Утре се решава бъдещето на Украйна: кой може да стане президент на страната?

Вътре в страната ги наричат справедливо съдбоносни, защото преди пет години на украинците им беше обещана промяна на страната, преборване на корупцията и осигуряване на членство в НАТО и ЕС, но нищо от това не бе направено.  Вместо това страната претърпя криза и корупцията достигна безпрецедентни висоти.

Достатъчно е да се погледнат рейтингите на кандидатите за президент, за да се разбере, че украинците искат промяна, те са уморени от празни обещания, както и от постоянните хора на политическата сцена на страната. Не без причина кандидатът, който изобщо няма политически опит, се превърна във фаворит на състезанието.  Е, в навечерието на съдбоносните избори за Украйна ще разгледаме ключовите кандидати за президент на страната с всичките им предимства и недостатъци.

Владимир Зеленски (41 години)Именно Владимир Зеленски – е лидер на рейтингите.
Той ги води дълго време и оттогава само напредва. Украинците го виждат като ново лице сред вече оялите се политици. Самият кандидат, като комик и шоумен по професия, апелира с това в своята политическа борба. Посланието му е отмъщение за всички потиснати, а те много са насъбрали. Той се противопоставя не само на действащите власти, но и на самата система. Всичко това, разбира се, подкупва електората, който не отчита факта, че единственият “политически” опит на Зеленски е ролята му на президент в телевизионния сериал “Слуга на народа”, който стана част от предизборната му кампания.  Нулеви дипломатически умения, пълна липса на разбиране за тънкостите на международните отношения. Всичко това става истински проблем. Нещо повече, на световната политическа сцена той ще се превърне в толкова ново лице, че ще отнеме дълго време за установяване на връзки с лидери на други страни – те просто няма да му се доверят.  Накрая, Зеленски дори няма ясно разбиране за това какво ще прави в случай на победа.  Разбира се, всичко това може да бъде направено, но не и в условията на Украйна.  Кризисната ситуация в страната изисква решителни и радикални мерки и този кандидат просто няма да има време да учи.

Юлия Тимошенко (на 58 години) Лидерът на партията Родина Юлия Тимошенко е доста опитен политик.
От 1997 г. е в ролята на заместник-председател на парламента, като министър-председател, както и заместник министър-председател, отговарящ за горивно-енергийния комплекс. Тимошенко влиза в тройката лидери на рейтинга. Според последните данни, тя е подкрепена от 17,2% от гласоподавателите, колкото и настоящият президент на страната Петро Порошенко.  В предизборната й кампания е поставена много проста идея – да се смени действащата власт. Затова тя се опитва да изглежда по-малко корумпирана от сегашния президент и по-решителна в прекратяването на въоръжения конфликт в Донбас.

Тя също успя да се отличи с това, че е представи програмата си на избирателите, наричайки я „Нов курс на Украйна”.  Наличието на това, разбира се, говори за познавания, но въпреки това представянето беше направено по такъв начин, че дори ако средностатистическия украинец се заеме с изчитането на внушителния талмуд нищо няма да разбере.

Тимошенко е наясно с всичко това, така че тя се опитва да постави акцент върху максималната експлоатация на недоволството на населението върху сегашното правителство, което изглежда доста сериозно.  Например, тя обещава на украинците да намали тарифите за комунални услуги и по-специално тарифите за газ, въпреки че тук трябва да се има предвид, че цената на газа за населението е определена като резултат от споразумения с Международния валутен фонд.  Киев работи в тясно сътрудничество с МВФ, опитвайки се да изплати стария външен дълг чрез нови заеми.

Всъщност Украйна зависи от траншове, така че е много трудно да се повярва, че Юлия Тимошенко ще спази едно от основните си обещания в ущърб на отношенията с МВФ.  Но не това отвращава народа от нея. Със своя опит, политически връзки и позиция, тя може лесно да води в предизборната гонка, но украинците я виждат като Юлия Тимошенко, която подкрепи Петро Порошенко преди пет години по време на Евромайдана, а преди 15 години беше един от лидерите на Оранжевата революция. Хората не й се доверяват, считайки я за хлъзгав и непостоянен, политик, който е оцелял при повече от една власт.

Петро Порошенко (53 години) Действащия президент на Украйна, както бе споменато по-горе, се оказа на равна нога с Юлия Тимошенко.
Експертите предричат, че той ще отиде във втори тур само благодарение на фалшификация и подкуп на избирателите, с които екипът на президента е ангажиран през последните месеци.  Петро Порошенко е милиардер и е спечелил значителна част от богатството си като президент. Как?

