Ще влезе ли Украйна в НАТО? Новата власт казва „не“

От момента на провеждането в Киев на Революцията на достойнството властите в Украйна постоянно твърдят, че страната неотклонно се движи към членството в НАТО.

ukraina-nato

С тази цел бяха стартирани многобройни реформи. Ситуацията би могла да се промени от новата власт в Украйна. И тя прави това. Вярно, не така, както можеше да се очаква.

Съвсем неотдавна депутатът от партията „Слуга на народа“ Ирина Верещук в интервю за един от украинските телевизионни канали сравни стремежите на Украйна към НАТО с „опита да се тропа на заключена врата“.

„В нашите основополагащи документи, в Конституцията и в другите документи, в това число в стратегията за национална сигурност, е записано път към НАТО.

Но остава да се разбере следното: как точно да се направи това. Защото пътят се дали на политическа част и на компонента сигурност. Ако поне малко или много разбираме стандартите на НАТО, как трябва да се трансформираме, защото ние имаме стратегически приоритети, оперативно направления в работата – то политическият компонент остава открит“, разяснява тя.

Тя призова да не се лъжат хората и заяви, че в НАТО не очакват Украйна въобще:
„Ние искаме, но няма да ни вземат. Чукаме на заключена врата и губим репутацията си. Не бива да ходим там, където не ни очакват“.

Верещук е първата, която изразява подобна гледна точка. Например, вицепремиерът по евроитеграцията Дмитриай Кулеба в щаб-квартирата на НАТО заяви:

„Ние не трябва да стърчим до вратата и да чукаме на заключена врата, да молим „вземете ни“. Ние трябва да работим така, че те да разберат, че без нас са по-слаби, отколкото с нас“

Едновременно почти същото каза главата на комитета по външна политика към парламента Богдан Яременко. Според него, не е възможно повече да се задълбочи сътрудничеството с НАТО. По-нататъшната стъпка трябва да е инициатива на НАТО, но на този етап такава няма.

Трябва ли да се споменава, че подобни думи създадоха много шум в Украйна?

Но това съвсем не е намек страната да се откаже от членството в НАТО. В подобни изявления има това, което много биха искали с години, но никой не ги чуваше. Алиансът не е заинтересован да включи Украйна.

Нека сега разберем защо.

Както каза Ирина Верещук, нещата съвсем не са в реформите, а в мъгливия политически аспект. Не е трудно да се повярва на това, защото бюрократичната машина е способна да „погребе“ каквито и да било амбиции. И дори не става въпрос за устава на НАТО, който забранява да се предоставя членство на страна с териториални спорове или конфликти.

Достатъчно е да си спомним ситуацията със Северна Македония. Когато става дума за влизането в НАТО, САЩ и страните от Европа се погрижиха да се регулира спорът с Гърция, дори когато на това се противиха самите македонци, които не желаеха да променят името на страната.

Украйна също страда от териториални спорове, но на нея не й помагат. Разбира се, читателят може справедливо да отбележи, че ситуацията е различна. Политическият конфликт срещу въоръжения такъв. Спорът с Гърция срещу спор с Русия. Но дайте да говорим откровено, пет години постоянно продължаване на санкциите срещу Москва с надеждата, че именно в това полугодие те ще започнат да действат – това е безумие.

Лидерите на нормандската четворка за последен път се събраха преди три години в опита си да регулират конфликта в източна Украйна? При това въобще забравиха за Крим. Празна политическа говорилня и безполезни санкции…

В края на краищата, донбаският конфликт можеше да се реши с обикновено признаване на самопровъзгласилите се републики. Защото САЩ не се погнусяват да признаят независимостта на Косово. Ситуацията с Груция прилича на тази в Украйна.

В началото на септември Тбилиси бе посетено от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

„Вие трябва да започнете обсъждане на въпросите за влизането на Грузия в НАТО без Южна Осетия и без Абхазия“, каза той

  • Ако Грузия каже, че е съгласна да се присъедини към НАТО без Абхазия и Южна Осетия, член 5 ще се отнася само до тези територии, които се намират под контрола на грузинските власти“.

Разбира се, Расмусен е бивш глава на алианса, но е трудно да се повярва, че подобно гръмко изявление е направено просто така. Нещо повече, нито един представител на НАТО, Европа или САЩ – бивш или действащ, още не е казал:
„Признайте ЛНР и ДНР, а ние ще ви вземем в алианса“.

Точно обратното, всички с години твърдят за неделимостта на Украйна, за необходимостта да се реализират споразуменията, които завършват с това, че на Донбас ще бъде предоставен особен статут. А след това?

Защото регионът няма да се върне пълноценно в състава на Украйна, а това ще е все същият конфликт, но „замразен“.

Сега да отговорим на друг въпрос: защо на Украйна не й е нужно НАТО?

По-точно: защо Украйна не е нужна на НАТО.

В момента НАТО активно си сътрудничи с Киев, в това няма спор. Но в това сътрудничество се вижда лицемерие, защото страната просто я използват, за да раздразнят и провокират Русия.

Дайте да сравним Украйна с Полша. Последната, както е известно, се ползва с положителното отношение на САЩ, а значи и на НАТО. Но Полша няма проблеми с вътрешния социален, религиозен и езиков разкол. А Украйна е раздрана на части.

Къде са гаранциите, че след няколко години в Украйна няма отново да избухне вътрешен конфликт? Закарпатието, както е известно, вече се стреми към Унгария. Жителите на региона биват спирани само от страха да не повторят съдбата на Донбас. От тази гледна точка дори позицията на НАТО е напълно оправдана.

В Киев това са го разбирали винаги. Просто Петро Порошенко експлоатираше темата за евроатлатическата интеграция за свои лични цели. Подходът на Владимир Зеленски е друг. Той разбира, че е глупаво да се използва същата риторика, при това провалена. Той разбира, че международният дневен ред не стои на едно място, а страните от Европа го подтикват към приятелство с Путин.

А громогласните речи за членството в НАТО няма да съдействат за нормализиране на отношенията с Русия, в което Зеленски има сравнително нелош прогрес.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://dozennews.info/wird-die-ukraine-der-nordatlantischen-allianz-beitreten-neue-regierung-sagt-nein/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s