Новата гореща точка в Източна Европа може да възникне още през 2019 г

Новата горека точка в Изтонча Европа може да се появи още през 2019 година

Темата за Юнионизма в Молдова е вечен спор и причина за принципното противопоставяне на привърженици и противници на молдовската държавност.

Молдовското общество е разделено на два политически полюса, един от които мечтае за обединение с Румъния.

Началото на този политическо противопоставяне бе положено още в края на 80-те години на миналия век, когато в републиките на СССР започнаха да се зараждат различни национални движения.

Основа и движеща сира на юнионизма в Молдова са прорумънските националисти.

Те се считат за последователи на ултрадясната антисемитска организация „Желязна Гвардия“ и признават нацисткия престъпник Антонеску за национален герой.

По някакъв странен начин, обаче, те не се считат за неонацисти.

За да се разберат днешните политически процеси, случващите в източните граници на Европа, трябва да ссе проведе малка екскурзия по историческите страници.

Основната фаза на национализма в Молдова започва през 90-те години: те имат пълна държавна подкрепа, защото болшинството националистически политици са на власт в страната.

Първият президент на Молдова Мирча Снегур и неговото обкръжение споделят идеите за присъединяването на Молдова към Румъния.

Целенасочената политика за унищожаване на молдовската държавност доведе до усложняване на отношенията с гагаузите – народ, живеещ в южна Молдова, а също до въоръжена сблъсъци в Преднестровието, в резултат на което загинаха над 1000 човека.

В резултат на ръста на националистическите настроенияи, страната се раздели на две чати по линията на река Днестър.

Част от страната, намираща се от лявата част на реката образува Преднестровската Молдовска Република, която и до момента не е призната от нито една държава.

До 1994 година, до приемането на Конституцията, в Молдова се използва химна и знамето на съседната държава – Румъния.

Но сливането на двете страни не се случи не само, поради нежеланието на жителите на Гагаузия, Приднестроевието и рускоезичните молдовани, но също заради тежкото социално-икономическо положение, в което се намираше Румъни в онези години.

Още една важна причине е нежеланието на новия бизнес-елит на Молдова.

Първичното натрупване на капитала в бившите републики на СССР се случваше за сметка на преразпределението на държавната собственост с помощта на корупционни схеми.

Следвайки препоръките на либералните економисти, държавната собственост се разпродаде на безценица, бившите партийни лидери не искаха да допуснат до този процес конкуренция от Румъния.

В геополитически смисъл сливането на Румъния и Молдова спря да играе важно значение – съветският строй рухна, хегемонията на комунистическата партия на СССР бе прекратена.

На този етап юнионисткото движение угасна.

Но днес ситуацията е съвсем друга.

По време на преминалите президентски избори в Молдова победи представителят на проруската Партия на социалистите – Игор Додон.

Този факт поляризира обществото в страната – защото в първия тур той получи подкрепата на 48 % от своите сънародници.

На фона на корумпираната управляваща коалиция, както и на фона на разкола вътре в проевропейския политически лагер, Молдова рискува отново да попадне в орбитата на влиянието на Кремъл.

Днес в Молдова се вихрят опасни процчеси, които радикализирит обществото.

Има опасност раздаването на румънски паспорти с цел засилване на интеграцията между страните да бъде възприето като заплаха на държавността на Молдова от страна на граждани, които не желаят сливането с Румъния.

Опасни са и призивите на юнионистите и демократите за вкраването на миротворчески контингент от Преднестровието.

В съвкупност това може да послужи за началото на нов сериозен гражданиски конфликт.

За никого не е тайна, че един от факторите за стабилността на Европа е нормалният политически климат в страните, граничещи с ЕС.

За пример на горното можем да дадем ситуацитат в Украйна, където гражданската война доведе до социална катастрафа: хиляди хора заминават за ЕС с надеждата за намерят работа.

Загубата на контрол над границите от страна на Украйна е равносилна на вкарването в ЕС на оръжие, наркотии, криминални структури.

Същите процеси могат да се случат и с Молдова, ако политическото противопоставяне прерасне в гореща фаза.

С приближаването на парламентарните избори, които трябва да се проведат през февруари 2019 година, обстановката се нажежава: парламентът приема юридически спорни и нееднозначни решения, например „временно отстраняване на Президента от длъжността му“, както и за забраната за използването на руския език в държавните учреждения.

Тези инициатива на управляващата коалиция внасят разкол в обществото, насъскват едни граждани на Молдова срещу други.

Позицията по въпроса за обединението на Молдова с Румъния също е нееднозначна: не всичик хора подкрепят идеята на юнионизма, защото разбират до какви негативни последици, както и социални такива, може да доведе такова сливане.

Важно е да се осъзнае, че идеите на юнионизма, издигани от някои молдовски и румънски полотици, носят със себе си сериозни рискове за световната систимеа, формирана след Втората световна вой.

Ако те бъдат реализирани, може да възникне сериозен прецедент, поставящ под заплаха съществуването на страните не само в Източна Европа, но и по целия свят.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s