Специално разследване: Как Порошенко оглави корупцията в Украйна

Предизборната кампания на Петро Порошенко се приближава към края си.

Милиони гривни са похарчени, за да се представи действащият президент като единствен кандидат, способен за измъкне Украйна от кризата.

За създаването на този имидж Порошенко се подготвя дълго преди изборите през 2019 година, той намери начин да умножи активите си, изполвайки незаконни схеми, в това число станалата вече популярна „Ротердам плюс“.

Подкрепа за целта му оказват неговите компании и съратници: олигархът Ринат Ахметов, известният бизнесмес и политик Игор Кононенко, бившият заместник секретар на СНБО Олег Гладковский, главният прокурор на страната Юрий Луценко,  министърът на енергетиката Игор Насалик, финансистът и екс-глава на НБУ Валерия Гонтарева, главата на държавната фискална служба на Украйна (ГФСУ) Роман Насиров, депутът от „Блока на Петро Порошенко“ Юрий Буглак, съветникът на президента по финансовите въпроси Макар Пасенюк, бизнесменът Борис Ложкин, бившият глава на Националната комисия, извършваща държавното регулиране в сферата на енергетиката и комуналните услуги Дмитрий Вовк, заместник главата на Фонда за държавно имущество на Украйна Владимир Державин, а също високопоставени сътрудници от СБУ, МВР и прокуратурата.

Как президентът Порошенко успя да увеличи активите си?

За целта ще акцентираме в две посоки – получаване на парични средства в резултат на дейността на държавни предприятия, а също компании, при които големият процент на уставния капитал принадлежи на държавата.

В тази ситуация източването на финанси се извършва по пътя на предаването на налични средства или по пътя на банкови преводи към контролираните офшорни компании чрез украински фирми, чиято дейност се управлява от Игор Кононенко, Юрий Буглак и Роман Насиров.

В това отношение могат да се добавят и усвояването на парични средства, предоставени от МВФ и МБРР, а също финансирането и подкрепата на стратегически важните проекти в промишлеността и енергетиката.

Второ направление – получаването на пълния контрол върху приватизацията на стратегическите предприятия и високодоходните активи чрез техния банкрут.

След това натрупаните парижни средства се инвестират и полученият капитал се легализира.

Ключовите отрасли на народното стопанство, към които има интерес Порошенко – това е енергетиката (включително добивът на въглеводороди), машиностроенето и банковият сектор.

Всички средства, събрани чрез реализирането на корупционни схеми, частично се насочват към подкрепа на работата на парламентарното болшинство, за неофициални мероприятия, а също за финансирането на работата на контролирани от Порошенко СМИ.

ДЯСНАТА РЪКА НА ПЕТРО ПОРОШЕНКО В КОРУПЦИОННИТЕ СХЕМИ

Главният помощник на все още действащия президент при реализирането на корупционните схеми е Игор Кононенко.

Точно той направлява назначаването на доверените лица на ръководни длъжности в предприятията, предоставяйки в замяна на собствениците на бизнеса лоялното отношение на държавните органи, съдействие и протекция при вземането на нужните регулаторни решения.

Подставените от Кононенко лица в държавните предприятия и институции са:

Всеволод Ковалчук (НЕК «Укренерго»), Олег Коземко (ПАО «Центренерго»), Игор Сирота (ПАО «Укргидроенерго»), Николай Гавриленко (ГП «Укртранснефт»), Мирослав Химко (ГП «Укртрансгаз»), Олег Прохоренко (ДП «Укргаздобив»), Славомир Новак (ГП «Укравтодор»), Владимир Державин (Фонд за държавно имущество на Украйна), Константин Ворушилин (Фонд за гарантиране вложенията на физически лица),  Константин Ликарчук (Държавна митническа служба на Украйна), Игор Трегубенко (ГП «Трансхимаммиак»), Дмитрий Вовк (Национална комисия за регулиране на енергетиката).

Освен това, Кононенко отговаря за работата на шест енергийни компании, при които контролните пакети акции принадлежат на държавата –

«Харковобленерго», «Николаевобленерго», «Хмелницкобленерго», «Тернополобленерго», «Черкасобленерго» и «Запорожиеобленерго».

КАК СЕ ИЗВЪРШВА ДОСТАВКАТА НА ДОНЕЦКИТЕ ВЪГЛИЩА ПО СХЕМАТА „РОТЕРДАМ ПЛЮС?

За никого не е тайна, че най-голям размах е получила скандалната и добре известна схема „Ротердам плюс“.

