на комфорт на Турция. Става дума за Нагорни Карабах и Сирия. Затова, както пише изданието, Анкара показва, че е готова да понесе отговорността от последствията, които са предизвикани от инцидента с руския самолет. А последствията най-бързо ще бъдат усетени в Сирия.

Понастоящем всички опити да се разреши конфликтът по мирен начин са замразени. След стрелбата по руските пилоти от страна на тюркменските опозиционери Русия още по-убедено ще твърди, че въстаниците, които се финансират от САЩ и Турция, не заслужават доверие и място на масата на преговорите.

В същото време реалните боеве няма да спрат.

Турция има твърдото намерение да създаде в северна Сирия около своята граница зона на сигурност, за да изкорени Ислямска държава от онзи регион, за да държи кюрдите под контрол и да засили позициите си сред приятелската антиасадовската опозиция. САЩ имат намерение да помогнат на Анкара. Русия едва ли ще отстъпи в кампанията си. По-скоро ще засили интензивността й.

Сериозни са промените, които очакват Турция и по отношение на НАТО. Анкара дълго време балансира между алианса и Русия. Нейните съюзници гадаеха по повод истинската позиция на Турция. Сега съперничеството между Анкара и Москва стана очевидно. Затова Турция ще стане по-активна в алианса.

Русия има всички средства, за да размаже Турция от икономическа гледна точка, продължава Stratfor, макар мерките, които тя може да приложи, ще ударят и по руския бизнес.

И военният отговор на Турция съвсем няма да е безопасен за Москва.

На този етап Русия е в състояние на битка със Запада – и това положение няма да се промени скоро.

Русия ще трябва да се държи с Анкара пределно внимателно, защото Турция ще подобри взаимоотношенията с партньорите си от НАТО, предупреждава изданието.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Stratfor: Русия може да размаже Турция

 1. Pingback: Уроците от живота | Tepavica online·

 2. Е, на Русия няма да й се наложи да размазва Турция. Турците скоро ще се усетят къде им е проблемът и ще го решат. (А пък ако не се сещат, колкото и да е странно, именно краварите ще им подскажат.)

  В момента, когато ердоганци и ПСР („по-сер“-ковците) бъдат изметени от властта, положението на Турция отново ще се оправи като с магическа пръчка.

  Русия също е зависима от Запада, но не до такава опасна степен, както Турция е зависима от Русия. Ето защо икономическото нападение на Запада, макар и да души Русия, засега не я убива. Напротив, съществува възможност даже да я укрепи и да я избави изобщо от колониалната й зависимост.

  Докато икономическият удар на Русия върху Турция наистина ще бъде размазващ. Даже няма нужда да се спира газът и нефтът за Турция… Но ако и това се направи – то край, Турция направо ще се разпадне. Защото тя е твърде тежко зависима от Русия.

  Ето защо казвам, че Пърдоган е психопат и кретен. Това, което той прави е пълно безумие. И той ще си плати за него. Това е точно толкова ясен факт, както и това, че туркоманите, които убиха руския пилот, веднага след това се превърнаха в ходещи трупове. (Без значение, че тогава не го знаеха.) Скоро действително се превърнаха в грозна и гадна картинка – ето в това: rusvesna.su/news/1448578506
  Подобна е и ситуацията с Пърдоган…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s