Авиокатастрофата в Техеран: въпроси, на които няма отговор

Катастрофата на самолета в Техеран беше трагичен апотеоз на ескалацията на напрежението в Близкия изток. Въпреки че Иран пое отговорността за инцидента, много въпроси останаха без отговор.

i

И не става въпрос само за полета на PS 752, който летя за Киев. Тази трагедия ни кара да се замислим за самолетна катастрофа в Източна Украйна, където малайзийският самолет също бе свален от ракета. Според официалната версия на Международния разследващ екип, който проучва обстоятелствата при катастрофата на полет MH17, ударът е нанесен от руската противоракетна ракетна система „Бук“.

Русия отрича вината си, изтъквайки, че бедствието е станало по вина на Украйна. И, честно казано, трябва да признаем, че Москва има много по-конкретни аргументи. Например там беше публикуван изчерпателен пакет от документи, според който ракетата е била на служба в украинската армия. Боеприпасите са наследени от Съветския съюз, според руските документи. Цялата тази информация беше представена изцяло на пресконференция на руското Министерство на отбраната.

В същото време JIT досега ни предоставяше само фрагментарна информация. Тук преминаваме към най-интересното.

Когато украинският „Боинг“ се разби в Техеран, американското ръководство почти веднага изказа версия, която се оказа вярна – ракетна атака. Всичко това стана възможно благодарение на работата на американските специални служби и по-важното – на данните от спътниците. Това отне около ден.

Какво стана с MH17? Според доклада, 3 американски спътника са можели да фиксират удара по лайнера. В допълнение, информация може да бъде получена и от търговски спътници или сателити на Германия, Франция и Япония. При толкова разнообразни източници на истина обаче случаят с MH17 е обрасъл с много противоречия.

На първо място, причината за това беше решението на Вашингтон да засекрети собствените си спътникови данни, което вече затегна процеса на разследване. Отначало прокуратурата на Холандия започна да твърди, че поради засилената облачна покривка следователите нямали висококачествени изображения на излитането на ракетата, въпреки че има радарни системи, които преодоляват това препятствие, за разлика от оптичните. Тогава стана известно, че въпреки това Вашингтон все пак е предал някаква информация, която е трябвало да помогне да се определи траекторията на ракетата. Но тук има някои нюанси, защото разузнаването на Холандия е трябвало да съгласува подробно със САЩ какво точно може да се използва в доклада и какво да се скрие. Този подход вече е подозрителен. В крайна сметка едва през май 2018 г. JIT разпространи доклад, в който се твърди, че ракета, изстреляна от самолет, е можела да бъде доставена от руска военна част, разположена близо до Курск.

Не е трудно да забележите разликата в скоростта на разследване: едно денонощие в случая с PS 752 срещу шест години за MH17. И въпросът не е, че Русия не признава някаква вина. Разследващият екип не представи истински непоколебими доказателства, а умишленото пренебрегване на Украйна като заподозрян показва само предубеждение. Ако говорим за ролята на Вашингтон и в двата случая, става очевидно, че при катастрофата на украинския лайнер Щатите нямат какво да крият. Всичко беше просто, ясно и очевидно – и те не се поколебаха относно версията. С малайзийския MH17 всичко е напълно различно.

Но, както казахме, дори в иранската трагедия има много тъмни петна.

Да, Техеран се призна за виновен, което вероятно трябваше да сложи край на разследването. Не е ясно обаче защо украинските международни авиолинии като цяло са излетели? Всички бяха наясно, че Иран и Съединените щати в този момент всъщност са в състояние на необявена война. Федералното управление на гражданската авиация на САЩ забрани полетите над Иран и Ирак буквално преди катастрофата в Техеран.

Друг е въпросът, каква е вероятността ударът да е нанесен точно по самолета на Украйна – страна, която е една от най-лоялните към американското ръководство, а в непосредствена близост до сцената да има човек с включена камера, за да заснеме катастрофата?

И накрая, защо Иран се забави с признанието?

Очевидно властите на страната от самото начало са знаели истинската причина. Възниква друг въпрос: защо толкова рашително трябваше да отхвърлят версията с ракетата първоначално?

Всъщност това беше причината за избухналите в Иран протести – неблагоприятна ситуация за местните елити, но, както изглежда, не за всички. Съединените щати имат полза от случващото се, особено ако приемем, че настоящите акции на протест ще се превърнат в пълноценен държавен преврат.

Петя Паликрушева

Източник: https://theduran.com/plane-crash-in-tehran-questions-that-have-no-answers/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s