GUARDIAN: РУСИЯ ВЪЗРОДИ ВОЕННО-МОРСКАТА СИ МОЩ ОТ ВРЕМЕТО НА СССР

варяг 4Руските военни демонстрираха глобално присъствие на световната арена, показвайки в четвъртък пред журналисти ракетния крайцер «Варяг», който започна бойното си дежурство около крайбрежието на Сирия. Така се отстраниха всички съмнения по повод високото ниво в отбранителната сфера на Русия, пише Guardian.

 

«Установявайки дългосрочно присъствие в източната част на Средиземно море, Русия възроди военните възможности от времето на съветската епоха и проектира морската си мощ далеко зад пределите на своите граници», — пише изданието.

 

Журналистите имаха възможност да разгледат крайцера от борта на североморския кораб «Вице-адмирал Кулаков». Военните съдове започнаха дежурството си до бреговете на Сирия, възвръщайки практиката от съветските времена, когато корабите бяха на постоянна вахта в Средиземно море, отбелязва авторът на статията.

 

Неголемият по размер крайцер «Варяг», който пристигна от тихоокеанско пристанище, е снабден с противокорабни ракети с далечен радиус на действие и с мощни системи ПВО, предназначени за помощ на руската авиобаза и бойните самолети.

 

Самолетоносачът «Вице-адмирал Кулаков» e въоръжен с противокорабни крилати ракети, торпеда и зенитно оръжие, но неговата главна задача е защита от вражеските подводници.

 

Руската база на ВМС в сирийското пристанище Тартус бе ключов опорен пункт по времето на СССР. Руските военни кораби пристигат тук за поправки, техническа поддръжка, храни и боеприпаси.

 

Демонстрацията на военните операции на Русия беше проведена преди мирните преговори между сирийското правителство и опозицията, планирана за следващата седмица в Женева. Преговорите трябва да продължат пътя за политическото регулиране на ситуацията в Сирия. Русия започна въздушната операция в Сирия на 30 септември, нейните военни самолети извършиха на 5 700 мисии в подкрепа на сирийските правителствени войски, отбелязва изданието.

 

След инцидента с руския бомбардировач Су-24, който бе свален от турски изтребител F-16 на границата между Сирия и Турция, Русия прехвърли в Сирия зенитно-ракетната система С-400, а към бреговете на страната се приближи гвардейският ракетен крайцер от Черноморския флот «Москва», който смени гвардейския ракетен крайцер от Тихоокеанския флот «Варяг».

Един отговор на “GUARDIAN: РУСИЯ ВЪЗРОДИ ВОЕННО-МОРСКАТА СИ МОЩ ОТ ВРЕМЕТО НА СССР

  1. За съжаление, заглавието все още не е вярно – всъщност, Русия не е възродила даже и половината от старата военна мощ на Съветския съюз. (Така е, защото в момента е далеч и от икономическата му мощ…) Но от друга страна, вече има явна смяна на тенденцията… Очевидно тече процес на укрепване и нарастване на въоръжените сили на РФ. Това е вече обнадеждаващо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s