ПРОФ. АЛЕКСАНДРОВ: ТОВА НЕ Е НИКАКЪВ «НОВИЧОК», А БИНАРЕН ЗАРИН

Задълбочава се дипломатическата криза между Лондон и Москва по случая Скрипал. Днес изгонените от Великобритания руски дипломати напуснаха страната със семействата си. Решението беше взето заради атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Проф. Никола Александров, ген.-майор от резерва, токсиколог, разказа за зрителите на «Още от деня» историята на създаване на бойните отровни вещества — през 40-те години на XX век в ИГ Фарбениндустри в Германия са създадени фосфороорганичните отровни вещества — създадени са като пестициди за селското стопанство, за бита, за унищожаване на инсекти и т.н. Установява се, че някои от тях са високотоксични и част от тях влизат в арсенала на бойните отровни вещества.

След Втората световна война определена група от тях са навлезли във въоръжение в почти всички държави, с изключение на победените такива във ВСВ, каквато е и България. Произвеждат се първо табун, после зарин, зоман и VX отровни вещества.

Проф. Александров подчерта, че «Новичок» не е никакъв новичок, а е зарин, обработен на базата на бинарен зарин и е създаден някъде около 70-те година на миналия век.

До влизане на конвенцията за забрана на химическите оръжия всички държави, които не са победени през Втората световна война, са произвеждали химически оръжия, категоричен беше проф. Александров. И заяви, че никой не може да каже къде е произведено използваното вещество, освен ако не се направи действително меродавно изследване.

«Тези вещества — фосфороорганичните отровни вещества — се произвеждаха и произвеждат, използваха и използват масово като пестициди в селското стопанство. Благодарение на тях са ликвидирани много от заболяванията, повишени са добивите», поясни токсикологът.

Проф. Никола Александров: Новичок не е никакъв новичок, а бинарен зарин

БНТ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s