Направихме собствено разследване, чрез което се опитваме да разкрием ключовите моменти, да представим неопровержими доказателства и същността на корупционите схеми, а също да разкрием списъка на лицата и организациите, които вземат непосредствено участие в схемите.

Главните бенефициенти на „Ротердам плюс“ са Порошенко и Ахметов, които всъщност си поделяг заграбените пари помежду си  50/50.

Идеен създател на схемата е олигархът Ахметов, който има мини в Донбас.

А държавното прикритие и легализирането на „покупките“ на въглища на невероятно високи цени се обезпечават от Порошенко.

За целта украинският президент създава цяла енергийна империя.

Ключово действащо лице в схемата, което организира взаимодействието между Порошенко и Ахметов е същият този Кононенко.

Но е повече от важно да се осъзнае ролята на неговите подчинени при реализирането на схемата за доставката на въглища.

Ще разкажем за всичко точка по точка:

  1. Фондът за държавно имущество организира назначенията в наблюдателните съвети в енергийните предприятия на контролирани членове (такива, като А. Визир и О. Денисенко), обезпечава контрола над финансовите потоци и отчуждаването на собствеността.
  2. Министерството на енергетиката и промишлеността утвърждава норми за запасите на въглища за ТЕЦ, инициира проверки върху НАЕК  «Енергоатом», когато трябва да се скрие участието в корупционните схеми на високопоставени чиновнци.
  3. Държавната фискална служба обезпечава оперативното извеждане на паричните средства на компаниите и тяхното преобразуване, предоставя данните за компаниите, които са контрагенти по сделките с ценни книжа, скрива истинските показатели за импорта на антрацит от Л/ДНР и Русия, подправя данните за вноса на въглища по схемата «Ротердам плюс». ГФС под ръководството на Роман Насиров постоянно провежда комплексна проверка и одит на компаниите, които участват в корупционните схеми за пране на пари, определя „виновните“ и скрива организаторите.

5. Антимонополният комитет не забелязва признаците на монопол при ДТЕК, която в ЕС би била обект на разделяне с установяване на фиксирана доходност в размер на 20 %.

6. СБУ, МВР и прокуратурата на Украйна, а също техните областни отдели организират проверка, преследване и стартират наказателни дела срещу малките изпълнители на мошеническите планове на първите лица в държавата, депутатите и чиновниците, обвиняват невинни граждани.

7. Националната компания, извършвайки държавно регулиране в сферите на енергетиката и комуналните услуги установява формулите за тарифите за закупуването на въглища и пускането на топлинната електроенергия по системата «Ротердам плюс»), утвърждава инвестиционните програми за енергийните предприятия, разпределя свръхпечалбите от „Ротердам плюс“ по схемата  50/50 с ДТЕК.

8. Най-големите енергийни компании  ПАО «Центренерго» и ДТЕК купува въглища и природен газ по завишени цени, организира измъкването на парични средства (основната печалба от действието на схемата) и изкуственото банкрутиране на активите, скрива реалните суми на печалбата, получени от прилагането на тарифите (условията на договорите за закупуването на въглища са секретна и недостъпна за другите информация, закупуването се извършва без конкурс).

9. Контролираната от Порошенко и Пасенюк компания  ICU («Инвестиционен Капитал на Украйна) купува облигации от  DTEC Finance plc., а след това ги препродава, прикривайки средствата, които се насочват към Порошенко.

10. НЕК «Укренерго» изкуствено поставя максимален режим на натоварване на енергоблоковете, създава енергиен дефицит, което увеличава дела на  ПАО «Центренерго» и ДТЕК в общия обем на електроенергията в мрежата.

 

11. НАЕК «Енергоатом» дава указания за манипулации с енергоблоковете в атомните електростанции  (в частност при най-голямата по мощност Запорожска АЕЦ).

12. Запорожската АЕЦ организира изкуствено бездействие на 1-и и 2-и енергоблокове, а също увеличава сроковете на ремонта на 3-ти и 4-ти.

13. «Ощадбанк» предоставя държавни кредити за субсидиране на „губещите“ енергокомпании за предотвратяване на тяхното фиктивно банкрутиране.

14. ГП «Енергопазар» приема създадената електроенергия от генериращите компании, разпределя я чрез  ХК «Енергомрежа“ – (същата „Енергомрежа“ е монополист в сферата на продажбата на електроенергия на лицензираната територия) на представителите на бизнеса и населението, акумулира средства за битовите и промишлените потребители в Украйна, извършва авансови плащания за електричество.

