“Халифатът” излиза на море

Сомалийски пирати liИслямска държава мобилизира сомалийските пирати срещу Русия

Терористите от Ислямска държава и Ал-Кайда водят битка за влияние върху сомалийската терористична групировка “Аш-Шабаб”, съобщи на 26 ноември британското издание The Telegrach.

Според изданието, Ислямска държава нееднократно е изпращала на “Аш-Шабаб” видео-клипове, чрез които призовавала сомалийците да воюват на страната на “халифата”. Усилията намерили почва, неотдавна двама лидери от “Аш-Шабаб” се заклели във вярност към ИД.

Президентът на страната Хасан Шейх Махмуд дори призовал бойците да се възползват от правителствената амнистия и да “влязат в правия път”.

Британското издание пише, че през пролетта на тази година ИД вече е успяла да привлече на своя страна и нигерийската групировка “Боко Харам”.

Припомняме, че през 2012 година лидерът на „Ал- Кайда“ Айман ал-Зауарихи призова мюсюлманите от цял свят да подкрепят търпящите поражение от войските на “Африканския съюз” ислямисти от групировката “Аш-Шабаб” в Сомалия.

Според американските спецслужби, Ал-Кайда още преди пет години е подбрала точно тази държава, за да я превърне в “оперативен център” в африканския континент. Сред бойците от “Аш-Шабаб” е забелязан организаторът на взривовете в американските посолства в Кения и Танзания през 1998 г. Фазул Абдулла Мохамед.

Експертите смятат, че групировката “Аш-Шабаб” в Сомалия е африканския аналог на “Талибаните”, а командирите на “Аш-Шабаб” са преминали през “бойно закаляване” в Афганистан и Пакистан.

Може ли Сомалия да стане “вилает” на Ислямска държава?

Всичко опира до удачното стратегическо местоположение на Сомалия по крайбрежието на Аденския залив – близо до големите световни нефтени маршрути.

Това е единственият повод да се правят опити да се “реанимира” пиратството под ислямисткото знаме.

В Сомалия е широкото разпространен сунитския ислям.

В основата на сомалийското общество е клановата система. Сомалийците са разделени на шест кланови семейства или съюзи, които могат да се нарекат и племена.

Те са следните – дир, хавийе, исаак, дарод, дигил и раханвейн.

Самите кланови съюзи се състоят от кланове, които пък се делят на подкланове и т.н. до отделните семейства. Древната вражда между подклановете за вода и пасища е най-основната характеристика на междуклановите взаимоотношения в Сомалия.

Затова всички опити на политическия ислям (ИД) да вземе под пълен контрол нещата в Сомалия винаги са се проваляли.

Групировката “Аш-Шабаб”, макар и да признава, че е част от “Ал-Кайда”, си има свои си задачи. Т.е. пресилено е да се твърди, че сомалийските бойци изведнъж могат да се окажат някакви ислямистки интернационалисти.

Но съперничество между Ислямска държава и Ал-Кайда има.

Например: в дадени участъци двете групировки воюват заедно срещу войските на Башар Асад, но като цяло това са съвсем различни организации.

Каква е основната разлика между Ислямска държава и „Ал-Кайда“:

Ислямска държава иска да създаде “халифат”, а “Ал-Кайда” води политическа борба със западния свят.

Затова целите на Ислямска държава са по-разбираеми и по-привлекателни за ислямистите.

Какво е характерно още за сомалийското общество?

Сомалийците не искат да се подчиняват на никого. Тях ги устройва животът им да си тече в клана, в общината.

И понеже „новината“, че ИД има вероятност да излезе и на море, ето нещо успокояващо:

Когато дадена радикална организация в света се закълне в името на Ислямска държава, когато тя се провъзгласи за “халифатска” структура, то нито преди, нито след присъединяването си към ИД, тя няма напълно и безотказно да координира действията си с центъра, а ще продължи да действа в името на своите цели.

Брендът “Ислямска държава” се взема, за да се стигне най-бързо и ефикасно до спонсорите.

Извод: ако сомалийските пирати се присъединят към Ислямска държава, те едва ли ще променят тактиката си – т.е. те ще продължат да нападат кораби.

Почти е невероятно те да се опитат да взривяват танкери, защото, ако го направят, ще бъдат тихомълком “изчистени”, заедно с мирното население по крайбрежието.

При това, забележете, световните медии, това “зачистване” няма да го забележат.

Да, съвсем не е изключено под знамената на Ислямска държава да застават още и още терористични ислямистки организации.

Ако главните действащи групировки в Сирия и Ирак бъдат ликвидирани, джихадистите ще погледнат към други “горещи точки” в света – Йемен, Сомалия и т.н.

Но на този етап Сомалия е тъпкана с главорези. И други такива едва ли ще им се харесат.

В Сомалия се води битка за пазара за нападение над корабите.

Какъв пазар, а?! 🙂

Хубавото е, че в Аденския залив вече има сериозно патрулиране.

Да, вероятно там ще продължат да се извършват някакви епизодични акции, но едва ли Ислямска държава точно в Сомалия ще може да открие нов фронт.

Петя Паликрушева

Един отговор на ““Халифатът” излиза на море

  1. Аууу, какъв враг се появи, руснаците си умреха от страх, мър мале, целите позеленеа! Ко прайм сия!?… 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s