WSJ: НОВИТЕ СТЪПКИ НА МОСКВА В СИРИЯ РАЗТРЕВОЖИХА АМЕРИКАНЦИТЕ И ТУРЦИТЕ

Русия изпрати нови сили в контролираното от армията на Башар Асад летище в северо-източна Сирия, съобщи Wall Street Journal.

 

В същото време американските военни съветници увеличиха броя на съвместните операции с кюрдските опълченци. Както отбелязва изданието, тези паралелни военни стъпки, независимо от неголемия си мащаб, могат да създадат търкания между Вашингтон и Москва, имащи конкурентни интереси в региона.

 

САЩ нарекоха броя на руските военнослужещи на новото летище неголям и не откриха никакви признаци, че те се опитват да използват базата за разполагане на бомбардировачи. Независимо от това, според признанията на чиновници от Пентагона, целта на Русия си остава «загадка».

 

Анкара също изрази опасенията си относно руското присъствие в северо-източна Сирия. Едно от турските издания публикува снимки, на които военнослужещи от Турция копаят траншеи и разполагат танкове недалеко от сирийския град Ел-Камишли, където се разположиха военните от Русия.

 

Турските и американските власти считат, че появата на руските войски в региона може да сигнализира за това, че Москва се опитва да укрепи връзките си с кюрдското опълчение, което се оказа най-ефективната сила в борбата срещу Ислямска държава.

 

Според твърдения от САЩ и сирийските въстаници, кюрдите вече се опитват да обърнат в своя полза руската намеса в конфликта в Сирия, чиято цел са «подкрепените от Вашингтон бойци, а не ислямистите от ИД».

 

Кюрдската войска вече предоставя на руските военни съветници координатите, на които са разположени проамериканските бойци.

 

Бившият посланик на САЩ в Сирия Робърт Форд счита, че струпването на войски ще позволи на Кремъл по-активно да придвижи интересите си в региона.

 

«Благодарение на тази стъпка руснаците ще постигнат три цели: ще укрепят сирийското ръководство и положението на кюрдските съюзници в източна Сирия, ще усложнят работата на САЩ, ще защитят нови позиции около черния изход на новопридобития противник на Москва — Турция», — твърди експертът.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s