В Лвовска област взривиха и оскверниха паметника на убитите поляци от нацистите на СС „Галичина“ през 1944 г.

09-01-15-768x461Вчера в Украйна в Лвовска област неизвестни украински националисти взривиха мемориала на жертвите на масовите убийства на поляци от нацистките дивизии СС „Галичина“ и от служителите на украинската полиция в село Гута Пеняцкая.

 

Това съобщиха украинските СМИ.

Паметният кръст, който е център на композицията на мемориала, е напълно унищожен, а колоните, които го обкръжават с имената на жертвите на масовото убийство са боядисани с цветовете на украинското и бандеровското знамена. Неонацистите са нарисували знаците на СС, съобщават блогъри.

Во Львовской области взорвали памятник жертвам украинских нацистов СС «Галичина»

Мирните жители на това село са били убити през 1944 г. от украинските наказателни отряди от нацистката дивизия СС „Галичина“. Тогава тези земи принадлежат на Полша, днес това е Бродовски район в Лвовска област на Украйна.

 

По време на наказателната операция са загинали около хиляда човека, болшинството от тях са били изгорени живи. На мястото на селото са останали само пепелища, пишат в мрежата.

В памет на трагедията по времето на СССР в селото е бил издигнат паметник, който е унищожен от неизвестни лица в началото на 90-те години.

 

През 2005 г. мемориалът е бил възстановен, а сега е унищожен отново.

09-01-16-768x576
Така е изглеждал монументът преди взрива.
Отношенията между Украйна и Полша стават все по-лоши и по-лоши с всеки изминал ден.
Причина за това са некоректните изявления на украинските власти по адрес на поляците.
Гражданите на Полша не са положително настроени и към украинските „заробичани“, които масово пристигат на работа в Полша.
Моля колегите да публикуват така предоставената информация.

2 отговора на “В Лвовска област взривиха и оскверниха паметника на убитите поляци от нацистите на СС „Галичина“ през 1944 г.

  1. Поляците скоро ще разберат че руснака е единственият на когото могат да разчитат. Ще разберат също че бандеровците трябва да се избият- до един. И там пак ще оставят Русия да има думата.

    • А дано, но като ги знам колко са зомбирани и лоботомирани, завалиите… едва ли има достатъчно на брой останали, адекватни поляци… Едни безмозъчни зомбита се мразят с други подобни – май, това са днес Украйна и Полша… поне така ми се струва, лично на мен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s