ЕС НАРЕЧЕ “УСПЕХ” ЗАДЪРЖАНЕТО НА БЕЖАНЦИТЕ В ТУРЦИЯ, НО ВСЪЩНОСТ ПЛАТИ ЗА ВСЕВЪЗМОЖНИ НАРУШЕНИЯ НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ТАМ


Турция бежанци 2
Европейците продължават да се радват на забележимия спад в притока на бежанци от Близкия Изток. Това се забеляза веднага след сключеното в края на ноември споразумение с Турция за задържане на нелегалните мигранти в страната.

Тогава ЕС хвърли на турската власт 3 млрд евро, за да построи специални лагери за бежанците.

В действителност тези центрове не са нищо друго, а затвори със строг режим, в които отношението към “затворниците” повече напомня на откровено издевателство.

След “улова” на бежанци, те се отвеждат без обяснения на хиляди километри в т.нар. “центрове за депортация”, където често ги държат в изолирани стаи, лишени са от възможността да се свържат със света по какъвто и да е начин, включително с роднини и адвокати.

Турция бежанци 6

Там местните “надзиратели” по свое усмотрение могат за няколко дена дори да ги лишат от храна, да ги бият или да им поставят белезници, за да се сломи каквато и да е съпротива в и без това лишените им от всякаква воля техни тела и умове. Така мигрантите за няколко дена почти престават да искат да живеят. А сред тях, трябва да признаем, болшинството СА нормални хора, които бягат от войната и издевателствата на екстремистите от Ислямска държава или други подобни зловредни за света групировки.

Ето какво признание на бежанец четем в доклада  на Амнести интернешанъл:

”Когато слагат белезници на ръцете и краката ти, ти се чувстваш като роб, все едно вече не си човек”, — разказа един 40-годишен сирийски бежанец на правозащитнниците от европейската организация.

Единственият изход от този ад е обещанието, че задържаните на секундата ще се върнат “там, откъдето са дошли” – т.е. в Сирия, Ирак или Йемен. А те са избягали оттам (в голямата си част) точно, защото са се опитали да се спасят от продължаващата кръвопролитна война.

На снимката се вижда един млад човек от Йемен, който показва на телефона си снимка на своя бомбардиран квартал. Той твърди следното за турската власт:

”Те искат да се върнем там, за да воюваме”.

Турция бежанци 7

Директорът на Амнести Интернешанъл Джон Далхизен нарече действията на Турция сериозно нарушение на правата на човека. Той отбеляза, че сътрудничеството между ЕС и Турция по бежанския въпрос трябва да бъде незабавно прекратено, докато не бъде направено съответното разследване и всички вопиющи нарушения не бъдат отстранени:

“Ние регистрирахме произволни арести на най-уязвимите хора в Турция. Да се принуждават бежанците и молещите убежище да се връщат в такива държави, като Сирия и Ирак – това е не само недопустимо, но е и пряко нарушение на международното право”.

Но Брюксел оценява това рязко намаляване на бежанския поток в Европа като супер успех!

Петя Паликрушева

Един отговор на “ЕС НАРЕЧЕ “УСПЕХ” ЗАДЪРЖАНЕТО НА БЕЖАНЦИТЕ В ТУРЦИЯ, НО ВСЪЩНОСТ ПЛАТИ ЗА ВСЕВЪЗМОЖНИ НАРУШЕНИЯ НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ТАМ

  1. Те за този „успех“ са се договорили с турците, да им платят с нашите, българските задници. Това първо. Второ, като видят тези бежанци каква е прекрасна демокрацията в Турция, може да получат едно добро и напълно адекватно отношение към нея… И трето, не ми е жал за тези „бежанци“, които в по-голямата си част са ислямски бандити, озверели примитивни главорези, които ако и да бягат от нещо, то е по-скоро от справедливото възмездие на Асад и от ударите на руската авиация…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s