La Stampa / “Много от Ватикана желаят смъртта на Папа Франциск”

Папа Франциск 8Според ватиканския специалист по връзки с обществеността Франческа Чаоуки, във Ватикана върви истинска война между високопоставените прелати. За това пишат Джакомо Галеаци и Иларио Ломбаро в статия във вестник La Stampa.

“Имам неприятности от нечистата игра за власт между кардиналите. Този, който обвинява мен, е враг на Папата, аз предадох доказателствата на Жандармерията”.

Според Франческа Имаколата Чаоуки, въвлечена заедно с прелата Валиео Балда в процеса Vatileaks, много във Ватикана желаят смъртта на папа Франциск.

Кардиналът ми каза следното:

“Светите отци си тръгват, курията остава”.

Отговаряйки на въпрос на журналистите за нейната роля в процеса, Чаоуки каза:

”Обвиняват ме в участие в престъпна организация и разпространение на секретни документи. Аз съм свързана на Балда само около съвместната работа в Комисията по мониторинг и стратегия на икономико-административната структура. Никога никому не съм предавала документи”.

Чаоуки съобщи, че понастоящем в курията се извършва решаващата фаза на реформата.

”Икономическият секретариат функционира, но напълно е недопустимо австралиецът Дани Кейси, дясната ръка на кардинала Джордж Пелла, за печели пет пъти повече, отколкото началникът на Жандармерията, под чието командване са 200 човека. В новия департамент има жалби, каквито никога досега не е имало във Ватикана”.

Говорейки за новия курс на Ватикана, специалистът по пиар каза:

“Ватикана – това не е клоака, която трябва да се изчисти. Там има много честни хора, които си вършат работата. Те не искат в дома им да дойде австралийския полицейски комитет и да им каже, че всички те са мошеници и че всички те получават несъразмерно високи доходи“.

В един от постовете си Чаоуки пише, че не счита Паоло Габриеле, който от 2006 до 2012 години е бил камердинер на римския папа Бенедикт XVI, за главно действащо лице в първия скандал във Ватикана.

“По онова време мислех така. Сега имам доказателства, но не мога да говоря за тях. Него го използваха кардиналите в борбата си за власт”.

Чаоуки каза още, че Ватикана няма никакво отношение към оставката на Бенедикт XVI.

Тя каза също, че нейните врагове са тези, които са врагове и на шефа на Банката на Ватикана. Медиите съобщиха, че той е гей.

“Журналистите са само инструменти, зад тях стоят поръчители, които не могат да простят на папа Франциск, че той назначи хора без да има предвид мнението на върхушката. Това са същите тези хора, които се надяват, че дните на Папата са преброени”, – каза Чаоуки.

Източник: La Stampa

Един отговор на “La Stampa / “Много от Ватикана желаят смъртта на Папа Франциск”

  1. Ето, това е само една малка част от католическата мръсотия! Допуснато е да забележим само едно малко връхче на айсберга…

    Всъщност, духовна мръсотия има навсякъде, даже където изобщо не би трябвало да я има – на най-неочаквани и най-неподходящи места. За огромно съжаление, и Константинопол не е чистичък в това отношение, нито даже Москва (боли ме сърцето, когато го казвам.) Но Ватиканът – о, да! – той наистина Е клоака! В това отношение, той е просто ненадминат. Е, работата на Франческа (по случайност адашка на папата) е да го отрича, естествено. Но ние сами си правим изводите. И между другото, не (винаги) пасем трева.

    Зад тези скандалчета всъщност прозира големият проблем. Този с духовността на самия Ватикан. И с неговото истинско предназначение. Неволно си задаваме въпросите: Кой е всъщност Франциск, защо е поставен начело на Католическата църква, какво всъщност (!) върши на поста си и защо? Кой стои зад него? И даже – с какво всъщност се занимава самият Ватикан и защо?

    Да… проблемите там наистина са духовни, ако щете, догматични и те изобщо не започват от 1054 година, а от доста по-рано…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s