SHAAM TIME: ПРИЧИНА ЗА ДЕЛОТО СКРИПАЛ СА ПЛЕНЕНИТЕ БРИТАНСКИ ОФИЦЕРИ В ИЗТОЧНА ГУТА

Сирийският вестник Shaam Times свързва международният скандал около отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря с войната в Близкия Изток.

Твърди се, че по време на операцията в Източна Гута (предградие на Дамаск) са били взети в плен британски военни съветници и е попаднала под обсада британска разузнавателна група.

Гута е името на сирийски оазис, чиято северозападна част заема столицата на страната, почти 2-милионният Дамаск.

Източната част вече много години се намира под контрола на въоръжените групировки, които са срещу сирийската законна власт.

Още през 2013 година сирийските правителствени войски блокираха Източна Гута, но не успяха да я завземат.

За изминалите години терористите успяха да създадат в плътно населеното място система от мощни укрепления, включително подземни тунели.

През февруари тази година започна активният щурм на правителствените войски към Източна Гута, разбира се с подкрепата на ВКС на Русия.

«В правилно подбрания момент Дамаск измъкна кинжала, с който бе пронизан», пише изданието.

Заплахите на САЩ и другите европейски държави, че ще нанесат ракетни удари по Сирия, достигнаха кулминацията си, когато започна «химическото представление» с участието на наемници.

Но то претърпя неуспех, защото Москва и Дамаск отрано отблъскваха всички опити на Запада да се възползва от този повод за реализирането на своя военен план.

Тогава се разрази внезапен британски «вопъл», който потресе политическата сцена: Лондон обвини Москва в съпричастност към отравянето на двойния агент Сергей Скрипал.

Информацията за събитието съвпадна с ускоряването на руско-сирийската военно-политическа операция, по време на която за рекордни срокове бяха изведени хиляди бойци и граждански лица от Източна Гута.

Съобщенията на международните независими информационни агенции потвърдиха, че успешната военна операция, която е оглавена от сирийска елитна част, е обсадила британска разузнавателна група.

Вероятно това се е случило в населеното място Кафр Батна няколко дена след хващането на британските военни съветници в град Нашабия в Източна Гута.

В съобщенията се посочва, че Лондон чрез Султанатът на Оман се е обърнал към Москва с молба да бъдат освободени британските пленници, на което руската страна е отговорила, че с този въпрос се занимава само сирийското военно ръководство.

Съобщава се също, че е взет в плен американски офицер и двама граждани на Израел по време на сраженията в Източна Гута.

Сирийският спецназ е задържал британски офицери, които работели с терористите в Източна Гута.

Става дума за офицери от SAS, специалната въздушна служба на Великобритания.

«Британските офицери координирали в Джобар и населеното място Замалка съпротивата на джихадистите, които обстрелвали със 120-мм миномети кварталите на Дамаск.

В това число е обстрелвано и посолството на Русия.

Задържани са също офицери за свръзка — американец и офицер от разузнаването на Израел», пишат блогъри от мястото на събитието.

Присъствието на чуждестранни агенти в Източна Гута не е изненада.

Обстановка в Восточной Гуте на 31 марта 2018 года.

Вероятно пленяването на американския офицер и двамата израелски граждани по време на сраженията в Източна Гута е бил един от мотивите, подтикнали министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис да замине за Оман на 11 март.

В неотдавнашното си интервю Путин, отговаряйки на въпрос относно истинската причина за британското недоволство към Москва, намекна, че Британия има тайна, която се пази в Източна Гута….

Представителят на руската авиобаза в Хмеймим Александър Иванов се изрази по-ясно, отбелязвайки, че руските войски работят над събирането на документи и архивни данни, оставени от терористите в Източна Гута.

Целта е да се определят кои държави са контролирали и финансирали тези групи, както и да ги представят пред международното правосъдие…

Достатъчно е да погледнем броя на тунелите, в които сирийската армия вече успя да проникне в болшинството от населените места в Гута след тяхното освобождаване.

Те са били изкопани в годините на сирийската война с помощта на съвременна западна техника.

Колко пари са похарчили западните страни в подкрепа на наемниците си за превръщането на Източна Гута в кинжал, забит в гърба на Дамаск?

В рекордни срокове, буквално за няколко седмици, Дамаск, Москва и техните съюзници успяха да ликвидират всички тези скъпоструващи материално-технически и разузнавателни мероприятия в подкрепа на всички видове терористични групировки в Източна Гута, които се извършваха в продължение на толкова много години.

Алиансът на Вашингтон не успя да се примири с това съкрушително поражение.

Възниква въпросът: как ще реагира Москва на това безпрецедентно дипломатическо настъпление?

Според съобщения от световната независима преса, преди няколко дена в администрацията на САЩ са изпратени два немски разузнавателни доклада.

В тях се съдържат сериозни предупреждения, че в случай на ракетен удар от страна на САЩ или НАТО по сирийски или руски цели на територията на Сирия, в отговор ще последват удари по военните бази на САЩ не само в Сирия, но и в съседните страни.

Друг вестник съобщи, че руските ракети «Калибър» и комплекса С-400 са поставени в бойна готовност за нанасянето на удари по цели, които вече са определени с пълна точност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s