ЗАПАДНИ ЕКСПЕРТИ: РУСИЯ ПРЕЧУПИ СИТУАЦИЯТА В СИРИЯ

Су-35Според американски аналитици, Сирия, която за първите осем месеца на 2015 година изгуби 18 % от своята територия, с помощта на руската военна подкрепа е увеличила територията си с 1.3 %, стабилизирайки с това бъдещето на президента Башар Асад.

 

Най-близката цел на Русия в Сирия, според западните експерти, е стабилизиране на правителството на Башар Асад и спасението му от военен разгром. В голяма степен целта е постигната чрез военната подкрепа на ВКС на Русия, която Кремъл започна през есента, пише британският портал Janes.

 

Старши аналитикът от HIS Jane’s по Близкия Изток и Северна Африка Колумб Страк съобщи, че територията, която се контролира от правителството на Сирия, чрез подкрепата на ВКС на Русия е нараснала с 1.3 % за периода от 29 септември до 11 януари.

 

Това бил преломен момент, защото преди това в продължение на първите осем месеца на 2015 година Сирия изгубила 18 % от своята територия.

 

Ситуацията трагично се приближавала към скорошната загуба на Алепо от страна на правителствената война, след което трябвало да започне атаката към Латакия.

 

Сега, според аналитика, положението в страна се е променило рязко в полза на правителствените сили, които са се стабилизирали на фронта и са преминали към бавен, но постоянен прогрес във войната.

 

Аналитиците считат, че успехите срещу Ислямска държава ще се превърнат в символ за западните специалисти, за да се подкрепят в бъдеще решения за запазване на настоящите структури, които са в съюз с Русия.

 

На 30 септември самолетите на руските въздушно-космически сили по молба на президента на Сирия Башар Асад започнаха провеждането на въздушна операция по позициите на терористичните групировки Ислямска държава и «Джебхат ан-Нусра».

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s