АВТОПРОБЕГ ОТ ЧЕРНА ГОРА ДО ЦЕНТРАЛАТА НА НАТО В БРЮКСЕЛ С ИСКАНЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ

Автопробег с лозунги против НАТО тръгна от Черна гора към Брюксел

 

Жителите на Черна гора решиха лично да предадат в щаба на НАТО мнението на болшинството от съгражданите си по въпроса за влизането на страната във военния блок. По-рано от Подгорица към Брюксел тръгна автоколона с настояване да се проведе в Черна гора референдум по влизането на страната в алианса.

 

 

За 12 дена активистите ще изминат 7000 км и 12 държави с една единствена цел — «да се чуе гласът на гражданите на Черна гора», се казва в анонса на организатора на мащабната акция, журналиста Марко Милачич, лидер на движението Отпор на безнадеждността», който е част от опозиционния Демократически фронт.

В момента автоколоната пресече границата на Сърбия и пристигна в Косовска Митровица.

 

Тук гостите от Подгорица ще  преведат редица срещи със сръбски политици и общественици.

 

«Властите в Черна гора не искат да се проведе референдум по този исторически въпрос. А тук, в Косово и Методия, се вижда най-ясно какво е това демокрацията на НАТО», — каза Малачич по време на една от срещите си.

 

Според него, идеята за автопробега с искане за референдум символизира борбата за уважаване правото на мнение на народа по повод НАТО, а в по-широк смисъл — отстояване свободата на народа.

 

Говорейки за Сърбия, Милачич отбеляза, че тя е избрала за себе си позицията на военен неутралитет, а това е важен фактор за мира и стабилността в региона.

 

Пристигането в крайната точка, Брюксел, трябва да се осъществи на 28 февруари. Там обществениците от Черна гора ще бъдат три дена.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s