War on the Rocks: Пентагонът “ще довърши” въоръжените сили на САЩ

САЩ 55Манията на Пентагона да запази военното превъзходство над Русия и Китай в бъдеще поставя под заплаха въоръжените сили на САЩ, пише в War on the Rocks подполковникът от морската пехота на САЩ, научен сътрудник от Центъра за нова американска сигурност Питър Маклир.

 

Според него, сред лидерите на американското военно министерство расте страхът, че САЩ в най-скоро време ще изгубят военното си превъзходство, защото такива страни, като Русия и Китай, активно увеличават военната си мощ.

 

“За съжаление мерките, необходими за защита от ловките ни съперници, са в ущърб на традиционните и намиращи се на фронтовата линия въоръжени сили, които са в състояние да реагират бързо на различните и многобройни призиви в областта на сигурността”, – пише той.

 

Бюджетните ограничения заставят Пентагона да търси сериозни стратегически компромиси. Военното министерство трябва да направи избор:или да подготви сдържаща сила за вероятна голяма война в бъдеще, или да поддържа способността на САЩ да реагира на по-малко рисковани и малки съвременни конфликти.

 

Маклир счита, че Пентагонът прави погрешен избор, залагайки на голямата война и така обрича въоръжените сили на страната на провал.

 

“Страховете ни пред бъдещата голяма война могат да доведат до това, че САЩ да изгубят в тези конфликти, в които участват в момента”, – пояснява военният.

 

Според Маклир, неотдавнашното предложение към военния бюджет само продължава “рискованата тенденция” към непропорционални инвестиции във високотехнологичните технологии и скъпоструващи системи – такива, като нови ядрени подводници вместо подводници от типа на “Охайо”, самолетоносачи от вида на “Джералд Форд”, ударния бомбардировач с голям радиус на действие В-21.

Той подчертава, че всички тези системи се разработват специално, за да се противопоставят на растящия военен потенциал на Русия и Китай.

Това решение на военното министерство предполага орязване на разходите за закупуване на бойни кораби, намаляване броя на сухопътните войски на САЩ, отзоваване на много американски части.

 

“Стратегическата гъвкавост и военното присъствие се заменят с ограничени възможности, но високо технологични”, – оплаква се Маклир.

 

Той счита, че подобна политика поставя САЩ “извън класацията” в цяла поредица от конфликти. Според Маклир, ако Вашингтон инвестира във високи технологии, а не в “гъвкави въоръжени сили за предно базиране”, съперниците на САЩ в настоящите конфликти ще променят ситуацията в своя полза.

“САЩ не трябва да паднат жертва на подобен опасен избор, да се осланят на стратегия в полза на високотехнологична война, а да не обръщат внимание да реалните призиви, с които си имаме работа в момента”, – завършва подполковникът.

 

Един отговор на “War on the Rocks: Пентагонът “ще довърши” въоръжените сили на САЩ

 1. Браво на подполковник Маклир от американската пехота ! Явно е
  умен,откровен и достоен офицер и има смелостта да каже мнението си.За военните от цял свят важи правилото ,че умът им
  е не в главите ,а на раменете,в пагона .Дано и на някои генерали
  от Пентагона им просветне тази истина на техния подчинен и да
  успеят да се излекуват от параноята си,че Русия и Китай се готвят
  да ги нападнат .Жал ми е за народа на Щатите ,че от години го
  тормозят със свойте страхове и са го докарали до шизофрения !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s