Готова ли е Европа да плати за военната авантюра на САЩ?

Скоро ще настъпи годината, в която Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие ще прекрати съществуването си. Годината, в която опасната и лицемерна лъжа на САЩ за европейската сигурност ще загуби своето значение. Защо Вашингтон продължава да крие истината за въоръжението си?

Aegis

Преди да отговорим на този въпрос, трябва да отдадем заслуженото на изобретателността на американската администрация. Американците не можеха просто да създадат мощни оръжия под прикритието на отбранителна система. Това оръжие вече е натрапено и на страните от Европа. От 2016 г. ракетната система Aegis се намира във военната база в румънската Девесела. Скоро подобни оръжия ще се появят в Полша. Официално тези системи са проектирани да гарантират европейската сигурност. Точно тук възникват първите противоречия.

Aegis се появиха в Румъния, за да се противопоставят на иранските ракетни атаки. Но Иран няма на въоръжение ракети, чийто обсег би обяснил необходимостта от мерките на Вашингтон. Обяснението се крие в техническите спецификации на самата Aegis. Системата е снабдена с универсалните ракети МК-41, които могат да се използват за зареждане както с противоракети, така и с ударните ракети Tomahawk. Съответните изпитания се проведоха на 19 август 2019 г. на остров Сан Николас край бреговете на Калифорния, тоест 16 дни след като САЩ напуснаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Очевидно е, че в този момент САЩ показаха способността си да съществуват в реалността без съгласието на който и да било. Същото разкри, че от години в Европа съществуват ударни системи, способни да изстрелват ракети с далечина на полета до 2,5 хиляди километра. На този фон бившият служител на Пентагона Абрахам Денмарк повтори тревожните предположения, че системите за противоракетна отбрана, разположени в Румъния и Полша, могат да бъдат използвани за нанасяне на удари по стратегически обекти в Русия.

Разбира се, Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие вече го няма и може да изглежда, че САЩ няма смисъл да продължават своята лицемерна авантюра. Ръцете им са развързани. Те могат да демонстрират цялата си сила спрямо всички. Но ако не са успели да понесат отговорността си в миналото, тогава защо да очакваме да го направят сега?

Русия активно създава въоръжения, които тревожат Съединените щати. Но на Русия не й харесва да поставя ударни системи по своите граници, които представляват реална заплаха. Официалното признаване на офанзивните възможности на комплексите Aegis означава да се даде възможност на Москва да нанесе превантивен удар.

Европейските правителства прекрасно осъзнават проблема, така че не бързат да се съгласят с разполагането на нападателни въоръжения. Още по-твърда в това отношение е позицията на обществеността. При тези обстоятелства САЩ просто са принудени да използват лъжа, за да избегнат широкото огласяване, публичните протести и официалните демарши. Строгата тайна на съществуващите бази в Румъния и Полша им позволява просто тихомълком да реализират замисленото.

Проблемът е, че подобни мерки не премахват международното напрежение и предвид прекратяването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие заплахата само се увеличава. Заявявайки необходимостта от защита на европейците, САЩ ги превърнаха в потенциална цел.

Как да се измъкнем от тази ситуация?

Понастоящем в света действа добре известният Договор за открито небе, който позволява на страните да извършват наблюдателни полети, за да контролират военните действия. По-конкретно, той служи за изграждане на доверие между държавите. Подобна концепция би могла да се приложи спрямо американските военни обекти в Европа.

Предоставянето на достъп на международните наблюдатели, включително руски, би било надеждна гаранция, че системите Aegis се използват по предназначение. За съжаление реализацията на подобна идея е почти невъзможна. Но може да се потвърди точно обратното. Следователно прилагането на такава идея е практически невъзможно. Освен това е трудно да си представим, че европейските политици ще се осмелят да изискат това от Тръмп.

Те са готови да съжителстват със заплаха, която може да доведе до катастрофа.

Когато тя се случи, всичко ще стане много ясно, но няма да има връщане назад.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://theduran.com/is-europe-ready-to-pay-for-the-us-military-adventur

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s