Западни учени: Пентагонът разработва биологично оръжие

Програмата на американските военни с използването на насекоми за разпространение на генетични модифицирани вируси ще наруши Конвенцията за биологичното оръжие, това се казва в изследването на групата учени от университетите на Германия и Франция, публикувано в списание Science.

Статията във водещото научно списание е подготвена от международна група специалисти по еволюционна генетика, биоетика и права.

Програмата Insect Allies («Насекоми-съюзници») се разработва в управлението за перспективни изследователски проекти  (DARPA) към министерството на отбраната на САЩ. Официалната задача на експериментите е «хоризонталната» реакция на хромозома на растенията, която ще произвежда преносимите от насекомите вируси.

Авторите на изследавнето отбелязват биологическите, икономическите и социалните последствия, които може да има за околната среда реализирането на програмата на Пентагона. Учените се съмняват, че проектът може да донесе практическа полза за селското стопанство на САЩ.

«В резултат програмата може да се възприеме от много като опит за създаването на биологични агенти и средства за тяхната доставка за враждебни цели, което — ако е истина — ще бъде нарушение на Конвенцията за биологичното оръжие», се казва в доклада.

Отбелязва се, че за наличната от 2016 година програма вече са изхарчени 27 милиарда долара.

В четвъртък началникът на войски за радиационна, химическа и биологическа защита от Въоръжените сили на Русия Игор Кирилов по време на специален брифинг заяви, че американските учени, работещи в Грузия в медицинския център Лугар (в населеното място Алексеевка) под формата на лечение са подлагали местни жители на експерименти с токсичен химически препарат.

Министерството на отбраната на Русия направи този извод в резултат на анализа на метиалите, публикувани от бившия министър на държавната сигурност на Грузия Игор Гиоргадзе.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Западни учени: Пентагонът разработва биологично оръжие

  1. Ястребите в Съединените Американски Щати, Британската корона и Светия престол във Ватикана да бъдат санкционирани от целият свят, за това което правят. Санкции, водещи до абдикиране или детрониране от световно господство. Алтернативата е глобално-електронен комунизъм, наложен чрез глобален социален бунт, ръководен от Глобален съвет на комунистите (глобално комунистическо правителство).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s