Прозападната власт в Молдова се избавя от конкуренцията

Прозападните власти на Молдова се избавят от конкурента от партията „Достойнство и истина“ Андрей Настасе, който така и не стана кмет на Кишинев, а и от неизменния му партньор глата на „Действия и солидарност“ Майя Санду – те се оказаха под прицела на управляващата в страната прозападна Демократическа партия.

Това съобщава изданието  Enews.md.

Изпълнител на „присъдата“ стана съратникът на главата на Демокартическата партия олигарха Плахотнюк спикеръ Андриан Канду, който обвини неугоднните вече, макар и прозападни политици,  в „държавна измяна“.

Причина за това стана тяхното сътрудничество с фонда „Открит диалог“, на който прозапданиците в последно време са нахвърлиха с рязка критика, обвинявайки го в „диверсионна дейност“.

„Подобни действия, ако те са съзнателни, се оценяват като предателство на родината“, заяви Канду, добавяйки, че молдовските политици уж са действали в „ущърб на интересите на страната“.

Той обеща също, че докладът на комисията за разследване на „обстоятелствата по намесата на фонда „Открит диалог“ във вътрешната политика на Молдова“ ще бъде преведен на английски и изпратен в европейските институции, ОССЕ и НАТО.

Екземпляри ще получат правителствата на страните, спомената в документа – Польша, Украина, Румънии, страните от Балтика и САЩ.

„Фондът е средство, което руските спецслужби използват срещу страните от Балтика, Полша, Украйна и Молдова“, твърди Канду. – За съжаление, тази организация привлече политици от Молдова“.

Спикерът на парламента обвини фонда и в пране на пари, защото, според него, това се споменава в секретната част на отчета, койте не бива да се публикува, защото подлежи на международно разследване.

Решението за създаването на специална парламентаран комисия по разследване дейността на фонда „Открит диалог“ на територията на Молдова бе прието през октомври, след като местните СМИ публикуваха информация за депортирането на учредителя и ръководителя на фонда Людмила Козловская от Полша и нейните връзки с молдовската опозиция.

През август молдовските СМИ, контролирани от Плахотнюк, обвиниха „Открит диалог“ в лобиране на интересите на бизнесмена Вячеслав Платон, който лидерът на Демократическата партия хвърли зад решетките.

Източник: https://enews.md/publicatsia/liderov-pas-i-da-mogut-p..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s