NEWS FRONT. АББАС ДЖУМА: ПРОЕКТЪТ ЗА КОНСТИТУЦИЯ НА СИРИЯ, ПРЕДЛОЖЕН ОТ РУСИЯ (ВИДЕО)


Журналистът и експерт по Сирия Аббас Джум в ефира на програма «На самом деле» агентства News Front, водещ — Сергей Веселовский.

 «Лично аз не виждам нищо криминално в това, че Русия предложи свой вариант на Конституция на сирийския народ. Не разбирам тези сирийци, които с пяна на устата вият, че това е предложение на друга страна. Не разбирам защо отделни сирийци са възмутени от това, че Русия е решила да им помогне», — каза Аббас Джума.

 

Според него, предложеният от Русия вариант за Конституция на Сирия е помощ за сирийския народ.

 

Гостът в ефир припомни, че, както каза официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова — това не е Конституция в готов вид, която руснаците натрапват, не.

 

«Русия предложи набор от идеи, предложения, за да се започне с нещо», — отбеляза Аббас Джума.

 

«Тези предложения са написани не от глупави хора, а от хора, които изучават близкоизточния проблем, в частност и сирийския», — сподели събеседникът на агенцията.

 

Той добави, че всичко е в ръцете на сирийския народ — да се откаже или да приеме предложенията.

 

«Да се изключи правото, според което президент на страната може да бъде мюсюлманин, според мен — това е логично. За всичките тези години на войната Сирия бе потопена в много мъка от междуконфесионалните разпри, вечните ежби за това, че президентът не е класически мюсюлманин-сунит и т.н. Струва ми се, че президент може да бъде всеки адекватен човек, независимо от религията, която изповядва. Това би било цивилизовано решение», — счита журналистът.

 

Според него, предложението да се смени името на Сирийската Арабска Република просто със Сирийска Република е спорно, по това може да се дискутира.

 

«Да се създаде кюрдска автономия — винаги съм казвал, че това не е лош вариант. Винаги съм казвал, че кюрдите са заслужили правото да имат своя земя, да говорят  на своя език, да опънат кюрдското знаме и т.н. При това да не се отделят, да не казват «моята къща е на края», а да бъдат в състава на Сирия в качеството си на широка автономия, както например в Ирак. Това е нормален изход, още повече, че кюрдите положиха толкова много сили, дадоха живота си, отстоявайки независимостта на Сирия от терористите и прочие сган» , — каза експертът по Сирия.

 

 

Той отбеляза също, че проектът за Конституция на Сирия, предложен от Русия, е напълно здрав, съставен е така, че да се изключат всички поводи за разпри.

«Да се приеме или не — това е дело на сирийците», — повтори експертът.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s