През последните 5 години той и неговото обкръжение са наблюдавани в няколко големи корупционни схеми, които позволяват изтеглянето на милиони долари от държавния бюджет. Редица източници съобщават, че тези злоупотреби са забелязани и от САЩ, където възнамеряват да разследват тези случаи. Въпреки това, ако Вашингтон не е предоставил официално потвърждение на това, тогава значи, че фактът на корупцията в украинските власти отдавна е известен на американците. В крайна сметка авторитетни издания като The Washington Post многократно са посвещавали статии на него.

Говорейки за подкрепата отстрана на населението към Порошенко, тя е много по-ниска отколкото се опитва да внуши социологията.  В края на миналата година президентът оглави антирейтингите не без причина. Трябва да се отбележи, че Петро Порошенко дойде на власт с конкретни обещания и цели, в които повярваха както в страната, така и в чужбина. Те се отнасяха до борбата с корупцията, евроатлантическата интеграция и края на войната в Донбас. Както може да се види сега, Порошенко не е изпълнил нито едно от обещанията, разочаровайки дори онези, които искрено вярваха в него преди пет години.  Конфликтът продължава, корупцията процъфтява и реформите, които той обеща да приложи заради членството в НАТО и ЕС, останаха в проект.

Също така е важно да се отбележи, че той се кандидатира за втория мандат с всичките тези обещания отново. При това той обещава да подаде заявление за членство в Европейския съюз едва през 2024 година, което означава, че Порошенко и през втория мандат няма да прави нищо за страната.

Юрий Бойко (на 60 години) Като един от основателите на Опозиционната платформа – “For Life”, Юрий Бойко подаде документи в ЦИК като независим кандидат, което беше двусмислено възприето от обществото.
Причината за това стана забавянето на регистрацията на политическата сила.  Според източници, Министерството на правосъдието умишлено е забавило процеса на партийната регистрация, за да достигне рейтингите на кандидата, които сега са фиксирани на около 15%. Неговото основно предизборно условие е да върне Украйна в състоянието, което държавата има през 2010-2013 г., т.е. преди началото на конфликта и кризата.

Въпреки факта, че Виктор Янукович напусна президентския пост по много жесток начин, много украинци помнят това време, тези заплати и какъв беше курсът на гривната тогава, какви бяха цените в магазините, тарифите и др. Може да се каже, че Бойко се позиционира като възстановител или реставратор, и това привлича част от електората, обаче, трябва да се разбира, че през последните 5 години в Украйна нещата много са се изменили, при това в отрицателно направление- много е унищожено, индустрията е в упадък.

Възстановяването на всичко това е много по-трудно и този процес ще отнеме повече от една година, при условие, че никой не се намесва в него.  Анатолий Гриценко (61-годишен) Гриценко успя да бъде депутат в няколко народни събрания, сега ръководи партията „Гражданска позиция“, но неговият предизборен щаб предпочита да се съсредоточи върху постовете на министъра на отбраната, който заема в три правителства. В Украйна, го наричат “тъмен кон” не просто така. Гриценко е много внимателен по отношение на предизборната гонка, поради страх да не се омърси, а това не е толкова трудно в случая. Факт е, че той се позиционира като дисциплиниран и неподкупен военен, като се позовава на поста началник на Министерството на отбраната.

И което е по-важно, той се опитва да се появи като нов човек, който очевидно е далеч от реалността. Всъщност, най-вече изглежда съмнителна неговата показна непогрешимост.  Защото Гриценко в миналото е бил осъден за манипулации на земя в елитните райони на столицата.  Скандалът, действително бързо е потулен тогава, но тогавашният президент Виктор Юшченко отстранява Гриценко от поста министър на отбраната.  След това през 2010 година за първи път се опита да се кандидатира за президент, макар и изключително неудачно. По-скоро, той дори не опитва да се бори за поста на държавен глава, което наведе експертната общност на мисълта, че Гриценко е кандидат-спойлер.

Същата роля, но по-очевидно, той изигра вече на изборите през 2014 г., а сега, през 2019 г., той отново се балотира. Каква е неговата роля сега?  За много украинци това е загадка, а страната се намира в такава ситуация, че не може така да рискува с такъв непонятен кандидат. Кандидат, който се опитва да изгради образ на непогрешим, пренебрегвайки скандалното минало, не вдъхва доверие на избирателя.

Тук трябва също да се отбележи, че общо в Украйна има регистрирани 44 кандидати за поста президент на Украйна. Вече направихме обзор на най-известните сред тях, и както става ясно, изборът на хората никак няма да е лек. Ситуацията се усложнява от факта, че, както експертите прогнозират, манипулирането на резултатите може да изиграе важна роля и това може да изтласка вече страдащата Украйна в хаоса на протестите.

Източник: //realbomb.info/2019/03/30/2019-ukrainian-elections-who-can-become-president-of-the-country/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s