ВВС: РУСИЯ Е В СИРИЯ СЕРИОЗНО И ЗАДЪЛГО

Кореспондентът на ВВС Стив Розенбърг се оказал сред групата чуждестранни журалисти, които имали шанса да наблюдават операцията на Русия в Сирия. След посещението в руската авиобаза и освобождаването от терористите на сирийския град Салма Розенбърг стига до извода, че Москва явно няма намерение да спира военната си кампания в региона в близко време.

 

Министерството на отбраната на Русия демонстрира резултатите от работата си в Сирия пред чуждестранни журналисти.

 

4-дневната визита на чуждестранната група започна с посещение на руската авиобаза «Хмеймим». Тук, според Розенберг, всичко свидетелства за това, че Москва, която продължава военната си кампания в Сирия вече 4 месеца, няма намерение нито да намалява обема, нито да спира кампанията.

 

«По време на посещението ни в «Хмеймим» ние видяхме равномерният поток от излитащи и кацащи бомбардировачи, — отбелязва британският журналист. — От момента на нашето последно посещение тук руснаците са започнали да използват допълнителна летателна писта».

 

По време на визитата в базата авторът на статията забелязал зенитно-ракетния комплекс С-400, който бе разположен след свалянето на руския Су-24 от турските ВВС. На журналиста било показано и разтоварването на хуманитарната помощ за жителите на обсадния от терористите от Ислямска държава град.

 

Западните правителства обвиняват Москва в това, че жертви на нейните неуправляеми авиобоми са станали стотици мирни жители. Розенберг помолил официалния представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков да коментира критиката.

 

«Няма никакви факти и доказателства, потвърждаващи тези обвинения», — отговорил на британеца събеседникът му.

Журналистът подчертава, че Конашенков се оказал единственият военнослужещ, упълномощен да дава интервюта пред чуждестранни медии.

СИрия карта p

После руските военни откарали чуждестранните журналисти в завзетия от терористите град в сирийската провинция Латакия.

 

«Когато влязохме в Салма, видяхме белезите от войната: разрушени сгради, продупчени от патроните стени на домовете, дупки от артилерийски снаряди и остатъци от изгорели танкове», — пише Розенберг.

 

Правителствената армия преди броени дни взела под свой контрол с подкрепата на руската авиация този град. Журналистите получили разрешението да разгледат Салма не повече от 40 минути, защото отстъпилите от града терористи били оставили в сградите капани.

 

Губернаторът на Латакия Ибрахим Салим също бил в града по време на визитата на чуждестранните журналисти. Той заявил пред Розенберг, че Русия

«помогна на Сирия, нанасяйки удар по терористите, въоръжението им и командните пунктове».

 

След посещението си в Сирия британският журналист получил общото впечатление, че присъствието на Русия в региона изглежда все по-продължително.

«Президентът Путин обеща, че военната операция в региона ще има ограничени времеви рамки. Но в момента нищо не говори за нейното скорошно приключване», — завършва Стив Розенберг.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s