Срещата на НАТО в Лондон: Апогей на разногласията

Срещата на НАТО, посветена на 70-та годишнина на Северноатлантическия алианс, се проведе в Лондон на 3 и 4 декември и бе белязана от атмосфера на спорове между лидерите на страните-участнички. Членовете на алианса така и не успяха да стигнат до общо решение и да определят насоките за развитие.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg directs U.S President Donald Trump who takes his place as NATO member leaders gather before the start of their summit in Brussels

Раздорът, който се усещаше по време на срещата на върха, беше улеснен от поредицата от събития, настъпили по-рано. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чиито отношения с лидерите на другите страни значително ескалираха, се превърна отново в централната фигура, събрала най-много разногласия около себе си.

Седмица преди срещата на върха британският премиер Борис Джонсън изрази безпокойство, че присъствието на Тръмп може да подкопае кампанията за парламентарните избори в Лондон на 12 декември и го помоли да се въздържа от коментари и намеса.

По време на първия ден от срещата на върха колона от протестиращи, противопоставящи се на политиката на Тръмп и НАТО като цяло, се насочи към Бъкингамския дворец, където британската кралица покани лидерите на страните-участнички на тържествен банкет.

Взаимоотношенията с Еманюел Макрон също се разклатиха след смелите изявления на френския президент, че НАТО „преживява мозъчна смърт“: въпреки факта, че това изявление предизвика радикална, но необходима дискусия, но то предизвика широк резонанс и голямото недоволство от Тръмп, който се оплака на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че това е „безотговорно и неуважително заявление на Франция“.

Ситуацията се усложни от нарастващата търговска конфронтация между САЩ и Франция, която доведе до въвеждането на 100% тарифи върху френския внос в Съединените щати. В тази връзка Тръмп се опита да подчертае, че в момента е неизгодно да се развалят отношенията между Америка и Франция, но в същото време постави под въпрос по-нататъшното членство на Франция в алианса.

Възгледите на Тръмп и Ердоган също се разминаха значително след като Турция придоби руската ракетна система С-400, след което напрежението в отношенията още повече се влоши в резултат на ситуацията в североизточна Сирия.

Това нямаше как да не се отрази върху характера на взаимодействието между президентите на срещата на върха. Макрон многократно изрази несъгласието си с политиката на Ердоган.

Кулминацията на всеобщите противоречия се концентрира отново върху Тръмп по повод разговора между Макрон и Джонсън, в който участва и премиерът на Канада Джъстин  Трюдо, по време на който лидерите на държавите подложиха Тръмп на присмех по повод импровизираната му реч на пресконференцията.

„Екипът му бе с отворена уста…“, коментира речта му Трюдо.

Останалите участници в разговора подкрепиха канадския лидер.

Масло в огъня добавиха и политическите усилия на Тръмп, опитващ се да потопи отделни региони в света в хаос и да разруши трансатлантическия алианс, стоварвайки се върху икономиката на ЕС – главният политически и икономически конкурет на САЩ.

По този начин Тръмп по-скоро застана зад идеята за унищожаването на алианса, а не за по-нататъшния съюз вътре в него. Неясна остава и ситуацията с Турция, която редица западни СМИ вече нарекоха „проблемното дете на НАТО“.

Като цяло целите и стратегията на по-нататъшното съществуване на НАТО остават съмнителни, дори за страните-участнички в алианса. Според  Макрон, основния дневен ред в най-близко време е необходимостта да се изгради  нова архитектура на доверие и сигурност в Европа, готовност към „открит и пълноценен диалог с Русия“, а също разглеждането на Китай като нов враг на алианса.

Но в условията на радикалните разногласия, царящи между участниците на постепенно отслабващия алианс, тези нови вектори на развитие няма да могат да се реализират.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://theduran.com/nato-summit-in-london-culmination-of-disagreement/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s