15. Националната въглищна компания (32 мини), мините в Л/ДНР и РФ обезпечава работата на електроцентралите чрез доставка на евтини въглища от Л/ДНР и Русия.

Блокадата на Донбас, в резултат на която преките доставки на въглища от Л/ДНР бяха прекратени, са основна предпоставка за успешната реализация на схемата «Ротердам плюс».

Знае се, че до 90 % от харчовете за двете най-големи украински енергогонериращи компании (частната ДТЕК и държавната  «Центренерго») са за закупуването на въглища.

Въведената в НКРЕКУ от 2016 година формула позволява легално да се закупуват въглища на цена, формираща се на европейските борси. „Европейската цена“ е значително над стойността на въглищата от Русия, а още в по-голяма степен от въглищата от шахтите на Донбас.

 

Следователно, изолирайки Украйна от донецките въглища и създавайки изкуствено остър дефицит на електроенергия в стараната, схемата, измислена от Р. Ахметов и одобрена от П. Порошенко, се превръща в безалтернативна.

Същността на мащабната корупционна схема се заключава в това, че държавата, отделяща бюджетни пари за закупуването на въглища за електроцентралите, фактически купува въглища или пряко от предприятията от Л/ДНР, или продадените в Русия донецки въглища чрез контролирани компании, или руски антрацит на цена от 38 до 77 долара (по данни на 2017 година).

Но на ТЕЦ в страната се доставят въглища на цената на неговата фиктивна себестойност около 150 долара за тон, изхождайки от тарифата, установена от  НКРЕКУ. В „проекта“ има две цени на печалба: надценка за фирмата-импортьор и за фирмата-посредник.

Финансирането на покупките на въглища се осъществява за сметка на украинското население чрез плащането на тарифиата за електроенергия, а също чрез дотации от държавния бюджет и от държавните банки, такива като  «Ощадбанк» и «Ексимбанк».

Надценката в размер на около 100 долара на тон се измъква чрез подставени компании в офшорки и влиза в сметките на многобройните фирми-посредници (свързани с обкръжението на Порошенко), намиращи се между импортьорите на въглища и крайните потребители. Свръхпечалбата се разпределя между собствениците в процентто съотношение 50/50 за частната ДТЕК и управляващите държавната  ПАО «Центренерго» в лицето на Ахметов от една страна и Порошенко, Кононенко от друга.

По груби сметки, годишната печалба от въглищата от Л/ДНР, закупени чрез Русия е минимум  (105$-76,9$=22,7$)×1,1 млн. за тон (митническата статистика е по-долу) = 25 млн. долара. Средната стойност на тон донбаски въглища през 2017 година е  37,6 долара. Печалта от закупуването на донецки въглища е 173,6 млн. дол. В резултат общият доход от работата по схемата достига  198,6 млн. долара за година.

Работоспособността и рентабилността на схемата се вижда от митническата статистика на ФТС на Русия и ГФС на Украйна за 2017 година.

 

Разминаването в данните в рамките на 2,1 млн. тона антрацит  (290%) не съответства на максимално възможното и теоретически обяснимо занижение на стойността и обемите.

Минимизирането на експортните мита (не повече от 10-15 %) се изключва, защото в Русия действа нулево експортно мито за въглища, т.е. за антрацит.

Обемът въглища, който се добива в  Л/ДНР и се продава в Русия, е  2,8 млн. тона

(2,1 млн. тона от които се връща в Украйна). В резултат на това, че  Л/ДНР са непризнати републики и юридически не съществуват за ФТС на Русия, всички доставки от  Л/ДНР се оформят чрез използването на украински юридически лица.

В противен случай ФТС не може да идентифицира продукцията от Л/ДНР.

Интересен е фактът, че всички тези доставки не са отразени в статистиката на украинската митница, защото Украйна не контролира границата на ДНР и ЛНР с Русия.

НЕОПРОВЕРЖИМИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА СХЕМАТА

Според наличните данни на украинската митница за 2017 година, Украйна в този период активно е импортирала антрацит от няколко производители от Русия:

«Обуховское шахтоуправление» (принадлежи на Р.Ахметов), «Южтранс», «Сибантрацит», «Печорская горная компания». Характерно е, че тези компании нямат преки договори за доставка.

Подписалите договорите са компании, регистрирани в офшорки.

Например,  DATORO CORP, Antex Intertrade Ltd, Benecoal International Limited, I-COAL Sp z o.o.

Характерно е, че някои от тези фирми вече са установени чрез разследване на СМИ за доставката на въглища от Русия и  Л/ДНР в Украйна.

