ЗА КАКВО ГОВОРИ ТУРЦИЯ С ГЕНЕРАЛА ОТ САЩ?

Турция американски генералПревод от турското издание Yeni Safak.

(Изданието е консервативно и ислямистко, бел.ред.)

На 6 януари Анкара прие важен гост. Председателят на обединеното командване на началник щабовете на ВС на САЩ Джоузеф Данфорд се срещна с началнико на Генералния щаб на ВС на Турция генерал Хулуси Акар и премиерът на Турция Ахмет Давутоглу.

В Сирия се случват много важни събития. След като на 24 ноември беше свален руският самолет, Турция остана встрани от събитията в Сирия. За съжаление.

Анкара напомни на американския генерал за турските “червени линии” по отношение Партията “Демократически съюз”.

Ето как могат да се обобщят сигналите, които получи американският генерал от турска страна.

 1. Трябва да се отдели голямо внимание върху отношението на Турция към операциите на коалицията срещу ИД в Сирия. Става дума най-вече за чувствителността на Турция по отношение на PYD и Отрядите за народна самоотбрана YPG. Турция обяви, че PYD са подразделение на Работническата партия на Кюрдистан в Сирия. По време на всички свои речи президентът Ердоган, включително и по време на срещата си с президента Обама, е акцентирал върху тази тема. Всеки път ние изразяваме безпокойството си за това, че страните от коалицията, в която влиза и Турция, контактуват с PYD. Но колкото Турция е разтревожена около въпроса за PYD, толкова САЩ все повече се стремят да си сътрудничат с тази организация. САЩ презентират PYD като светски кюрдски сили, борещи се срещу тероризма на Ислямска държава.

Точно това и развързва ръцете на РПК. Именно това сътрудничество лежи в основата на това, че РПК започна траншейна война в Сура, Джизре, Силопи. Опирайки се на САЩ и Русия, с тяхната подкрепа РПК започна партизанска война в Сура.

Колкото Турция е чувствителна по отношение на PYD, толкова САЩ се стремят към сътрудничество с тази организация.

Въоръженото крило на PYD-YPG се придвижва на запад от Ефрат. Точно това придвижване Турция нарича “Червена линия”. Кюрдите завзеха няколко населени места, после под натиска на Турция – отстъпиха. Ситуацията продължава да е сложна.

На срещата си с американския генерал в Анкара Турция отново напомни за своите “Червени линии”.

 1. За да потушат безпокойството на Турция по отношение на PYD, САЩ създадоха обединение под името “Демократични сили на Сирия”. Тази структура съдържа в ядрото си PYD, а около нея са разположени араби и туркмени. Под маската на борба с ИД PYD започна да променя демографската структура на Сирия. Селища, в които до момента живееха араби и туркмени, се освобождават от тях и в тях се заселват кюрди. Изменението на демографската структура на региона се случва преди началото на преговорите за Сирия. Селище след селище, район след район. Анкара доказа това.

Населените места, за които става дума, бяха показани на американския генерал на картата. Бяха му предадени и сведения за промяна на тяхната етническа структура. Села и градове, които PYD опустошава под маската на борба с ИД, разполагайки в тях кюрдско население, бяха описани най-подробно пред генерала от САЩ. В Сирия се случва нещо странно. Туркмените и арабите от една страна се борят със сирийския режим, а от друга – с PYD, която е подкрепена от САЩ.

 1. По въпроса за сигурността на границите

САЩ искаха от Турция да съсредоточи на границата със Сирия 30 хиляди военнослужещи и да не пропуска през границата бойци от ИД. Но колко дълго можем да държим там такъв контингент?

Освен това, имайки предвид заплахата за турските граници, ние и без това създадохме линия на висока сигурност и издигнахме стена на границата със Сирия.

Но за да има решението устойчив характер, от ИД трябва да бъде освободен Джераблус. Преди свалянето на руския самолет на 24 ноември в Джераблус се планираше провеждането на “мащабна операция” начело със САЩ и Турция.

