НА 9 МАЙ ДВИЖЕНИЕ „БЕЗСМЪРТНИЯТ ПОЛК“ ЩЕ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ В БЪЛГАРСКАТА СЪПРОТИВА

Baner3На 9 май Движение „Безсмъртният полк“ ще почете паметта на жертвите и участниците в българската антифашистка съпротива и във Втората световна война.

В Безсмъртният полк са поканени да се включат наследниците на Героите, участвали в българската антифашистка и антихитлеристка епопея от 1923-та до 1945-та година.

В момента продължава записването на участници в различни български градове, като заявки за организирането на Безсмъртния полк са постъпили от София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Сандански, Карнобат, Лом и др.

***

Listovka_A4 copy1Безсмъртният полк приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.

Участието в Безсмъртния полк означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9-ти май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на Безсмъртния полк. Участието в Безсмъртния полк е доброволно.

Безсмъртният полк е неполитическа, нетърговска, неформална, недържавна Гражданска инициатива. В редовете на Безсмъртния полк може да встъпи всеки гражданин, независимо от своята вяра, националност, етнос, политически или други възгледи. Безсмъртният полк обединява хората. Всичко друго е неприемливо за нас.

Безсмъртният полк изключва използването на символика, различна от онази, която има отношение към Антифашистката съпротива и участието на Българската армия във Втората световна война.

Акцията е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск. На следващата 2013 акцията Безсмъртен полк се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в 7 държави по света. През 2015 Безсмъртният полк марширува в 15 държави.

От 2016 година България също се присъединява в инициативата.

NN1Безсмъртният полк в Русия, Безсмъртният полк в България, Безсмъртният полк в Европа и света са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото Безсмъртният полк е един в целия свят.

Безсмъртният полк не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник.

Безсмъртният полк са хилядите загинали и техните потомци.

За контакти с координаторите на Движение „Безсмъртният полк“:

Павел Иванов

+359 888 26 99 86
bezsmartniatpolk@gmail.com

Един отговор на “НА 9 МАЙ ДВИЖЕНИЕ „БЕЗСМЪРТНИЯТ ПОЛК“ ЩЕ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ В БЪЛГАРСКАТА СЪПРОТИВА

 1. Много неща могат автоматично да бъдат копирани от руското национално-освободитемно движение и да бъдат приложени в България. Но движението „Безсмъртният полк“, както ми се струва, май не е едно от тях.

  Защо? Защото в Русия Великата отечествена война е събитие, което обединява абсолютно всички руснаци под едно знаме – знамето на националното обединение. (Днес то даже има конкретен вид – на жълто-черната „георгиевска лента“.) Там, в Русия, на единиците маргинални изроди, които твърдят, че не е трябвало да се воюва с нацистка Германия, не е трябвало да се защитава родината, се гледа с презрение и отвращение. В Русия такива индивиди са редки, жалки изключения без никакво значение. Като цяло Великата отечествена война е тотален обединителен фактор за руския народ. Всеки участник в нея без всякакво съмнение е герой, с когото семейството му се гордее.

  В България обаче, поради някои сложни исторически обстоятелства, участието на България във Втората световна война не е толкова ясно и еднозначно. Например, англо-американските изроди са бомбардирали цивилното население на София… Докато по времето на цар Борис Трети – имено по време на Втората световна война, вследствие на чисто ФОРМАЛНОТО съюзничество на България с хитлеристка Германия и на политическите ходове на правителството, България е възвърнала всички свои исторически територии, населени с българи и е осъществила (макар и за кратко) своя справедлив национален идеал!

  Всички военни действия, водени по време на ВСВ „на страната на оста“ са били за България не агресивни битки за завюване и поробване на чужди територии и чужди народи, не грабителски битки, а са били по същество национално-освободителни действия, за освобождаване на поробеното преди това (по-точно, недоосвободено) българско население. Тоест, битки за обединение на разпокъсаното ни отечество.

  А от друга страна, какво е направило съветското ръководство веднага след войната? Осъществило е разграбване на страната, подложило я на несправедливи, чудовищни репарации – все едно, че изобщо не е участвала във войната ПРОТИВ фашизма на страната на СССР. Все едно, че става въпрос за победен агресор от класата на Германия… Огромни територии от нашата родина са подарени от съветското ръководство на нашите съседи… Абсолютно несправедливо – просто ей-така, като „подарък за лоялност“. Това, че във ВСВ сме защитавали единствено справедливите си национални интереси, че не сме изстреляли нито един куршум против съветската армия, а напротив – воювали сме на нейната страна против хитлеристите, не само, че не ни е зачетено, но даже сме жестоко потъпкани, размазани, тотално ограбени.

  Хората и до днес помнят това. И никога няма да го забравят. Имено ТОВА е, което внася разделение сред нашия народ.

  Това дава основание на една част от българите да очернят всички действия на държавата по време на ВСВ преди 1944 година и да възхваляват военните ни действия на страната на СССР. Все едно, че те са единственото достойно и национално-полезно действие на България. Все едно, че това участие е най-патриотичното, и даже единственото (!) българско патриотично действие от новата ни история.

  Докато друга част от българите гледат подозрително на това участие. Главно поради неговите крайно несправедливи, меко казано, разочароващи резултати. Те твърдят, че националните интереси на българския народ са били защитавани и преди това – по време на царската власт. И даже именно тогава са били осъществявани патриотични действия, а не след 9.09.1944 г.

  Възниква явно противоречие. Българският народ не е единодушен – с какво трябва да се гордее, кои действия са били по-патриотични, каква оценка да даде на едни или други исторически събития? Защо един трябва да се гордее с дядо си, участник във войната на страната на СССР, а друг трябва да се срамува от дядо си, който изобщо НЕ е „воювал за Хитлер“ (както днес ни лъжат), а просто е освобождавал българите в Македония и Беломорска тракия?…

  Аз няма да се задълбавам много в историята. Не искам тук да споря и да налагам виждането си, поне не и в този коментар. Но ФАКТ е, че така или иначе, българите не са единни в това отношение.

  А изводът е този, че движението „Безсмъртният полк“, което е прекрасна идея в Русия, най-вероятно няма да проработи в България. То няма да доведе до ОБЕДИНЯВАНЕ на българския народ в борбата му срещу щатско-брюкселската окупация, срещу колонизацията на страната, за национално освобождение и суверенитет… Вместо това, ще доведе както обикновено, до още по-голямо раделение – до взаимни нападки, спорове, противоречиви оценки на миналото, разцепление, объркване…

  Не трябва да се забравя и това, че в Русия в момента има НАЦИОНАЛЕН ЛИДЕР. Той е ОБЕДИНИТЕЛНА ФИГУРА, която може да канализира патриотичното настроение на народа. Той може да го поведе към национално освобождение (връщане на изгубения суверенитет). Става въпрос за президента Владимир Владимирович Путин. Докато в България в момента няма такава влиятелна обединителна фигура. Колкото и да се надигат патриотичните настроения сред народа (например, чрез подобни масови инициативи), те не могат да принесат плодове, ако няма политическа сила, която да ги канализира, систематизира, да ги насочи, за да ги превърне в конкретни политически действия за освобождение на страната. Патриотичният подем трябва да върви успоредно с появата на авторитетни водачи, политически (в най-общия смисъл) ръководители. Понеже в момента няма такива, то и патриотичните движения си остават слепи, неориентирани, стихийни напъни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s