Плановете след Алепо…

aleppo-cannonС връщането на контрола над Алепо войната в Сирия няма да завърши.
Сирийският конфликт е като кълбо от противоречия.
Твърде много интереси са събрани на тази сравнително малка територия.

Алепо все още не е свободен. Терористите едва ли ще се примирят с поражението.
В града се очакват терористични атаки, не са изключени и пробиви отвътре, както това се случи с Палмира.
Аналитиците отделят два главни сценария за по-нататъшното развитие на събитията — военен и мирен.

До победен край
Завземането на Алепо е сложна задача във военно отношение. Тя е важна и за самочувствието на правителствените сили. Преди щурма към града те бяха разединени, нямаха опит в подобни операции. Тук трябва да се отдаде дължимото на руските военни: за кратък срок те успяха да създават от «опълченците» боеспособни части.

«На страната на правителствените сили се сражават и палестинци, и спецчастите «Тигри», и отрядите на полковник Суфейля, и сирийското опълчение.

Преди боевете в Алепо беше проведен много голям обем организационна работа, бяха назначени инициативни командири, способни да вдигнат хората в атака, имаше отсяване, — заяви военният експерт Михаил Ходарьонок. — Частите са снабдени с техника, въоръжение и боеприпаси. Зад всички тези боеве в Алепо се чувства твърдата ръка на военачалник със съответната квалификация».

Разбира се, че работата трябва да се коригира, имайки предвид повторното завземане на Палмира от бойците от ИД. Освобождението на града без съмнение ще се превърне в първостепенна задача.

Според президента на Сдружението за дружба и делово сътрудничество с арабските страни Вячеслав Матузов, на първо място трябва да се разблокира Дейр ез Зор, Ел Хасеке и да се установи правителствен контрол над Рака.

Както поясни Матузов, бойците трябва да разберат, че ръководството на Сирия е решително. За разлика от Алепо, освобождаването на другите територии, завзети от ИД, е по-лесно — това са малконаселени райони, пустинни територии, където терористите трудно ще могат да се скрият от въздушните атаки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s