Развенчаната фалшификация за химическото оръжие на Асад в Сирия (и видео)

 • На снимките:
   Виждате един и същ човек, явно той ВЪЗКРАСВА винаги след химически атаки.
  Жестоко видео с множество трупове, главно деца – жертви на химическата атака на сирийската армия в Хан Шейхун, предизвикаха широк резонанс в целия свят.
  Водещите СМИ на секундата започнаха да разпространяват кошмарните кадри на „зверствата“ на Асад, дори не се опитаха да проверят достоверността на информацията.
 • Използвайки този повод, администрацията на САЩ получи възможността да покажа решителния характер на новата си политика в Близкия Изток и нанесе „ответен“ удар по сирийското летище Шайрат.
 •  Едва след това като „доказателство“ за употребата на химическо оръжие в Шайхун започнаха да се вглеждат експерти и се появиха много неудобни въпроси.
   Първо, в СМИ (CBS, ABC News, CNN, Euronews, Smart News, Associated Press и др.) си тиражират кадри от видео, заснето от НПО „Белите каски“ и неназовани очевидци.
  Други потвърждения за химическата атака няма.
 • Второ, първите съобщения за употребата на отрови вещества в Шейхун се появиха в Интернет рано сутринта на 4 април, в същото време авиоударите на ВВС на Сирия по позициите на терористите бяха осъществени няколко часа по-късно, в 11 часа.
  Според отчета на независимия британски проект за журналистическо разследване  Bellingcat в 6.22 сутринта (UTC) Edlib Media Center е започнал онлайн-транслация от мястото на трагедията.
 • В 6.30 ч. сутринта в  Youtube вече е сложено видеото, което показва труповете на 9 деца.

На това видео  (https://www.youtube.com/watch?v=v6rqgSGclUw) виждаме, че то е публикувано на 3 април.

Според IT специалисти, на всички видеа, които са разпространени в Интернет, напълно липсва техническа информация (къде, кога, от кой файл е създадено видеото). Т.е. всички метаданни са били предварително изтрити и едва след това видеото е сложено в Мрежата, затова не може да се установи авторството, а също мястото и времето на снимките, които доказва целенасочено прехвърляне на информация.

Трето, във видеото виждаме голите ръце на оператора без каквито и да било защитни средства, което предизвиква съмнение за достоверността на случващото се на кадрите.

Експертите по химическо оръжие отбелязват, че след употребата на зарин смъртта настъпва за 15 минути, а неговата летална концентрация във въздуха се съхранява за цяло денонощие.

Но на видеото и снимките на „Белите  каски“ всички, които оказват помощ на пострадалите, работят без специални средства за защита, а журналистите, използващи само примитивни респиратори, в същия ден правят репортажи от мястото на събитието

 • На кадрите се показани все още живи хора, което доказва, че химическата атака е била извършена буквално току що, от което не е ясно, как операторите и спасителите екипи без използването на защитни средства все още не са умрели, а и нямат никакви признаци на отравяне.
  Пострадалите деца по причина на малкото си тегло би трябвал да са загинали още по-рано, отколкото възрастните
  А на видеото има явно несъответствие – големите мъже са мъртви, а малките деца са живи.
  Коментирайки последствията от химическата атака, експертите посочват, че при употребата на зарин на асфалта не би трябвало да се образува фуния, както това демонстрира на видеото журналистът  Hadi Abdallah.
  Химическият заряд работи на повърхността на земята, за да предизвика максимален поразяващ ефект, в противен случай действащото вещество ще изгори, но без да причини вреда на обкръжаващите.
   Четвърто, симптомите на жертвите на химическата атака също поставят редица въпроси.
 • Поразяването със зарин предизвиква конвулсии, произволни изпражнения, обилно слюноотделяне, силни болки и нарастващо чувство  на страх.
 • Такива признаци сред пострадалите в Хан Шейхун няма.
 • Труповете лежат в естествени отпуснати пози, а трябва да са сгърчени от болка, децата дишат тежко, но са спокойни, не викат и не плачат.
 • Дрехите е бельото на всички жертви са чисти.
 • Признаците на отравяне се появяват неедновременно и неравномерно: при едни – това са свитите зеници, при други – затруднено дишане, при трети – кръвотечение от носа.
  Пето, анализ на видеото на „Белите каски“ от медицинските специалисти доказва, че химическата атака в Хан Шейхун е инсценировка.
  Председателят на неправителствената изследователска асоциация „Шведски лекари за правата на човека“  (SWEDHR)  професор Ферад де Ноли и неговите колеги са проучили действията на „спасителите“ на жертвите на химическите атаки и са стигнали до извода: показаните на видеото деца по-скоро се намират под въздействието на наркотици, а не на отровни вещества, инжектирането на адреналин също може да доведе до смъртта на децата.
  Според шведските медици, активистите от „Белите каски“ въобще не спасяват, а целенасочено убиват децата, за да ги представят по-късно за жертви на сирийската армия.
 • В Интернет се появиха мнения на независими аналитици. Например, американският експерт в областта на сигурността Джоел Скаусен  (https://www.worldaffairsbrief.com/) твърди, че „инцидентът в Хан Шейхун е фалшификация, при това водещите СМИ обвиняват за химическата атака Асад, макар единственият източник на информация, на който се позовават – са подкрепяните от САЩ сирийски въстаници“.
 • Според него, подобен инцидент – това е част от политическата манипулация, която цели да се окаже натиск, в това число и върху президента на САЩ Доналд Тръмп относно неговата политика в Близкия Изток.
  В нашето съзнание СМИ са формирали устойчив негативен образ на президента на Сирия Башар Асад, затова поредната демонстрация на неговите „зверства“ вероятно създават благоприятни условия за засилване на натиска на международната общност с цел тя да окаже мерки спрямо Дамаск, а и върху подкрепящите го Москва и Техеран.
 • Развихрилата се информационна кампания след историята с химическата атака може да цели отвличане на вниманието от авиоударите на САЩ по територията на Сирия и правомерността на действията на международната коалиция, а също отвличане на вниманието от ситуацията в Ирак.
 • ООН ще се озадачи при разследването на трагедията в Хан Шейхун, а не от жертвите на бомбардировката над Мосул, както и няма да се озадачи от въпросите за нарушаването на сирийския суверенитет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s