WSJ: ЕВРОПА СЕ ВРЪЩА ВЪВ ВРЕМЕНАТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО

До 2009 година, когато започна финансовата криза в ЕС, политическите и икономическите контури на Европа изглеждаха нормални. В годините на студената война се запазиха два ясно очертани блока, които по-късно се замениха с интеграция, липса на граници и единна валута, отбелязва изданието.

Днес вече става ясно, че, проваляйки опита да се създаде единно пространство, Европа се връща към времената, когато на континента са царили разорени държави, защитаващи само своите интереси, пише авторът на статията.

Политиката на ЕС с неговата централизация и дистанционна бюрокрация не само не можа да реализира идеята за унитарна Европа, но и в края на краищата  доведе до масово недоволство на гражданите и нарастващи националистически настроения, пише изданието.

Географските бариери, които обграждат Европа, които успешно функционираха в следвоенния период, не помагат повече — милионите мигранти от цяла Северна Африка, от Алжир до Либия, наводниха континента в търсене на по-добър живот.

Балканите отново станаха коридор за масовата миграция към центъра на Европа и първа спирка за непресъхващия поток от бежанци, спасяващи се от последствията от разрушените режими в Ирак и Сирия, отбелязва Wall Street Journal.

Историята изигра лоша шега на Европа: в продължение на много години тя имаше възможност да живее в благополучие и да развива своите високи идеали върху универсалните права на човека, включително правото на получаване на убежище в Европа, но само благодарение на това, че в периферията на Европа господстваха репресивни режими, държащи гражданите под жесток контрол вътре в държавите.

«Сега, когато ЕС е близо до разпада си, той се превръща в някакво подобие на късната Свещена Римска империя: неединна, многонационална конфигурация, която макар и по име да е империя, никога всъщност не е била такава и ще има жалко съществуване до самия си разпад», — завършва авторът на статията.

Припомняме, че на 12 януари канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че европейските власти не са в състояние да гарантират надлежен порядък в ситуация на миграционна криза и призова да се ускори приемането на закона за депортация на мигрантите.

По последни данни, в полицейските управления на Германия вече са постъпили над 600 жалби от жени, пострадали от сексуално насилие, фиксирани са многобройни кражби. Според очевидци, нападателите са били млади мъже със североафриканска и арабска външност.

3 отговора на “WSJ: ЕВРОПА СЕ ВРЪЩА ВЪВ ВРЕМЕНАТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО

  1. Европа не „се връща“ сама – нея Я ВРЪЩАТ. И при това, по най-отвратителния начин…

  2. Много е удобно да се пише по въпроса сега, да се критикува! Но Уолстрийт джърнал, ама дума не казва за причините да се стигне до това

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s