„Бурето с барут на Балканите“ ще удари цяла Европа

Участниците в завършилите в понеделник в Берлин преговори за Косово, както излежда, са съгласни само в едно: разговорът е бил тежък, а решение не е намерени и едва ли ще се появи в обозримо бъдеще.

Президентът на Сърбия Александър Вучич по време на пресконференцията каза, че „няма чудеса“, макар от вежливост да благодари на организаторите Ангела Меркел и Еманюел Макрон за предоставената му възмомжност.

Лидерът на частично признатата република Косово Хашим Тачи се оказа по-малко дипломат и подложи на критика самото европейско ниво на преговорите: според него Прищина очаква по-голямо участие на САЩ в този процес.

Срещата предизвика бурни реакции в региона: в Германия се проведе демонстрация, според която косовският формат вече е достигнал предела си.

„Диалогът между Белград и Прищина“, ако въобще може така да се нарече, е замразен след серията провокативни дейстивя на косовското правителство.

Но западните спонсори на косовската независимост продължават да бъдат заслепени от риториката на 90-те години, че за всички беди на Балканите са виновни сърбите. А може би просто нямат политическа воля за истински меки, които биха могли да въздействат на Прищина и да върнат преговорите в мирното русло.

 

Очевидно е, че главният препъникамък е въвеждането на 100 процентово мито върху стоките от Сърбия, които се внасят в Косово.

Мярката съвместява в себе си натиск върху живеещите в този край сърби и представлява груб натиск върху икономиката: сръбският бизнес неоправдано и незаконо понася многомилионни загуби, а в същото време албанските търговци трупат печалби.

Налице е финансов интерес от страна на  косовското ръководство да се използва етническият принцип за въздействие върху икономиката.

 

Не се чува нищо за санкции или други мерки, показващи не на думи, а не дело отношението на Европа към тази чудовищна ситуация.

Другите важни теми, по които Белград и Прищина не могат да постигнат съгласие, са следните: създадената армия в Косово, а също Асоциацията на сръбсикте общини.

Вече пет години Прищина не изпълнява един от ключовите си ангажименти, обозначени от подписания документ за сръбските общини, макар това да е международно споразумение.

Но за броени месеци взе решение за армията, което решение противоречи на резолюция Номер 1244 на ООН.

Според косовската Конституция, висшата политически и законова сила в страната притежава главнокомандващият КФОР (контингента на НАТО).

Като медийно потвърждение на горното можем да си спомним признанието на премиера на Косово Рамуш Харадинай, че Прищина „не води външна политика“, а принадлежи към клуб под управлението на Америка“.

Ако в НАТО (разбирай САЩ) бяха разтревожени от създаването на армия или се стремяха към изпълнението от Прищина на Брюкселския договор, не биха имали проблеми при оказването на натиск спрямо Косово

Но алиансът, очевидно, няма намерение да решава реални проблеми в спорния край, в това число и сферата на сигурността.

Тази малка територия се охранява от всевъзможни международни миротворци и наблюдатели: от ООН, НАТО, ЕС (мисията  EULEX), а в същото време Косово е „бурето с барут на Балканите“.

В международната общност липсва единство по балканския проблем, призна за „Танюг“ бившият посланик на САЩ в Белград Уилам Монтгомъри:
„Десетилетия за Босна и Херцеговина говореха като за успешен проект. На Запада му е трудно да признае реалността, че те се провалиха“, каза американският дипломат.

 

Опасно е това, че грешката им не е просто неуспешен лабораторен опит, който може да се изолира или да се изхвърли в кошчето за боклук на историята.

 

Косовският проблем е крайгълният камък на балканската политика и сигурност.

Тази тема е ключова за отношенията на Сърбия с мирната общност като цяло и по въпроса за евроитеграцията в частност, а договореностите между Белград и Прищина задължително ще се отразят върху влиятелния албански политически фактор в Северна Македония, Черна гора, Централна Сърбия и дори Гърция.

Косово е един от маршрутите на движение на мигрантите през Балканите.

Там, според експертни данни, са разположени не по-малко от пет лагера за подготовка на бойци за ИДИЛ – върху спорната, конфликтна територия с неясен международен статут…

Регулирането на косоввския проблем не е въпрос на броени дни.

Това е твърде заплатеният възел, съставен от твърде голям брой нишки, насочени в различни посоки.

Въпросът е изключително важен не само за Сърбия и Косово, не само за самите Балкани, а за цяла Европа, ако тя се интересува от собствената си безопасност.

Автор: Ричард Морисън

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Источник: https://blogs.mediapart.fr/matberg-kate/blog/010519/balkans-powder-keg-will-crash-out-europe

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s