Само няколко часа преди нейното начало се случи инцидентът с руския самолет. Това случайност ли е?

След самолетния инцидент ние сме изтикани встрани по отношение операцията в Сирия.

Но Ислямска държава остава в Сирия. На срещата с американския генерал беше казано:

”Може да се попречи на бойците от ИД да пресичат границата, но само, ако изгоним от Джераблус кюрдите и разположим в региона араби и туркмени. В тази връзка трябва да се вземат мерки не само по границата със Сирия, но и по отношение на пограничните райони. Когато бойците от ИД не могат да се приближат към границата, те не могат да я преминат. При интензивни бомбардировки на САЩ ИД може да бъде ликвидирана, да се разположи в тези райони умерена опозиция и така да се предотврати приближаването на ИД към турската граница”.

По време на визитата на американския генерал в Турция Анкара получи възможност на високо равнище да изрази безпокойството си около подкрепата за PYD.

Турция цитира конкретни примери за сътрудничеството между PYD и Русия.

Беше изразено мнението, че под маската на “Демократически сили на Сирия” PYD разрушава демографската структура на региона. Отново бе казано, че преместването на PYD на запад от Ефрат – това е “Червената линия”за Турция.

САЩ придават особено голямо значение на базата Инджирлик за операцията в Сирия.

Тази база им гарантираше голямо превъзходство, защото така се намаляваха разходите за полетите и се увеличаваше времето за въздушни операции над Сирия. В резултат на половингодишни преговори Турция се съгласи базата да бъде използвана от САЩ.

На 20 юли, а именно – една седмица след това, ИД, РПК и Революционната народна освободителна партия – фронт (DHKP-C) изведнъж започнаха терористични актове срещу Турция.

Това може би също беше случайно?

Мирните преговори за Сирия започват на 25 януари. В периода на преходния процес в Сирия позицията на Турция ще бъде значително по-слаба от очакваното. Причината е сваления руския самолет, а също кризата със Саудитска Арабия и Иран.

Турция не е привърженичка на уахабизма, но Турция и Саудитска Арабия са два силни представителя на сунитската ос.

Заради настоящия процес сунитската ос ще изгуби с 2-0 на масата на преговорите за Сирия.

Съществуват подозрения за съществуването на таен сговор между САЩ и Русия. Тези подозрения вече граничат с реалността.

Ще остане ли въпрос номер едно мащабната операция в Джераблус, която бе отложена заедно със свалянето на руския самолет?

Чух, че това ще се случи някъде към средата на февруари.

Автор: Абдулкадир Селви

Източник: Yeni Safak

Един отговор на “ЗА КАКВО ГОВОРИ ТУРЦИЯ С ГЕНЕРАЛА ОТ САЩ?

 1. Мале, мамо… Тези са си направо някакви истерични ПоСеРковци. Явно, съвсем са се самозабравили! Така да разговарят със своя феодален господар?!… Абсолютно безумие, като се има предвид, че азиатците по правило никога не постъпват по този начин, даже и в състояние на истерия.
  Е, това мен лично може само да ме радва. Във всеки случай, истерията им е абсолютно излишна – безполезна и даже смешна.

  Краварите са изслушали внимателно турските изисквания, естествено! Всичко най-честно и откровено им е казано… В лицето… Впрочем, нищо такова, което те самите вече да не го знаят – има си хас, нали самите те са го извършили?… И в резултат… познайте от три пъти как ще реагират краварите?…

  Пърдоган вече де факто е натикан в кучи … хъм… тъй де. Вече е обречен – пред нас наблюдаваме един политически труп. Dead man walking… Вонящ труп… Край, наблюдаваме гърчовете му! Само дето не знам, дали самият Пърдоган го разбира? Или все още не му е ясно?…

  Нищо, скоро краварите ще намерят някакъв повече или по-малко любезен начин да го осведомят. И ще го успокоят, не му берете грижата… Да, наистина – даден е на руснаците за изяждане. А Турция е определена за разкъсване. Браво, Колумбогане, поздравления – току-що откри Америка! Ха-ха-ха!…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s