Векторът на политическия дневен ред на Европа се променя: Русия се превръща в необходим партньор

Едно от основните политически събития през изминалата седмица беше Мюнхенската конференция за сигурност, която събра над 150 държавни глави, висши дипломати и премиери в столицата на Бавария за открито обсъждане на належащи въпроси от политическия дневен ред.

b77f5da50926fd972f75e33a1601b573.i1200x720x657

Важен въпрос в дискусията беше векторът на по-нататъшното взаимодействие между Русия и страните от Европа. Френският президент Еманюел Макрон, чиито настоящи стремежи ръкомодителят на руската делегация Сергей Лавров нарече „прагматичен“ и „политическа прозорливост“, многократно призовава за необходимостта от възобновяване на непрекъснат диалог с Москва, отбелязвайки факта, че в обозримо бъдеще да се предвидят икономическите ползи от санкциите по отношение на Русия, както и мерките на възмездие. е изключително трудно.

Фактът, че отношенията между Русия и водещите страни на Европейския съюз в близко бъдеще могат да достигнат ново ниво, не се отрича и от италианския политически експерт, председател на Международния институт за глобален анализ Vision & GlobalTrends Тиберио Грациани. В интервю за кореспонденти на NewsFront той коментира настоящата ситуация, както следва:

„Виждаме, че в момента се появяват нови изявления, по-специално от френския президент Еманюел Макрон, насочени към подобряване на отношенията между Руската федерация и Европейския съюз.

Тези намерения могат да бъдат потвърдени и от нарастващото внимание, което Франция и Германия проявяват към друга голяма сила на континентална Евразия – Китай. Русия и Китай, които са един вид „белите дробове“ в тялото на Евразия, трябва да разработят и съгласуват възможно най-тясно политика по отношение на Европейския съюз“.

„Независимо от това, трябва да се помни, че изкривеният фокус на Брюксел върху текущата политическа ситуация, неговото „ евроатлантическо късогледство“, както и членството в НАТО на страните в Европейския съюз, са сериозна пречка за подобряване на европейско-руските отношения – от гледна точка на сигурността, а и по отношение на възможността за въвеждане на нови санкции.

В същото време газопроводът „Северен поток-2″ е мощна възможност за завършването на който Германия би могла и трябва да положи всички усилия, за да допринесе пряко за бъдещото смекчаване на позицията на Брюксел по отношение на Москва“, добави Грациани.

Разбира се, днес предпоставките за мирно, безопасно и обединено съществуване и взаимодействие на страните от европейското геополитическо пространство бавно, но сигурно се засилват. Малко вероятно е световната общност да успее да се отърве от разрушителната намеса на САЩ, причинена от налагането на санкции.

Въпреки това компетентните, прагматични и далновидни политики на Русия, Китай и най-важните членове на Европейския съюз, които също се реализират в икономическите и енергийни проекти, безспорно ще допринесат за установяването на стабилни и осъзнати отношения.

Източник: https://theduran.com/vector-of-the-european-political-agenda-is-changing-russia-is-becoming-a-necessary-partner/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s