В частност, панамската  DATORO CORP. Един от нейните директори е гръкът

Лазорос Леонидис. Човек с това име  до 2016 година е бил собственик на почти 20 % от акциите на «ТАСкомбанк» на украинския бизнесмен и политик Сергей Тигипко. Фирмата импортира антрацит от Русия през 2016 година. През 2017 година доставките продължават. Компанията е притежател на договор с АО «РЖД Логистика».

Сред притежателите на договори също фигурира компанията Benecoal International Limited, чийто ръководител е  Джефри Браун. Той е директор на

Sun Generation Limited, чийто притежател е Игор Моркотонов, бизнес-партньор на главата на МВР на Украйна  Арсен Аваков.

На свой ред Benecoal притежава договор за доставката на въглища от „Печорската минна компания“.

Полската компания  I-COAL Sp z o.o. също има договор за доставка от „Печарската минна компания“.

Фирмата е известна с това, че е конкурент на грузинската компания Sakhnakhshiri GIG Group, спечелила през 2016 година търга за доставката на въглища за

«Центренерго». През 2017 година  I-COAL продолжава да доставя за Украйна печорски антрацит.

СИТУАЦИЯТА СЪС ЗАеС+НАЕК «енергоатом»

Специално вниманеие заслужава историята със Запорожската АЕЦ, а в частност, кореспонденцията от февруари-март 2017 година между директора на   ООО «Експертен център“ Вячеславом Попов и съветника на президента на Националната атомна енергийна компания  (НАЕК) «Енергоатом» Георгий Балакан.

В нея се обсъжда корупцицонната схема за получаването на печалба за високопоставени длъжностни лица и за бизнес-елита на Украйна (Игор Каноненко, Ринат Ахметов, Юрий Недашковски и др.), както и лично за президента на Украйна Петро Порошенко чрез схемата за закупуване на въглища «Ротердам плюс».

От думите на Георгий Балакан, процесът на получаване на печалба предполага продължителен ремонт на дизел-генераторите на другите енергоблокове на Запорожската АЕЦ за създаване на дефицит на енергия. Първоначално се планирало средствата за ремонт на енергоблоковете да бъдат арестувани, но от съображения за сигурност заговорниците се отказали от даденото решение.

Предполагало се използването на въглища, закупени по схемата «Ротердам плюс» от Л/ДНР с посредничеството на Ринат Ахметов. Разбира се, административното покровителство на всичики действия се осъществявало чрез партията „Блок на Петро Порошенко“ лично от президента на Украйна.

Благодарение действията на Игор Кононенко на управляващи длъжнисти в предприятията от атомната енергетика, в това число в Националната атомно-енергийна компания  (НАЕК) «Енергоатом», са били назначени лоялни хора, които след това задържали пусковете на енергоблоковете на ЗАЕЦ.

В кореспонденцията се отбелязва, че Юрий  Недашковский и Александър Шавлаков са работили в интерес на партията „Блок на Петро Порошенко“. Техните действия са съдействали за получаването на незаконна печалба по схемата за закупуване на въглища  «Ротердам плюс».

Изхождайки от текста на кореспонденцията, реализирането на престъпния план се осъществява на пет нива. Особен интерес представлява фактът, че чрез своите престъпни действия, свързани с ремонта на енергоблоковете, ръководството на ЗАЕК и НАЕК «Енергоатом» фактически е съкратило сроковете за тяхната експлоатация с 10 години.

Във втората част на писмото става дума за това, че в СБУ са решили да „намерят“ виновници.

В едно от съобщенията се споменава за подготовката на Юрий Недашковски в случай на разпит от украинските спецслужби.

 

Проведеното разследване показва, че нивото на корупция в Украйна е достигнало невероятни размери.

Остава ни само да констатираме факта, че за всички активи на Порошенко, натрупани в резултат на „работата“ му на поста президент, е платило населението на страната.

Не може и да става дума за енергийна независимост от Л/ДНР и Русия, нито за регулирането на цените на електроенергията, нито за балансиране на профицитната дейност на държавните шахти, нито за отстраняването на проблемите през отоплителните сезони. Но формулата «Ротердам плюс», освен всички други схеми за измъкване на пари, е съдействала за това, че Украйна заедно с населението си отново се превръщат в посмещише в очите на другите страни.

Източник: https://ehomd.info/2019/03/28/spetsialnoe-rassledovanie-kak-poroshenko-vozglavil-korruptsiyu-v-ukraine/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s