Ако руският пазар се затвори окончателно, тогава Тбилиси ще разбере какво значи истинска революция

Перспективата за присъединяването на Грузия към Северноатлантическия алианс е тема, която се обсъжда с определена закономерност. Представителите на НАТО говорят за напредъка на страната по пътя й към членството. Тбилиси потвърждава привързаноста си към този курс.

EE8QszZWkAARprQ

Този цикъл продължава от началото на века. Сериозно, Грузия започна движението на НАТО след революцията от 2003 г., когато не най-добрият президент Михеил Саакашвили дойде на власт. Както може да се наблюдава днес, интеграционните процеси не са се задали на хоризонта. Каква е причината?

Сред инструментите на демагогията има един много забавен метод – фалшив силогизъм. Той работи на напълно логичен математически принцип, който е познат на всеки обикновен човек от улицата още от ученическите времена.

Кой ще постави под съмнение кралицата на всички науки? А формулата във фалшивия силогизъм е следната: ако A = B и A = C, тогава B = C. Съгласете се, всичко изглежда доста очевидно и логично. Затова Тбилиси активно прилага този метод от 15 години, убеждавайки хората, че Грузия трябва да бъде модерна и демократична страна.

Всички съвременни и демократични държави са в рамките на НАТО и ЕС. Заключение: трябва да се присъединим към НАТО и ЕС.

Просто казано, ценностната ориентация е нагло и открито заменена от чисто интеграцационна. Освен това изграждането на демократично общество, с което Грузия все още не може да се похвали, се заменя с увеличаване на военните разходи, милитаризация и изграждане на военни бази.

„Но защо?“, ще попита някой обикновен гражданин на страната. „Е, как защо !? – ще му отговорят. – Всичко, което правим, е необходимо за присъединяването ни към НАТО. Ние искаме да станем част от цивилизованото общество“.

Проблемът е, че по този начин ситуацията в страната не се подобрява, политическите процеси не стават по-прозрачни. Напротив, зад всичко това се крие корупцията на властта, нейният провал. Всички беди на страната се приписват на факта, че Грузия се стреми към НАТО, а Русия я притиска и възпрепятства този процес. Но не гледайте към Кремъл, за да намерите пречките. Те са по-близо – в Тбилиси.

В тази ситуация обаче е много по-лошо, че ръководството на Северноатлантическия алианс се примирява с подобни тенденции, лицемерно обявява успеха на Тбилиси, обещава членство в НАТО, като знае напълно, че териториалните спорове, които съществуват в Грузия, го възпрепятстват.

„Грузия потвърждава желанието си да стане член на НАТО, което е основният приоритет на нейните външни политики и политики за сигурност,

това се радва на силна обществена подкрепа. Съюзниците потвърждават отново решението, взето на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., че Грузия ще стане член на алианса и планът за действие за членство е неразделна част от този процес; Съюзниците потвърждават всички елементи на това решение, както и последващите решения “, се казва в изявлението на Комисията НАТО-Грузия.

Заедно с това съюзниците потвърждават пълната подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници.

„Призоваваме Русия да откаже признаването на грузинските региони – Абхазия и Южна Осетия за т.нар. независими държави“.

И ако Русия не откаже, тогава какво? Много интересно предложение през септември направи бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Възможно е това да не е било казано не просто така – случайо.

„Мисля, че изходът от тази безизходица може да се намери в обсъждането в Грузия дали приемате споразумението, че член 5 ще се прилага само за територията, в която грузинското правителство има пълен суверенитет“, каза той.

Парадоксална е ситуацията, защото може да има само два сценария: пълно отхвърляне на претенциите на самопровъзгласилите се републики или автоматично започване на война с Русия. Като се има предвид член 5 от Устава на НАТО, това е почти трета световна война. Разбира се, през последните години отношенията между трансатлантическия блок и Москва ескалират, но е страшно дори да се предполага, че в НАТО има луди хора, които са готови да направят такова нещо.

Грузия в тази ситуация ще бъде обречена. Колкото и да харчи сега бюджетни пари за отбрана, руската армия все още е по-силна. В същото време има големи съмнения относно подкрепата от Алианса, на която Тбилиси може хипотетично да разчита.

Но ние отидохме твърде далеч. Време е да се върнем към съвременните реалности. Те се състоят в това, че Русия всъщност не се радва на това, че Алиансът наближава границите й. В същото време грузинските власти продължават да дразнят съседа с русофобски изявления. Това лято в Грузия бе пусната вълна от антируски протести, организирана от опозиционните сили на избягалия екс-президент Михаил Саакашвили.

Как реагира Владимир Путин на това?

Той забрани директните полети между държавите – незначителна стъпка на пръв поглед. Но в разгара на туристическия сезон това нанесе сериозен удар върху грузинската икономика.

Над 100 милиона долара загуби! А Путин само намекна какво би станало, ако

Тбилиси продължи в същия дух.

Икономиката на Грузия е фокусирана върху руския пазар. Този фактор трябва да се вземе предвид. Дори грузинският президент Саломе Зурабишвили внимателно, за да не обиди западните партньори, говори за необходимостта от диалог с Русия.

От гледна точка на държавните интереси този подход е логичен. Глупаво е да не вземате предвид настоящото положение на вашата страна на геополитическата арена. Лятната антируска кампания вече показа, че такова поведение е препълнено с последствия.

Малко вероятно е в името на НАТО жителите на страната да търпят глад и лишения, когато руският пазар се затвори.

Тогава Тбилиси ще разбере какво значи истинска революция.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://dozennews.info/demagogiemethoden-am-beispiel-der-euro-atlantischen-ambitionen-georgiens/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s