L’EXPRESSION: РЕЗОЛЮЦИЯТА ЗА СИРИЯ ПОКАЗА, ЧЕ МОСКВА Е БИЛА ПРАВА

Приетата от Съвета по сигурност към ООН резолюция за Сирия показва, че Путин не греши в политиката си и застави целия свят да сеООН 3съобразява с Русия при прекрояването на световния ред. Турция и Саудитска Арабия, точно обратното, имат интерес в Близкия Изток да продължава войната, която отслабва враждебните им шиити, пише L’Expression.

След четири години въоръжена борба, която костваше живота на 250 хиляди човека, “Сирия няма да бъде бойно поле”, — пише алжирското издание L’Expression. Съветът по сигурност към ООН единодушно прие резолюция, която призовава за прекратяване на огъня и за провеждане на мирни преговори.

На едни тази резолюция носи радост, а на други – печал, пише изданието. Русия и Иран ликуват: двете държави не искат върху Сирия да се стоварят промени. А от другата страна са Саудитска Арабия и Турция, които страдат, “защото мирът, уви, не се вписва в плановете им”.

Тази революция потвърждава, че Русия е била права и ненапразно настояваше на своето.

“Не трябва да се поддаваме на натиска на международната общност, когато става дума за защита на интересите”.

Путин спечели международното състезание, пише изданието, и припомни на международната общност, че неговата държава има тежест в геополическото поле.

“Не бива да се променя модела на живот на планетата без съгласието на Москва, която сложи край на еднополюсния свят”.

Иран също има пълното право да ликува, счита авторът на статията. След 12 години икономически санкции и дипломатически натиск, Техеран се завръща на международната арена.

Саудитска Арабия “e провесила нос”. Чрез нефто-доларите си и контрола над доставките на оръжие саудитците разчитаха да се превърнат в тези, които да дават заповеди на Близкия Изток, а за целта им беше нужно да се избавят от всички несъгласни в региона, в това число от Иран.

“Саудитска Арабия спонсорира терористичните организации, а международната общност вижда и знае това”.

В борбата с Ислямска държава саудитите използват само 15 от 400-те свои самолети. А  при бомбардировките над Йемен, например, участват около 100 саудитски самолети – там ударът се нанася по близки до Иран шиити, отбелязва изданието.

“Стратегията на Саудитска Арабия е очевидна – тя винаги е воювала с шиитите и няма как да счита Ислямска държава за заплаха”, — отбелязва изданието.

За да се попречи на руската операция в Сирия, Саудитса Арабия пробва всичко, пише авторът на статията. Носят се слухове, че на Москва са предлагани 10 милиарда долара. А тя се отказала от тях. Саудитска Арабия пусна кампания срещу Москва: уж съюз на християните бомбардирал в Сирия мююлмани.

“Другата странична жертва на тази резолюция е Турция”.

Алжирското издание припомня, че Русия е доказала, че турската власт помага на бойците от ИД да търгуват с нефт. Но турската власт не реагира на тази новина, не реагира и натовската коалиция по подобаващ начин.

“Президентът на Турция Реджеп Ердоган абсолютно сгреши, че се скара с Русия. Той помисли, че представлява някакъв опорен стълб във фланга на НАТО. Но Турция е държавата, която ще загуби в тази кавга най-много от всички останали, защото икономиката й зависи от руските енергийни доставки”, — пише изданието.

Войната в Сирия трябва да спре, защото до момента стратегията на западните страни доведе само до негативни резултати. Авторът задава въпроса, къде сега са всички тези войници, които коалицията обучи в Ирак и в Сирия, а и оръжието, което се изпращаше там?

Колкото по-силно западната коалиция се опитва да се намеси в ситуацията в региона, толкова по-жесток става тероризмът.

“Трябва да се опита друг път, да се съдейства за провеждането на преговори, за да се постигне мир, което непрестанно искат както Алжир, така и Русия”, — пише L’Expression.

Един отговор на “L’EXPRESSION: РЕЗОЛЮЦИЯТА ЗА СИРИЯ ПОКАЗА, ЧЕ МОСКВА Е БИЛА ПРАВА

  1. Добро анализче е спретнал този L’Expression. Само да добавя: саудитските потомствени камилари, между другото, просто си нямат представа какво ги чака. Оле мале, какво ги чака… Само следете събитията! Не случайно тук се спомена и Йемен… Скоро тези самозабравили се камилари вече няма да са това, което бяха свикнали да бъдат. Крале, едва ли не, ха-ха, пръдливи примитивни маймуни. Вместо да изпишат вежди, ще останат без очи… Да се радват, ако си запазят благинките, които са успели да награбят до момента.. Така е, когато се сдушиш с големия бандит и си повярваш, че си му дясната ръка. Да, ама не. Големият бандит затова е голям, защото обича себе си повече от всички други… И няма постоянни съюзници, има само постоянни интереси.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s