Wall Street Journal: САЩ започнаха доставка на газ в Европа

САЩ танкер 108За първи път САЩ изпратиха американски газ в Европа – танкер с втечнен природен газ тръгна от Луизиана и се насочи към Португалия, корабът ще пристигне до крайната си цел в края на април, съобщава Wall Street Journal.

 

Отбелязва се, че американският газ може сериозно да разклати европейския пазар, на който дълго време доминира Русия, считат аналитиците от изданието.

 

“Това е началото на нова ценова война между американците и тръбопроводния газ”, – отбелязва аналитикът от Société Générale Тиерри Брос (Thierry Bros).

 

САЩ за първи път експортираха свой газ през февруари, когато компанията Cheniere Energy изпрати първата партида за Бразилия. След това Cheniere Energy подписа дългосрочни договори с редица европейски потребители.

 

Очаква се, че Европа ще се превърне в значителен пазар за американската суровина. Шистовият бум напълно промени енергопазара в САЩ. Според прогнозите, през 2017 година страната ще стане експортьор на газ.

Аналитиците отбелязват, че в Европа американският газ ще трябва да се конкурира с горивото от Русия, която доставя по тръбопровод около една трета от газта за континента. Крупни доставчици са също Норвегия, Алжир и Близкия Изток.

 

Газта от САЩ, според предварителни оценки, може да струва 4.3 долара за милион британски термални единици (MMBtu), цената на руския газ в момента е 5.8 долара. Аналитиците от изданието отбелязват, че в случай на сериозна конкуренция Москва може да занижи цената до три долара.

 

По-рано “Газпром” заяви, че не планира ценова война. Компанията отбеляза, че ще се опита да намали разходите си в случай на намаляване на цените от страна на американците.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Wall Street Journal: САЩ започнаха доставка на газ в Европа

  1. Газпром може да „не планира“ война, но войната вече си върви. Тя е хибридна война – икономическа, пропагандна, милитаристична, идеологическа, политическа, диверсионна, религиозна, медийна, екологична, фармацевтична… Това е война всеобхватна! Това е война за оцеляване!
    Не можеш да избягаш от тази война, можеш само да си избереш страна в нея.
    И много трябва да внимаваш, защото в съвременния свят ВСИЧКО е взаимозависимо и обвързано! Каква е на пръв поглед връзката между доставките на газ и православната църква?… На пръв поглед – никаква… Но всъщност, има връзка! И тя е много съществена. Тъй като тук става въпрос за сблъсък на цивилизации, за война между различни светове. Ако щете – за война между Доброто и Злото… А тези понятия се определят от цивилизационния мироглед… Към коя цивилизация ще се присъедините вие? Впрочем, ако не направите своя осъзнат избор, други ще го направят вместо вас и ще ви включат в своя свят… „Доброзорно“… Осъзнато или неосъзнато – без разлика…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s